Børn har bedst af forudsigelige voksne…

april_2017-12-13-14-33-22-778

… eller har de?

Udtrykket “Ro, renlighed og regelmæssighed” har jeg hørt en del og jeg har også hørt at børn holder af voksne der er forudsigelige fordi det skaber tryghed for dem at vide hvor de har dem.

Det giver rigtig god mening på så mange måder.

Men hvad så når man er den primære voksne for et barn og man ikke er forudsigelig?

Når man er den voksne der står tætteste på og som barnet først og fremmest vil spejle sig i!

For jeg er simpelthen ikke en klippe af forudsigeligehed og nogle gange har jeg tænkt at det er frygteligt for skønlingen at opleve, for så ved hun jo ikke hvor hun har mig og så bliver hun måske utryg!

Jeg er så småt ved at lande på at min uforudsigelige væremåde, måske alligevel ikke er så slem.

For det første fordi der jo nok for alle er et eller andet mønster og på den måde er jeg nok ikke sådan rigtig uforudsigelig.

Og for der andet fordi jeg helt ærligt begynder at tro at for at min datter kan lære at rumme og kende til alle slags følelser og væremåder og finde dem okay, ja så er hun nød til at opleve og vide at det er okay at komme hele humørskalaen rundt. For det er dét jeg synes der er det vigtige her.

At hun oplever og tager med sig videre i livet, at hun ikke behøver at presse sig selv ned i en bestemt form eller kasse. Hun kan være på en måde den ene dag og på en anden måde den næste.

I dag er det stadig, som da jeg selv var barn, ret almindeligt at høre sætninger som “hun har ændret sig” eller “sådan “plejer” hun ikke at gøre/sige/mene”, men måske har hun hele tiden rummet det, det er bare forskellige sider hun viser og som du oplever?

Det tror jeg!

Jeg tror måske nok vi ændre vores syn på livet mens vi lever. Det giver mening at vi med læring lære at se forskellige vinkler og fatte forskelligt, mene forskelligt. Det der er vigtigst for os vil også ændre sig igennem livet. Men at vi som voksne ændre os tror jeg skyldes at vi vælger mere eller mindre bevidst at vise og forstå verden anderledes end tidligere. På den måde er det muligvis ikke mig der ændre mig løbende, men mere et spørgsmål om at jeg vælger at bruge forskellige sider af mig selv.

Dette er en af grundene til at jeg hader at vi sætter mennesker i kasser. At sige at hun er sådan og sådan er jo kun en del af sandheden og kun det du ser. Det er med garanti ikke hele sandheden.

Jeg er nød til at være så meget af mig jeg kan, så meget af tiden som muligt. Og jeg håber at jeg ved at vise min datter at der er plads til at være på mange forskellige måder med mange forskellige følelser, kan styrke hendes tro på at alle de sider hun rummer godt må bruges.

At det med garanti er umuligt at undgå udvikling af skyggesider er nok en sandhed, men hvis jeg ved at være ærlig omkring mig selv og give plads til så bredspektret en personlighedsudvikling som muligt, ja så vil jeg jo være pænt godt tilfreds!

Derfor passer det mig også storartet at skønlingen allerede kender og har set glædeståre ligesom hun også kender til den mere triste tåre fra sig selv, men også fra mig.

Følelser kan aldrig være forkerte. Det kan handlinger være, men hvis alle følelser er tilladte så undgår jeg måske at hun vil føle hun skal passe ind i en bestemt kasse.

Væk med roller og spændetrøjer. Det er muligt det er rart for andre at putte mig i boks som “hende der bla. bla. bla.”, men det er kvælende for selvudviklingen at tillade andre at bestemme hvor eller hvem man er eller skal/bør være!

Faktisk skal jeg nok også selv lade være med at sætte mig selv i en bestemt kasse!!!

Jeg tror at vi kommer længst med at være ærlige rollemodeller for vores børn.

Så er du en forudsigelig voksen, så klap dig selv på skulderen og se alt det gode i det.

Er du en mere uforudsigelig en ligesom mig, så husk at ærlighed også skaber tryghed. Og det at vide at mor altid er ærlig mod sig selv og verden, tror jeg på vil give bonus på den lange bane.

Så det eneste rigtige du kan gøre er, at være dig.

Den dig du vælger.

I dag.

I morgen.

Altid.

PS. Jeg overvejer at holde op med at være introvert. For den kasse er nogen gange lidt snæver, men jeg må nok alligevel blive ved med at holde styr på hvad jeg har lyst til at ikke brænde mit energilys i begge ender!

Esskocha.dk