Close
De bedste allergitips til vinterdynen
facebook pinterest twitter

De bedste allergitips til vinterdynen

allergividen 2 september 2014, 07:57

Vinterdyne

Tænker du på at finde familiens vinterdyner frem, så er der et par ting at huske – også til dig med helårsdyner


Hvis familien har både sommer- og vinterdyner, så er det nu, de fleste finder vinter-udgaven frem fra gemmerne. Men selvom I ikke har vinterdyner, så læs alligevel med.

 

Vask dyner 1-2/år

Både af hensyn til allergi og af almindelige hygiejniske årsager, er det en god ide at vaske eller rense sine dyner 1-2 gange om året. Det fjerner husstøvmider og bakterier.

Dyner skal renses eller vaskes på 60°C – husk at dynen skal tørres GODT igennem i tørretumbler, put gerne nogle tennisbolde med i tumbleren, så dynen bliver puffet igennem – i fugtige dyner vokser der nemt skimmelsvampe, ligesom fugtige dyner er et skattekammer af ’mad’ til husstøvmider.

 

Husstøvmider og bakterier dør først 60°C

Vask ved 60°C er eneste effektive råd mod husstøvmider, der først dør ved den høje temperatur – og herefter blive de og deres ekskrementer ’skyllet ud’ af dynen og i afløbet.

Følger man gamle råd om at lægge dynen i solen eller fryseren, virker de kun kortvarigt. Enten fordi miderne bliver sløve (af kulden) eller de dør af varmen, MEN deres æg og ekskrementer dør ikke – så snart dynen får almindelige kropstemperatur igen, udvikler æggene sig til mider – og så er du lige vidt.

Faktisk burde husstøvmider hedde ’fugtmider’, fordi de lever af fugt og hudskæl – ikke af støv.

 

Forebyg husstøvmider

– og medfølgende allergi

Vores senge og gulvtæpper under dem er et paradis for disse klamme banditter, fordi her er varmt og fugtigt – og masser af ’mad’.

Husstøvmider kan give dig og dine børn hoste, nysen og løbende øjne – især hvis I har allergi i forvejen. Og så er tanken om så mange sengekammerater ikke særlig tillokkende, vel?

Hvis du følger de nedenstående råd, er du godt på vej til at spare dig og dine børn for unødig kontakt med husstøvmiderne:

 

Seng og soveværelset

  • Vælg glatte gulve i soverum.
  • Sørg for luft under sengen – ingen kasser mv.


  • Red IKKE sengen om morgenen – slå i stedet dynen til side, så sengen kan nå at komme af med varme og fugt.
  • Skift jævnligt madras – det er fx sund fornuft at købe en ny madras til nyfødte børn, og købe ny madras hver gang barnet skifter sengestørrelse.

 

Udluftning og opvarmning


  • Luft ud med gennemtræk hver dag 3 x 5-10 min. – også i regnvejr.


  • Hold 20°C i soveværelset for at holde fugtniveauet nede.

 

Vask ved 60°C


  • Vask dyner, puder, rullemadras, sengetøj, og børnenes sovedyr samt evt. småtæpper jævnligt v. 60 grader
  • Har du eller dit barn diagnosticeret husstøvmideallergi, skal du vaske oftere.
  • Bed renseriet om at tørre dyner og puder ekstra godt, så du undgår skimmelsvampe i fyldet.

 

Den allerbedste forebyggelse er dog jævnligt at skifte dyne og pude ud – og når du gør det, så vælg ALTID nogen, der kan vaskes ved 60°C.

 

Dun- eller naturdyne?

Fyldet – naturfyld som dun og fjer eller kunstfyld – husstøvmider er ligeglade. De lever lige godt i begge slags fyld. Det er din kropstemperatur – og dermed dynens temperatur – der afgør, om husstøvmiderne lever – og formerer sig.