Close
Har dine mavemuskler delt sig? Flad mave efter fødslen
facebook pinterest twitter

Har dine mavemuskler delt sig? Flad mave efter fødslen

superfitmor 17 juni 2014, 06:57

Superfitmor_mavemuskler

Når du er gravid, bliver mavemusklerne strakt meget ud, og ikke nok med det: Hos størstedelen af alle gravide bliver de lige mavemuskler faktisk nødt til at dele sig midlertidigt, så de på en højgravid sidder ude på siderne af den store mave, lige som et par seler.

Det er denne opdeling af de lige mavemuskler, som kaldes en rectus diastase.

Det er meget almindelige hos gravide, og jo flere graviditeter en kvinde har gennemgået, des højere er risikoen for at få en rectus diastase.

 

Hvorfor opstår en rectus diastase?

De lige mavemuskler ligger i to baner lodret ned over maven, og de er samlet på midten i senebåndet ved navn linea alba (den hvide linje). Linea alba er som en tyk, eftergivende elastik, men hormonet relaxin, får den til at strække sig endnu lettere.

Når maven har nået et vist omfang (typisk i 2. og 3. trimester; hos tvilling- og trillinggravide måske endda tidligere) begynder linea alba at strække sig til siderne og bliver tyndere. På den måde ender den højre og venstre “muskelbane” længere ude på siden af maven. Linea alba bliver tyndere, og ligger nu som et lag tyndt husholdningsfilm over de indre organer.

Forestil dig linea alba som en lang, lukket lynlås, der løber lodret op ad maven. En rectus diastase kan sammenlignes med, at denne lynlås gaber på midten og det åbner sig et hul oftest omkring navlen. Hullet kan være fra 2-20 cm bredt og 12-15 cm langt.

Hos de fleste kvinder vil mavemusklerne trække sig sammen efter fødslen. Sammentrækningen begynder allerede 3-4 dage efter fødslen, og efter ca. 8 uger vil hullet være trukket sammen til omkring to fingerbredder. For nogle kvinder bliver rectus diastasen dog hængende endnu længere tid efter fødslen, måske endda hele livet.

 

Diastasen kan være skyld i at du ikke har flad mave

En rectus diastase er ofte grunden til at mange kvinder, der har født, har en større eller mindre topmave – og det uanset hvor slanke de måtte være, eller hvor længe siden, de har født deres børn.

Afhængig af hvor svær rectus diastasen er og hvor god kroppen er til at hele igen, vil det kræve en målrettet træningsindsats over uger/måneder at lukke hullet mellem mavemusklerne.

Ryg og bækken er meget udsatte for skader, når du har en rectus diastase, da mavemusklerne ikke kan fungere optimalt og stabilisere din kropskerne, altså omkring bækken og nedre ryg. De mest almindelige symptomer på en rectus diastase er da også smerter i netop ryg, baller og/eller hofter.

Det er vigtigt at understrege, at en rectus diastase ikke er en livstruende tilstand. I allerværste tilfælde kan separationen af mavemusklerne resultere i brok (søg læge, hvis du har mistanke om brok). Men en rectus diastase kan altså gøre dig mere udsat for skader og stå i vejen for en flad mave.

Lige efter fødslen er det meget vigtigt ikke at lægge yderligere pres på dine slappe mavemuskler ved f.eks. at lave traditionelle maveøvelser eller tunge løft. Det kan gøre rectus diastasen – og dermed også “mor-topmaven“ – værre.

Det betyder først og fremmest nul traditionelle mavebøjninger, før du igen har fået styr rimelig godt styr på både mave- og bækkenbundsmuskler. Så de traditionelle sit-ups kan du med god samvittighed hoppe over i de første uger eller måneder efter fødslen.

Den gode nyhed er, at du med den rette træningsindsats kan forbedre din rectus diastase dramatisk eller endda lukke den helt. Samtidig kan du komme af med “mor-topmaven” og slipper for rygproblemerne. Det er da fordele, der er værd at arbejde for, ikke?

 

Test dine mavemuskler selv

Hvis du ligger på ryggen, afslører en diastase sig ved, at maven får form som en Toblerone, når du løfter hovedet lidt og derved spænder mavemusklerne.

Du kan selv teste dine mavemuskler for en rectus diastase sådan her:

Lig på ryggen med bøjede ben, fødder og hoved i gulvet. Sæt den ene hånds fingerspidser lodret et par centimeter over navlen. Din håndflade skal pege op mod din næse. Tryk nu fingerspidserne let ned i maven og løft hovedet en smule op fra gulvet – bare så mavemusklerne aktiveres. Hold hovedet oppe, og mærk nu efter om fingrene smutter ned i en lille fordybning. Gentag et par centimeter under navlen.

Du skal lægge mærke til, hvor mange fingerbredder der kan smutte ned i ”hullet”. Man siger, at alt over to fingerbredder kvalificeres som en rectus diastase.

Med de rigtige øvelser og de rette, beskyttende forholdsregler kan langt de fleste rectus diastaser markant forbedres eller ligefrem helt forsvinde.

Se mere om testen her