Close
Frikadelle-hysteri
facebook pinterest twitter

Frikadelle-hysteri

Avatar
faderstuen 24 januar 2016, 14:18

Så har medierne endnu en gang fået forældre landet over op i det røde felt.
Denne gang handler det om svinekød i børnehaver.

Som jeg har forstået det, har man i Randers kommune indført svinekød som en tvungen del af menuen i daginstitutionerne.

Jeg synes, som udgangspunkt, at det er underligt at påtvinge børnehaverne andet end at de laver sund og nærende mad til vores børn.
Personligt er jeg lidt ligeglad om min datter får serveret svine-, okse-, kyllinge-, alligator- eller strudsekød, så længe menuen er forfattet af en person med nok professionel viden til, at mit barn bliver fornuftigt affodret.

Problemets udgangspunkt ligger ikke hos vores børn. De er principielt fløjtende ligeglade, hvad der bliver serveret, så længe det smager godt.
Jeg nægter simpelthen at tro på, at lille Peter er kommet hjem fra børnehave med ordene: “FAR! Nu har vi ikke fået serveret gris i over en uge! NU MÅ DET SNART VÆRE NOK!”.

Problemet ligger hos os forældre. Det er os, der beslutter at vores børn skal tilhøre en religion, være vegetarer eller undgå sukker og fedt.
Alle forældre gør, hvad de gør, fordi de gerne vil passe på deres børn.
Det kan da måske virke underligt for en ateist, at muslimske børn ikke må spise svinekød, men forældrene gør, hvad de mener er bedst for børnene. I dette tilfælde dikterer religionen, at svinekød ikke er en del af menuen.

Så må vi lære at se hinanden i øjnene, være enige om at være uenige, og ellers komme over os selv.
Jeg går helt og aldeles ind for, at vi ska tage hensyn til diverse kulturer og religioner. Det ligger meget til min natur at tage hensyn til andre. Om det hensyn er religiøst, sundhedsbaseret eller personligt, det kan for så vidt være ligegyldigt.

Men jeg mener også bare, at det må være op til den enkelte børnehave at beslutte menuen.
Hvis lederen mener, at man skal fjerne svinekød fra menuen, som hensyn til de børn hvis forældre forbyder det, så synes jeg bare de skal gøre det.

På samme måde mener jeg også, at lederne bør kunne beslutte ikke at tage hensynet.
Så må forældrene jo give deres børn mad med hjemmefra, hvis ikke menuen behager dem.

Jeg synes bare, det er fjollet at påtvinge svinekød på menuen, udelukkende fordi vi kan. Svinekød er ikke, og har aldrig været, indbegrebet af ‘danskhed’.
Sidst jeg spiste svinekød var til jul. Gør det mig til en dårlig dansker, at jeg ikke spiser det på ugentlig basis?

Hvis vi absolut skal sætte nogle ord på det at være dansk, tror jeg hellere jeg vil bruge nogle andre begreber;
hvad med næstekærlighed, forståelse, åbenhed og frihed?

Skulle vi ikke i stedet prøve at se på børnehavernes menu fra en sundhedsfaglig vinkel, og blive enige om at maden skal være sund, og så ellers prøve at producere fornuftig føde til vores børn?

Måske er kødsammensætningen ikke det vigtigste.

/Dennis