Close
Kan et foster få tennis-albue? Effekten af mors træning på det ufødte barn
facebook pinterest twitter

Kan et foster få tennis-albue? Effekten af mors træning på det ufødte barn

9fitmonths 31 marts 2015, 08:45

DL6A7274

Kan et foster få tennis-albue? Effekten af mors træning på det ufødte barn

Det er et sjovt tankeeksperiment at forestille sig hverdagen fra indersiden af en livmoder. Det brugte jeg selv en del tid på, da jeg var gravid. Man har jo konstant selskab, og det er let at få indtrykket af at dele dagens oplevelser med en anden. Man ved, at ufødte børn kan fornemme en del forskellige input – for eksempel lyden af mors stemme og musik. Hvordan mon de har det, når mor er til træning?

Jeg havde meget sjov med at mærke lillemanden rocke med når der blev spillet musik i gym’et eller ligge og ”sympati-træne” med ivrige bensjæt. Selvom jeg for det meste var cool og nød at træne, så var det da svært ikke at tænke på, om det nu også var OKAY. Der er heldigvis kommet en del mere viden inden for det område, selv om det stadig kan være en udfordring at undersøge. For de små inde i maven kan jo ikke ligefrem udfylde et spørgeskema…

Overordnet er der tre hovedbekymringer når det gælder effekten af moderens træning på det ufødte barn, og de er som følger overophedning, sports skader (hos mor!) og iltmangel. Nedenfor vil jeg knytte et par kommentarer til hvert emne.

Overophedning

Bekymring: Når man træner stiger kroppens produktion af varme og dermed øges kernetemperaturen. Det er derfor en almen bekymring at træning bevirker at babyen ”får det for varmt” og som en konsekvens heraf udvikler diverse fødselsdefekter.

Fakta: Frem til nu har forskningen ikke påvist en sammenhæng mellem intens træning hos gravide og en øget forekomst af fødselsdefekter. Der er ovenikøbet en lille tendens i retning af, at veltrænede individer lettere kan komme af med varmen og regulere kropstemperaturen.

Gode råd: Specielt i første trimester er fosteret dårlig til selv at regulere temperaturen. Derfor er det værd at være ekstra påpasselig i denne periode. Klæd dig i åndbart tøj, og drik MASSER af vand gennem hele dagen og mens du træner. Din urin bør være helt bleg (beklager detaljen for de sarte sjæle).

Sportsskader

Bekymring: Et kraftig slag mod maven kan principielt skade moderkagen under hele graviditeten. I sidste trimester ligger babyen ikke længere beskyttet af pelvis og er derfor også udsat i forbindelse med fald, slag og spark.

Fakta: Der er en åbenlys etisk problemstilling ved at slå gravide i maven og se om det har en effekt. Dog lader der til at være en enighed blandt eksperter om, at almindelige små puf, som man kan få under kontaktsporter ikke burde være nok til at skade livmoder eller foster.

Gode råd: Her er nok bare ikke værd at tage chancen. Undgå sportsgrene hvor du lægger kontrollen i andres hænder (som fx fodbold eller håndbold) eller sportsgrene, hvor du meget let kan falde og slå dig (som fx ridning eller skiløb).

Iltmangel

Bekymring: Under træning stiger behovet for ilt til musklerne, og derfor er der mindre ilt i blodet som skal forsyne livmoderen. Det har ført til bekymringen om, hvorvidt fosteret lider af iltmangel når mor træner. Fald i ilttilførslen til livmoderen, og dermed øget ’stress’ af fosteret kan bevirke at dennes pulsfrekvens falder.

Fakta: Afhænging af varighed, type og intensitet af træningen kan fosterets pulsfrekvens påvirkes. Der er dog en tendens til, at hvis en kvinde træner regelmæssigt, så bliver fosteret bedre til at regulere egen hjerteaktivitet uafhængigt af moderen. Man kan næsten sige, at den lille også kommer i bedre form. Problemet opstår når meget utrænede gravide kvinder pludseligt træner ekstremt intenst. I såfald kan ilt-leverencen til livmoderen blive kompromiteret i en sådan grad at fosteren påvirkes. Der er dog lavet studier, hvor veltrænede gravide kvinder udfører ’max test’ på løbebånd uden nogen som helst negativ effekt på babyerne. Jeg ved dog ikke hvor behageligt det var for kvinderne!

Gode råd: Hvis du er meget utrænet ved begyndelsen af graviditeten, er det nok ikke nu at du skal kridte marathonskoene og gå igang. Du har dog stadig godt af motion, blot i en blidere udgave. Hvis du er veltrænet inden graviditeten har du lidt større råderum og kan godt fortsætte med at få sved på panden. Husk dog (og det gælder for begge grupper) altid at mærke efter fosteraktivitet i timerne efter træning. Er der et markant fald, kan det skyldes iltmangel. Før du panikker totalt, så husk at der kan være store naturlige udsving. Prøv at lægge dig ned, drikke et glas juice og puffe lidt til maven og se om det ikke kan vække den lille fra middagsluren. Det kan ligeså godt være at den rytmiske vuggen fra træningen har lullet den lille i søvn.

Overordnet set er der ikke noget som taler imod at en sund og rask gravid kvinde kan fortsætte sin træning. Jeg synes, at der er en kedelig tendens til at gravides træning opfattes som et selvisk projekt – der er masser af viden som underbygger at træning er sundt for mor og barn. Endnu mere kedeligt bliver det, hvis træningen vælges fra på grund af en ubegrundet frygt for at gøre skade. Graviditeten bør være en positiv og dejlig periode, som ikke skal fyldes med unødig panik eller bekymring. Jeg kan kun opfordre til at stole på sin egen ”mave-fornemmelse” og eventuelt alliere sig med en jordmoder eller læge med interesse for træning og sport. For mig eget vedkommende, så trænede jeg sidste gang 1,5 dag før jeg fødte og selv om jeg næsten ønskede det til sidst, så gik vandet altså ikke mens jeg squattede.

God fornøjelse med både graviditet og træning!

//Ditte

www.9fitmonths.com