Close
Is før de anbefalede 12-18 mdr?
facebook pinterest twitter

Is før de anbefalede 12-18 mdr?

Avatar
baltzer 18 april 2016, 21:50

Sommeren er lige rundt om hjørnet, og snart er det tid til is. Derfor mener jeg, at det er vigtigt for os med småbørn at tage stilling til det.

 

Stor-is-1_0

Vi holdte barnedåb for Lucas i går. Og emnet is kom selvfølgelig op, selvom jeg ikke lige havde skænket det en tanke. Jeg kan åbenbart forstå på andre, at dåben er lidt alla “der skal de også smage is for første gang” – hvorfor det nærmest er blevet en tradition for de fleste, det ved jeg ikke?

 

Jeg havde heldigvis allerede taget stilling til is og alder for et par uger siden, da babyer og is havde fanget min opmærksomhed et par gange rundt omkring på Facebook.

Jeg har den holdning, at der er en grund til at man anbefaler. Dog er jeg også velviden om, at det er anbefalinger og ikke sanktioner. Men igen… man anbefaler af en grund!

Man fraråder at børn får komælk det første år, og det er der som sagt en grund til.

“Åh ja, det er harmløs.. Den ene gang!” – Ja, hvis det er harmløs, hvorfor så overhovedet lade barnet få det? Det er jo unødvendigt og kun “sjov”?..

 

Min ene side af familien kan godt lide, at køre på når jeg har sagt nej. Jeg tror de synes det er specielt sjovt, fordi min mor er “nej-sigeren” i vores familie. Og når jeg så gør det “så er jeg som min mor”. Men her havde jeg altså en holdning, og den agtede jeg at overholde. Så jeg vogtede ham som en høg, da jeg ved at de kunne finde på at gøre det. Lidt i provokation – men uden at tænke over at det ville være respektløst overfor mig. For jeg ved at de ikke kunne finde på at gøre det af ond vilje, de vil bare godt at man gør som dem – og jeg er altså Frøken-Modsat i vores familie! 😉

Der blev da også sagt, “at det fik jeg til min dåb”, ja det er så en beslutning mine forældre træf den gang. Nu er det mig der bestemmer over mit barn.

 

Det er jo ikke for sjov, at jeg har udsat min, dengang 4 måneder gamle baby for, at skulle have taget blodprøver hvor 4 vokse skulle til for at holde ham/tage dem. Det er jo heller ikke for sjov, at jeg har brugt monster dyrt modermælkserstatning, 3-4 dages mad til en pris af 210-500 kr. alt efter mærke. Så hvorfor skulle jeg nu smide alt det i skraldespanden, for en ting der jo som sagt bare er en bagatel – den kan ligesom vendes tilbage på den måde “at så er det også unødvendigt overhovedet at give dem det!”.

Min holdning er, at både af allergi mæssige årsager men også etikken i det, så er det et no-go.

 

Som jeg fortalte i min introduktion af mig, så har jeg lidt af stor overvægt, og har ikke kunnet smide kiloene uden en fedmeoperation. Derfor ligger det mig også meget på sinde, at jeg ikke ønsker at udsætte mit barn for den risiko, hvis det er unødvendigt. Ja vorherre bevares!! Hvem siger han lige skulle blive en damtromle af at smage lidt is når han er 6 måneder? – Det gør ingen, men igen ingen ved det?

Det er nu som sådan ikke fordi at jeg tror det, at han får problemer med vægten fordi han smager is for tidligt. Det er mere, at jeg vil gerne overholde anbefalingerne, fordi jeg tror på at de er der af en grund.

 

Skal min søn have is før han er 12-18 måneder, så bliver det hjemmelavet is af modermælkserstatning. Men det er slet ikke givet, at han overhovedet skal have det før den alder. Lige pt. elsker han sin mad på flaske, og er ved at lære grøden at kende. Han har ikke behov for is. Han behøver derfor ikke at for kendskab til noget der ikke er nødvendigt for ham endnu. Derfor mener jeg, at man ikke bør introducere det for sine børn før det er nødvendigt, og de måske selv har en interesse i det (ikke bare alm. baby-nysgerrighed som de har med så meget).

Jeg acceptere folks holdninger til at den ikke er den samme som min, og ved at det ikke er sidste gang at jeg høre argumentet “Det er harmløs” eller “Det gør ikke noget”. Ja, hvis det er harmløs, så er det samtidig også unødvendigt. 🙂

 

Har du taget stilling? 🙂

———
Skulle du have lyst til at følge hverdagen hos Lucas og jeg, så er du velkommen til at følge os på Facebook. Siden finder du lige her