Close
Få frie hænder og en mere tryg baby med slynger
facebook pinterest twitter

Få frie hænder og en mere tryg baby med slynger

slyngeskolen 13 januar 2014, 09:32

slyngeskolen1

Slynger er et FANTASTISK redskab, der giver dig frihed!

Slyngen skal leve op til nogle krav og med nogle meget håndgribelige retningslinjer, kommer dit barn til at sidde ergonomisk rigtigt, samtidig med at slyngen støtter dig mest optimalt – så du ikke får ondt i ryggen.

De 5 slyngekrav – gælder for slynger, vikler og bæreseler

1. Baby skal sidde i kyssehøjde (når du bukker hovedet let fremover, skal du kunne kysse dit barn på panden).

2. Baby skal sidde med spredte ben, knæene højere end numsen og let rundet ryg (frøstilling).

3. Din baby skal have støtte ud til knæhaserne, så knæene bliver støttet i at være højere end numsen (det er bedst for udviklingen af babys hofter). (Derfor er Babybjörn ikke optimal.)

4. Stoffet skal sidde helt stramt omkring din baby, så hendes ryg eller nakke ikke bliver belastet.

5. Der skal være god støtte til nakken – stoffet skal sidde helt tæt (og hvis ikke det gør, skal der være en form for babyindsats).

Men var det ikke noget med, at der var nogle babyer, der døde i slynger?

Jo, der er desværre nogle babyer i USA, der døde. De blev båret i en såkaldt taskeslynge. Det er en slyngetype, der som navnet antyder minder meget om en skuldertaske. Den er foret og har polstrede kanter. Det betyder, at du ikke kan se dit barn og på den måde ikke har føling med, om det har det for varmt, ligger ordentligt og kan trække vejret. Barnet skal også ligge ned i en taskeslynge.

På grund af vejrtrækning og den generelle motoriske udvikler anbefaler vi – og i øvrigt også WHO – altid at ALLE børn sidder i frøstilling i ALLE slags slynger. Også de helt nyfødte.

Belaster det ikke mit barns ryg og hofter, når hun sidder op?

Det korte svar er nej!

I hvert fald ikke, hvis du bruger slyngerne rigtigt. Dit barn skal sidde surret fast til din krop. Derfor ”sidder” det som sådan ikke i slyngen. Men det kræver at slyngen sidder HELT stramt.

Grunden til, at frøstillingen er den mest optimale, er, at den støtter barnets ergonomi og modsvarer den måde det lå inde i din mave på. Når knæene er højere end numsen, sidder babys hofter i den rigtige ergonomiske stilling. I modsætning til en konventionel bæresele, hvor babys ben hænger lige ned. Dermed kommer der et stort pres på hofteleddet, der faktisk kan medføre at lårbensknoglen skrider ud af hofteskålen. Når baby sidder med knæene højere end numsen, kommer knoglen op i den rigtige position.

I lande, hvor man historisk set har båret børn, som jeg beskriver her, har man nærmest ikke kendt til hofteproblemer hos børn. Det er først kommet med indførelsen af de vestlige bæreseler.

Hvorfor er det SÅ godt at slynge mit barn?

Udover at slyngerne giver dig frie hænder og mere overskud i hverdagen – hvilket i sig selv er en KÆMPE bonus – så er der mange, mange flere gode grunde til at slynge din baby.

• Virker afstressende på mor og baby, og baby få en bedre søvn (Fordi oxitocinproduktion øges. Ved berøring og nærvær dannes oxytocin i hjernen. Hormonet frigøres herefter til blodbanerne. Her påvirker oxytocin vores centrale nervesystem, så vi spænder af og får ro. Det vil sige, vi stresser af.)

• Mindsker gråd

• Hjælper tilknytningen mellem mor og barn

• Øger mælkeproduktionen

• Stimulerer vejrtrækningen

• Udvikler motorikken hos barnet

• Styrker sprogudviklingen

… og denne liste er overhovedet ikke udtømmende – jeg kunne blive ved, men det må du have til gode til en anden gang.