Close
Brændt barn skyr ilden
facebook pinterest twitter

Brændt barn skyr ilden

Avatar
forsikring 5 december 2013, 12:26

Depositphotos_14051591_original

I denne søde juletid er der meget at glædes over, især når man har børn. Der er ikke mange voksne, der kan præstere en så passioneret julebegejstring, som små børn kan. Julen har dog også lurende farer. Personligt bliver alle mine tre unger fuldstændig panikslagne hver gang, at de ser en julemand. Helt ærligt synes jeg, at det er en meget sund indstilling overfor en stor skægget, overvægtig mand i skrigrødt tøj, som angiveligt kommer ind i deres hjem om natten igennem skorstenen.

Julemanden er dog langt fra den eneste og farligste del af julen. Stearinlys på juletræet, lys på adventskransen, kalenderlys og et par fyrfadslys i vindueskarmen. Alt sammen udgør en potentiel fare. Juletiden er både højsæson for levende lys og deraf også for brandulykker. Hvert år bryder tusindvis af juledekorationer ud i lys lue i de danske hjem. Københavns Brandvæsen beretter også om, at de flere gange rykker ud til alvorlige brande, hvor det er børn, der er kommet til at starte ildebranden. Derfor er det vigtig, at man husker at passe på med de levende lys i juletiden – især når man har mindre børn derhjemme.

De yngste tænder julelysene
Mange forældre lader de yngste i familien tænde julelysene ifølge en undersøgelse foretaget af YouGov på vegne af Børneulykkesfonden. I den forbindelse råder Københavns Brandvæsen forældre til at være ekstra opmærksomme på brandfarer. Det er ikke fordi at børn ikke må lære at håndtere en lighter eller tændstikker, de skal bare samtidig have at vide, at der skal være en voksen tilstede, hvis de vil tænde levende lys. Det er ligeså vigtigt at de bliver forklaret, at det ikke er et legetøj og, at lys kan skabe ildebrand.

I forlængelse af at juletiden desværre byder en del danske familier på ubehagelige julebrande, har vi samlet ti gode råd til, hvordan man på bedste vis kan undgå brand i juletiden.

10 gode råd til at undgå brand i julen

  1. Gå aldrig fra lys, der er tændt
  2. Aftal at den der tænder lysene slukker dem igen
  3. Sørg for at lysene ikke kan nås af mindre børn eller af dyr
  4. Hav altid vand i nærheden af lysene (fx en blomsterforstøver)
  5. Stil ikke lys i nærheden af gardiner eller i vindueskarmen, hvis vinduet er åbent
  6. Brug selvslukkende lys i dekorationerne og sæt dem i holdere der ikke kan brænde
  7. Behandl dekorationerne med et brandhæmmende middel
  8. Brug en juletræsfod til juletræet, der løbende kan fyldes med vand
  9. Brug kun selvslukkende lys på juletræet eller brug kun en elektrisk lyskæde
  10. Tjek om dine røgalarmer virker og er monteret korrekt

 

Brændt barn skyr ilden siger man jo… Men som forældre har man dog et inderligt håb om, at det ikke kommer til at gå helt så galt før, at børnene får respekt for ilden.

De bedste hilsner herfra om en glædelig jul