Dårlige vaner …

Kan man give små børn dårlige vaner?

Jeg nævnte det kort, i min beretning om Lilje’s nylige sygdomsforløb. At jeg ikke er nervøs for, at give hende dårlige vaner. Burde jeg være det?

De første 3-4 mdr af Lilje’s liv, sov hun kun på mig om dagen, og med min hånd i hendes om natten. Det var skrækkeligt og fantastisk på samme tid.

“Hun skal vel lærer at sove selv?” Det var jeg da helt enig i hun skulle, og til sidst trak det da virkelig også tænder ud, men jeg var ret overbevist om, at det kom når hun var klar. Og det gjorde det. Jeg synes egentlig også, at det må være mærkeligt, og en smule traumatiserende, at blive taget ud af sin mors varme bløde mave og blive lagt i en kold, hård seng. Jeg ville ønske, at jeg fungerede med samsovning, men det gør jeg bare ikke. Jeg er måske egoistisk, men jeg har bare brug for mit “space” om natten.

Jeg læste også en kommentere på facebook, til et billede af en nyfødt i strækvikle: “Pas nu på, det ikke bliver en dårlig vane” – aaaah var? En dårlig vane, at blive båret tæt på sin mor? Jeg har aldrig hørt om nogle 3-årige der kun har ville bæres i vikle, men jeg kan tage fejl!

Og så kommer den her skrækkelige periode, før barnet kravler, hvor de ikke vil sidde stille. Lilje er der nu, og hun hyler og skriger hver gang jeg sætter hende fra mig! What to do? Er det at give hende en dårlig vane, at sidde med hende? Det føler jeg måske lidt, så jeg forsøger i små portioner at sige, “nej, nu må du lige lege lidt selv, mens jeg ordner det her” når hun så skriger for meget, fortryder jeg. Tager hun røven på mig? Det tror jeg ikke hun er bevidst nok til, men hun er en stædig diva. Hun vil frem NU, men gider ikke arbejde for det.

Kan man overhovedet give baby dårlige vaner? Eller er de bare som de er, og så må man tackle dem på den måde man bedst kan?

Det er sådan nogle ting, jeg aldrig bliver klog på. Så jeg tror vel egentlig det er et spørgsmål om, ens personlige overbevisning.

Min overbevisning siger mig, at man ikke kan ændre sine børn, men man kan forme dem. Man kan ikke afvise et barn der har brug for tryghed, det tror jeg ikke på, der kommer noget godt ud af. Eller kaste et barn hd i noget, det ikke er klart til. Jeg tror ikke man kan give sine børn for meget omsorg og tryghed.

God dag til jer alle ❤

Husk i kan følge med på IG @enmorsunikkeverden