Close
UGE 5: Aktiv under fødslen?
facebook pinterest twitter

UGE 5: Aktiv under fødslen?

Avatar
9fitmonths 5 oktober 2015, 06:00

woman in front of powerrack

Velkommen til uge 5 – Hvis du er gravid med dit første barn, tænker du nok meget over, hvordan det bliver at føde? Kan det mon hjælpe at være i god form?

… Jeg ved i hvert fald, at jeg selv havde disse tanker op til fødslen. Jeg havde et utrolig godt forhold til min krop under hele graviditeten og var fuld af tillid til dens formåen. Alle omkring mig, inkl. jordmødre bakkede denne antagelse op. “Du er sikkert en superføder” sagde den første jordmoder som undersøgte mig på fødegangen. Høj, slank og stærk – og barnet virker også slankt. Klokken var på det tidspunkt ca 15 den 1. januar og vi jokede med om jeg nu endte med at “holde mig” til den 2. januar. ….. Den bekymring viste sig at være stærkt overdrevet, da det skulle ende med at tage mig 32 stive timer at føde!!! (jeps, med veer).

Ingen fødslen gik igang havde jeg læst om et studie, der viste, at motion under fødslen skulle nedsætte brugen af smertelindring, idet kroppens endorfiner så naturligt tager toppen af ubehaget. Forsøget var designet således at den ene halvdel af de gravide skulle sidde på en motionscykel så meget som muligt i den første fase af fødslen (friskt nok ikke?). Med det i mente, lokkede jeg min mand med ud på en spadseretur op og ned af gangene på Hvidovre Hospital.

Jeg ved ikke om mine endorfiner stadig havde tømmermænd fra nytårsaften, men de valgte i hverfald at holde ferie den dag – for hold på k****ft det var nok den værste lortegåtur jeg nogensinde har været på. Hvert andet minut fik jeg en ve og måtte klynge mig hulkende til min mand, mens jeg prøvede at snerre af forbipassende at jeg IKKE ville have en kørestol, for jeg var ude at MOTIONERE mig til en let fødsel.

Kort sagt, al min fine træning hjalp mig ikke en fløjtende fis lige indtil de sidste timer af fødslen. Jeg havde på det tidpunkt fået ve-drop så længe at min livmoder stoppede med at lave veer. Men barnet skulle jo ud!! Så hvad gør man? Man squatter mens man bider ned i sengekanten og håber at det snart slutter. Mens ens mand febrilsk står klar med ilt og rød saftevand i “pauserne”. Jeg vil spare jer detaljerne, men lad os sige at fødestuen de sidste timer mindede mere om en bokse-arena med min mand (der sjovt nok har kampsports-baggrund) som en slags råbende coach, min jordmoder der også råbte (måske grebet af stemningen) og min stakkels krop der brugte hver en muskelfiber og hver en gemt resource.

Så skal man bare droppe træningen under graviditeten, når nu det ikke “virker” som et middel til at føde lettere? For guds skyld nej. For du bliver SÅ glad for det efter fødslen. Jeg var i hvert fald hurtigt på benene (4-5 timer efter fødslen var jeg selv i bad og ude at hente mere saft…), og ugerne efter gik det over al forventning med min restitution. Mine mavemuskler var tilbage på deres plads 8 uger efter fødslen, og den dag i dag kan man ikke se en forskel fra før jeg blev gravid. Jeg har ikke haft ondt i ryggen, væske i kroppen eller andre fysiske gener. Og jeg er sikker på at det til dels skyldes at min krop har haft et godt udgangspunkt.

//Ditte

Så på med træningstøjet, og igang med endnu en uges sjove workouts!

Denne uges træning:

Træning #1:

Del 1:

Lav 100 kettlebell swings så hurtigt som muligt*

*hver gang du sætter kettlebell’en ned, laver du 10 pushups

Del 2:

Sæt et ur til at tælle ned fra 10 minutter:

I de første 8 minutter laver du så mange runder og gentagelser du kan nå af:

  • 4 kettlebell clean and jerk (2 med hver arm)
  • 4 pistols (2 på hvert ben)

I de sidste 2 minutter laver du så mange gentagelser du kan nå af:

  • goblet squats

Træning #2:

Lav følgende som 3 små workouts, med cirka et minuts pause imellem hver:

a) 12-9-6 gentagelser af:

  • kettlebell swings
  • weighted step-ups (med en kettlebell foran brystet)

b) 12-9-6 gentagelser af:

  • kettlebell high pulls
  • burpee box jumps

c) 12-9-6 reps of:

  • push-ups
  • goblet squats