Close
Hvor længe holder ”jeg har lige født” undskyldingerne?
facebook pinterest twitter

Hvor længe holder ”jeg har lige født” undskyldingerne?

Avatar
9fitmonths 12 august 2015, 09:05

_L6A9608_2

.. Ja, først og fremmest så beklager jeg meget, at jeg bringer dette emne på banen. Det er nemlig ikke specielt behageligt. Jeg har dog for nyligt oplevet virkeligheden banke på døren, og den oplevelse har jeg ikke tænkt mig at ”nyde” i stilhed.

Da jeg startede min barsel tilbage i december måned, følte jeg, at den skulle vare en lille evighed. Faktisk var tanken om 9 måneder uden kontakt til omverdenen en smule angstprovokerende. Den 2. januar fik vi så guldklumpen og jeg skal nok love for, at jeg fik taget anbefalingerne om at etablere et ”ammehjørne” i sofaen bogstaveligt. Så bogstaveligt, at manden i en lang periode blev sendt i byen efter ”snacks til ammehjørnet” som blev en fornødenhed i husholdningen på linje med opvaskemiddel og vådservietter.

Der er visse gænse sociale konventioner, som man ikke længere behøver at overholde, når man lige har født et barn. Fx behøver man ikke at tage ”rigtigt” tøj på inden der kommer gæster. Man må også gerne komme for sent. Meget for sent. For barnet kan jo skide, eller være i dårligt humør og alle ved jo desuden at der dør en nisse hver gang, man vækker en sovende baby for at komme ud af døren.

Det er også forståeligt (omend stadigt piv-irriterende for ens omverden) at man ikke liiiige hører hvad der bliver sagt. Du behøver heller ikke engagere dig nyhederne, eller læse noget med et lix tal over dameblads-niveau. Du kan faktisk nøjes med at google emner som ”hvorfor sover min baby ikke”,”baby ondt i maven 4 uger” ,”baby urolig om aftenen”, ”baby rød numse hvordan”, så har du opfyldt din kvota for litterære stimuli.

Med hensyn til kroppen, så er din primære funktion at opretholde produktionen af mælk og mor-hed, og alt derudover er bare ”ekstra bonus”. Hvis du træner er det bare fint, og hvis du ikke lige har energien, så er det fint. Alt er sådan lidt la-la. I en periode.

Jeg har et speciale i Human Biologi omhandlende ”The effects of interferon alpha treatment on htr2b receptor expression in human T cells”. Lyder det som volabyk? JEG fatter knapt nok hvad jeg lige har skrevet og det er mit speciale. Det er ikke ubetinget et godt tegn, når ens barsel slutter om små 2,5 måneder.

Sidstenævnte faktum er lige præcis, hvad der startede dette indlæg. Hvor blev det sidste halve år af? Pludselig står virkeligheden og banker på døren, mens man sidder i sine jogging bukser og halvsover med en kugle Ben&Jerrys dryppende fra mundvigen… Jo vist, noget har jeg da lavet. Jeg har hygget med min mødregruppe, leget med den lille fis, trænet lidt osv. Men jeg er langt fra hvor jeg troede, at jeg ville være. DET er selvfølgelig en virkelighed som jeg omfavner og accepterer (for hva fa’en sku jeg ellers gøre med den).

Det er ligesom et filter på instagram….. Nu skal jeg forklare. Et filter over dine billeder får alting til at virke lidt mere okay, ja faktisk lidt trendy og glamourøst. Et ”jeg har lige født filter” over din virkelighedsopfattelse virker tilsvarende. Lad os sige, at du har gået en rask tur og lavet 20 armstrækkere. Ikke så ophidsende under normale omstændigheder, MEN med et lille ”jeg har lige født filter” henover – vupti så er du en soon-to-be-sexy-again mor med styr på sundheden. Lad os sige at du har taget lidt mascara på og en tshirt uden pletter. Flot, det har normale mennesker hver dag. MEN med et lille ”jeg har lige født filter” henover, så er det pludselig SÅ flot, og hvor får du dog det OVERSKUD fra??

Jeg har fanget mig selv i at nævne Sejr, når jeg ikke har ham med. Så ved folk ligesom at ”ups, der er en som lige har født” og de kan selv putte filteret på. Som om han er blevet en undskyldning for den person jeg er lige nu. Nej, jeg er ikke så stærk til træning som normalt, eller så skarp akademisk som jeg har været. Men hvor længe kan jeg gemme mig bag min søn? Han er trods alt 7 måneder nu.

Måske skulle man (jeg) droppe fødsels-undskyldningen og tage arbejdshandskerne på? Acceptere at jeg kan og skal integrere mig selv i samfundet igen. På lige vilkår med alle andre. Jeg får ikke ekstra point til en sportskonkurrence eller ektra largesse fra censoren til kandidat eksamen, blot fordi jeg har bidraget til befolkningstilvæksten… Mit speciale indeholder ikke et bilag hvor der står ”ja hun sov jo ikke så meget under tilblivelsen hø hø”.

Jeg er mig. Nu med et barn. Ikke længere hende ”som lige har født”….

 

/Ditte

www.9fitmonths.com