Close
Mors dag – hvorfor?
facebook pinterest twitter

Mors dag – hvorfor?

Avatar
baltzer 8 maj 2016, 07:43

mors-dags-hjerte
Hvorfor holder vi egentlig mors dag? Ja det ligger lidt i navnet, en hyldest til/af sin mor – men hvorfor afholder vi det egentligt?

Vi ved hvorfor vi holder grundlovsdag, det er dagen hvor den første dansk grundlov blev indført. Vi ved også hvorfor vi holder juleaften, det er dagen hvor Jesus blev født. Valentinsdag er noget butikkerne har taget til sig fra USA, og senere accepteret af os danskere som ruinere os i kærlighedens tegn.

Men hvad er baggrunden egentlig for mors dag? Og fejre man det i andre lande, eller er det kun i Danmark man hylder mødre?

 

Mors dag afholdes i Danmark den anden søndag i maj. Dagen blev opfundet i USA i 1872 af den amerikanske forfatter og kvindevalgretsforkæmper Julia Ward Howe (1819-1910). Oprindeligt var tanken at dagen også skulle være en dag for fred. Anna Jarvis (1864-1948) fik udbredt kendskabet til dagen, i første omgang for at ære sin egen mor (Moderen Anna Marie Reeves Jarvis arbejdede bl.a. for at forbedre de sanitære forhold og mindske børnedødeligheden), men efterhånden også for generelt at ære alle mødres arbejde. Hun fik indført at dagen skulle afholdes den anden søndag i maj og skikken bredte sig hurtigt. Dagen er blevet holdt i hævd som en officiel helligdag i USA siden 1914.

 

Historie

Før Julia Ward Howe opfandt mors dag i USA fandtes der en gammel tradition i Storbritanien med en lidt anden udgave af mors dag. Siden 1600-tallet har børn og unge hver fjerde søndag i fasten traditionelt fået fri fra tjenestestedet for at besøge deres mother church, hvilket normalt var en større kirke eller katedral i området. Dagen blev kaldt Mothering Sunday og var ofte den eneste dag om året hele familier kunne være sammen. I Nordengland og Skotland blev dagen kaldt Carling Sunday, da en speciel slags pandekager (carlings) normalt blev serveret. Andre traditionelle lækkerier blev serveret andre steder i landet på dagen – f.eks. en plumkage med rosiner og frugt eller sød og krydret hvedegrød kogt på sødmælk.

Mothering Sunday var dog ved langsomt at dø ud, da dagen blev genoplivet med inspiration fra den nye amerikanske tradition. Dagens afholdes stadig den fjerde søndag i fasten, men kaldes nu Mothers Day og er nu dedikeret mødre ligesom den amerikanske variant.

Anna Jarvis forsøgte at introducere den hvide nellike som symbol på mors dag. Nelliken skulle symbolisere mødrenes dyder: renhed, trofasthed, ærbarhed, barmhjertighed, kærlighed og skønhed. Ideen blev videreudviklet, så folk med levende mødre bar røde nelliker, mens folk, hvis mødre var døde bar hvide nelliker. Traditionen var ikke tiltænkt at være kommerciel, men da nelliken blev symbol på mors dag fik blomsterhandlende en fremtrædende rolle i traditionen omkring mors dag.

Mors dag i Danmark

Mors dag kom til Danmark i 1929 med rigsdagsbetjent Christian Svenningsen (1896 – 1979). Han havde kæmpet som soldat i USA’s hær under 1. verdenskrig og hørte da om den nye tradition fra soldaterkameraterne. Han bragte ideen til Danmark og krydrede traditionen med sin egen ide til arrangementer indenfor foreningen De Allieredes Danske Vaabenfæller til pengeindsamling til fordel for krigsenker og mødre, der havde mistet en søn. Senere gik pengene til Mødrehjælpen.

Ud over blomsterhandlernes udbud af mors dag-buketter og kort produceres der i Danmark også hos porcelænsfabrikken Bing og Grøndahl siden 1969 mors dag-platter beregnet til samlere.

 

Datoer for mors dag i andre lande

Dato Land
2. søndag i februar Norge
30. dag i måneden Schewat (normalt i februar) Israel
4. fastesøndag Storbritannien, Irland
8. marts Albanien, Bulgarien, Rumænien
1. forårsdag Libanon
1. søndag i maj Ungarn, Portugal, Sydafrika, Spanien, Litauen
10. maj Størstedelen af Sydamerika og Mexico, Bahrain, Hong Kong, Indien, Malaysia, Oman, Pakistan, Qatar, Saudi-Arabien, Singapore, Forenede Arabiske Emirater
2. søndag i maj Australien, Belgien, Brasilien, Canada, Colombia, Danmark, Finland, Italien, Japan, Nederlandene/Holland, New Zealand, Østrig, Schweiz, Taiwan,Tyskland, Tyrkiet, USA, Luxembourg
26. maj Polen
Sidste søndag i maj Frankrig, Sverige
12. august Thailand (Dronning Sirikits fødselsdag)
15. august Antwerpen (Belgien), Costa Rica
2. søndag i oktober Argentina
14. oktober Rusland, Hviderusland

 

En hyldest til min mor

Jeg har egentlig aldrig rigtig givet min mor gaver og hyldet hende på mors dag (eller min far på fars dag for den sags skyld). Ikke fordi at jeg ikke ville, men så har jeg enten glemt det, ikke gået op i det eller bare været flad. 😉 Af en eller anden grund har jeg altid tænkt, hvis jeg nu får et barn engang – mon min mor så ville købe en gave til mig fra ham/hende? Havde glemt at jeg havde tænkt det indtil, at min mor kom med en gave sidste weekend, der var en mors dags gave fra min søn. Se dét er min mor! Altid betænksom! Og så har hun sådan en dum datter der ikke engang hylder hende! Jeg må indrømme, at jeg har lidt dårlig smag i munden.
– Jaja bevars, man behøver ikke en enkelt dag på året for at hylde sine forældre – det bør man gøre hver dag! Det er sandt, meeen det er bare en ekstra god grund til at hylde sine forældre den dag, udover alle de andre dage.. 😉

 

Hvad angår gave til min mor, så gav hun mig et hint, eller rettere – et vink med en vognstang! At Kop og Kande var de ENESTE der havde en Mor-nisse fra Etly Klarborg, også kendt som Trip Trap nisserne. Og dem er hun dedikeret samler af. Ja faktisk alt det jeg skal arve en dag, det er investeret i de nisser… 😉
Så den skulle hun da have!

 

Selvfølgelig, som altid, tror jeg ikke at det er et problem at anskaffe den nisse. Udsolgt og kommer først igen til efteråret siger ekspedienten… Spørg lige om jeg var ligbleg i hovedet? Heldigvis havde en af butikkerne i oplandet fået en sending med nisserne, og det var muligt for min far at køre forbi, på tilbagevejen fra hans arbejde. Så mor-nissen er i hus, samt et mormorkrus fra min søn.

 

Min mor har været den største opbakning efter min søn kom til verden for knap 6,5 måned siden. Hun er den der ubetinget har haft min ryg. Og den eneste (udover min far) der ikke har været bedrevidende, skullet fortælle mig hvordan man gjorde og vidst bedst. De er de eneste der har bakket mig fuldkommen op, og uden fordomme, om de valg jeg har truffet om at beholde min søn da jeg var gravid, og til hvordan jeg vil opdrage ham og hvordan jeg vil tage mig af ham. Alle andre har kørt på med det samme, at “sådan gjorde vi – og sådan skal du gøre”, og inden jeg overhovedet har kunnet nå og sige at jeg ikke havde lyst til at gøre det på den måde, så har de spillet kortet “Vi har mere erfaring end dig”. Trods det at jeg følger mine sundhedsplejersker- og lægers anvisninger, og mener de er mere sagkyndige end nogle der ENGANG har haft små børn (og de er rimelig forældet, deres erfaringer). Min mor har 100% ladet mig gøre det på min måde, og spillet med mine spilleregler, uden at stritte imod. Trods hun er en kvinde med ben i næsen, og har sin egen mening, så har hun ydmygt, og jeg mener virkelig YDMYGT gjort hvad jeg har sagt og hvordan jeg har ville have det skulle foregå. Og dét, det vil jeg gerne takke min mor for!

Det havde jeg måske ikke helt regnet med da jeg var gravid, ja ved faktisk ikke helt hvad jeg havde regnet med eller forventet. Men set i bakspejlet nu, så lå det lige til højrebenet. Men jeg har også lært min mor bedre at kende i den her proces. Vi har ikke haft det der vildt tætte forhold som nogle mødre og døtre har. Men nu når jeg snakker om det, så tænker jeg “Kan det passe? Var det virkelig sådan dengang? ;s” For nu føler jeg at det har været sådan her, som vi har det nu, i 100 år. Men jeg husker, at jeg følte i starten af graviditeten, at vi var blevet tættere end før i tiden – så det har været sådan førhen. Men det er kun godt at jeg føler, vi altid har haft det sådan som vi har det nu, for det betyder bare at det er ægte!

 

Ikke at det har været noget dårligt forhold, det har bare været lidt anstrengt nogle gange. Og det er bestemt ikke min mors skyld, for hun er jordens dejligste mor! Hun har altid været gavmild og villet mig det bedste. Men vi har tit skåret klinger, og tror vi i den her proces er kommet til at forstå hinanden bedre, end hvad vi måske gjorde førhen. Jeg føler i hvert fald, at jeg har fået et mere afslappet forhold til min mor, og en større forståelse, som også er gengældt.

 

Så mor, glædelig mors dag! Jeg elsker dig over ALT på jorden. Og jeg vil aldrig bytte dig for noget. Da jeg blev gravid havde jeg lidt en egoistisk tanke. “Ej så var du ikke kun min mere” (Mega teenager selfish-style), tror det både var lidt hormoner og lidt enebarn der gik ind over det. Og ikke mindst det, bange for at dele dig med noget der på det tidspunkt stadig var “en eller noget fremmed”. I dag elsker jeg jer begge 2, og er ikke bange for at dele jer med hinanden!

 

Det eneste der er bedre end at have dig som MOR, er at min barn har dig som MORMOR <3

 

———
Skulle du have lyst til at følge hverdagen hos Lucas og jeg, så er du velkommen til at følge os på Facebook. Siden finder du lige her