Close
Frisk luft er min økologi.
facebook pinterest twitter

Frisk luft er min økologi.

Avatar
duelund 4 september 2015, 10:07

Uge 25 er netop igangsat og allerede føler jeg tiden er fløjet afsted, siden jeg i April mdr. stod med den positive test klokken alt for tidlig om morgenen, lige inden en ny arbejdsturnus blev skudt i gang.
Husker mine tanker omkring det lille liv som jeg slet ikke anede eksisterede, indtil en lille pind, ville fortælle mig sandheden.

 

25 uger senere, så sidder jeg her og tænker tilbage på de kæmpemæssige omvæltninger, der har været på bare så kort tid.

Senest til lagersalg i weekenden, hvor der var div. mærker på bud. Jeg havde fået den tanke – som alle andre gravide i omegnen af Århus, at tage derud. Min mand spurgte om han skulle tage med, men vi blev enige om at det ikke var nødvendigt – til hans i øvrigt store lettelse.
Jeg ankommer derude og går ind i hallen, hvor en summen af stemmer florere i sportshallen. Alt tøjet var opdelt i kategorier og mærker. Men straks lagde jeg mærke til at specielt et tøjmærke var meget populært, gik selvfølgelig derhen som alle andre og så på sagerne… Til min store forundring så var det økologisk børnetøj? Folk var helt oppe at køre over de dejlige varer, hvor man virkelig kunne mærke forskel i stoffet… Selvfølgelig vil jeg, som alle andre, mit barn det bedste så jeg tog en lille sparkedragt med og gik så videre og fandt nogle andre ikke økologiske sparkedragter hvor de så blev sammenlignet. Må erkende at jeg ikke kunne se eller mærke nogen forskel..

 

Hvilket fik mig til at tænke over dagens samfund og hvilke værdier det er bygget op omkring.
Vi ved alle sammen at økologi er det nye, eller i hvert fald har der de seneste år været en stigende fokus på dette. Gør man sine indkøb i bestemte butikker, er det tydeligt for enhver at økologi er hvad de slår på. Men for en landmandsdatter som jeg, er det ikke noget jeg går ind for. Jeg tror ganske enkelt ikke på det er mere gavnligt. Tror nærmere på at det er en opskruet face som den nymoderne dansker har taget ind under huden.
Jeg er også af den overbevisning at økologi er geografisk bestemt. Folk opvokset i storbyer har en anden holdning end folk ude fra de mindre samfund.
Men hvordan skulle man vide anderledes, hvis ikke man har sat sine ben ude på en landejendom og med egne øjne set hvordan det egentlig fungere?

Jeg kan godt forstå man bliver blændet af Arla reklamerne, hvor man ser køerne græsse ude på marken og at dét er økologi… Men sandheden er bare den at ifølge dyreloven så skal alle køer ud at græsse om sommeren, når forholdene er til dette. Så på den ene eller anden måde er alle landmænd økoloer. Forskellen som jeg opfatter det, er blot den at økologer ikke bruger sprøjtegifte ude i marken, men det gør den almindelige landmand. Om det så er sundhedsskadeligt med sprøjtegift er en anden sag. Men med de restriktioner som man i dag er underlagt af myndighederne, så er der ikke ret meget gift tilbage i en markblanding. Der er nøje udmålt hvad der på et bestemt område må spredes.

Men nok om min holdning og mit forsvar herfor. Tilbage til lagersalg i Århus.
Fordi jeg ikke kunne mærke nogen forskel, ville jeg gå tilbage med den sparkedragt, en kvinde ser mig komme med den og hun vil lige forhøre sig om der er noget galt med den siden jeg hænger den tilbage. Svare ganske ærligt at jeg bare var nysgerrig for kvaliteten og ikke kunne mærke forskel hvorfor jeg hængte den tilbage. Rakte den ud til hende og spurgte om hun gerne ville have den, der var nemlig ikke flere tilbage i den størrelse. Hun kiggede på mig og spurgte så:” Vil du ikke dit barn det bedste?” Forarget og målløst måtte jeg svare tilbage, at alle vil jo deres barn det bedste, men at jeg ikke går ind for økologi, og hvis en anden eksempelvis hende gør det, vil jeg da hellere hun får glæde af tøjet.

 

Erkender blankt at episoden har fået mig til at tænke over tingene og om det er mig der er helt forkert på den. Men omvendt så kan man ikke fornægte sin sociale arv, har valgt at være mig selv tro i den forstand og selvfølgelig skal lillebror have det bedst mulige af hvad livet kan tilbyde. Men det bedste må jo være at videregive mit syn på livet, og så kan jeg som mor ikke gøre andet end se hvad han selv vælger når han engang er i stand til at træffe sin egen beslutning.

Økologi er lidt sammenligneligt med politik, der er en mening om det og oftest er det svært at nå til enighed.

“Billedet er personligt taget på en ridetur, frisk luft er vel min økologi” 🙂