Close
Gå aldrig tilbage til en fuser
facebook pinterest twitter

Gå aldrig tilbage til en fuser

forsikring 30 december 2013, 15:07

nytår

10, 9, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2, 1 … Godt nytår! Nytårsaften er for de fleste forbundet med fest og højt humør. Der er dog en række gode råd, som det kan betale sig at forholde sig til inden, at man popper champagnen og tænder op for bordbomberne.

 

Pas først og fremmest på jer selv

Det er selvfølgelig først og fremmest en selv og sine kære, man ønsker at passe på nytårsaften. Her er de seks fyrværkeriråd altid gode at have in mente:

 

Køb og lav aldrig ulovligt fyrværkeri

  • Hold ikke fyrværkeri i hånden
  • Brug beskyttelsesbriller – gælder både børn og voksne
  • Kast aldrig med fyrværkeri
  • Gå aldrig tilbage til en fuser
  • Brug en pose til fyrværkeriet

Husk derudover at opbevare fyrværkeriet uden for børns rækkevidde. Selvom at det kan være sjovt for børnene at tænde fyrværkeriet, anbefales det, at de ikke gør det, da de fleste ulykker sker, når fyrværkeriet antændes.

 

Husk sikkerhedsafstand

Når du affyrer raketter, er det vigtigt, at du sørger for, at de min. affyres 200 m. væk fra bygninger med et let antændeligt tag – eksempelvis stråtag – og min. 10 m. væk fra bygningers åbninger. Hvad angår andet fyrværkeri, så skal det min. antændes 100 m. væk fra let antændelige tage samt brandfarlige væsker. Husk at fordoble disse sikkerhedsafstande i vindens retning, hvis det skulle blæse nytårsnat.

 

Hærværk og fyrige raketter

Indenfor hjemmets fire vægge er det en god idé at være opmærksom på at stille alle levende lys og bordbomber stabilt og endelig ikke for tæt på materiale, der er let antændeligt. Udenfor din bolig kan du minimere potentielle skader ved at gemme løse genstande af vejen – såsom cykeler. Dette gælder også din postkasse, da den særligt er i risikozonen for grove narrestreger. Gem den gerne allerede af vejen en dag eller to før nytårsaften. Hvis du ikke har mulighed for at tage din postkasse ned, kan du sætte en bakke eller skål med vand i bunden af den, hvilket dog kun er et trick der virker, hvis det ikke er frostvejr.

Hvis du har bil, kan det være en god idé at køre den ind i garagen, hvis du da også ejer sådan en. Ellers så parker den et sted, hvor chancen for hærværk og nedfaldende raketter er mindst.

 

Hvis uheldet er ude

Hvis uheldet er ude, kan du gøre brug af forskellige forsikringer alt afhængigt af, hvilken skade der er tale om.

Hvis ting i dit hjem bliver ødelagt, er det indboforsikringen, der dækker. Hvis du har et hus, er det husforsikringen, der dækker, hvis huset eller fastmonteret tilbehør har taget skade. Dog er det ikke sikkert, at det kan betale sig at få erstattet eksempelvis en postkasse, hvis du har en selvrisiko. Hvis du gerne vil have din forsikring til at dække, husk da at afgive en skriftlig anmeldelse af hærværket til din lokale politistation. Send gerne en kopi af den med til dit forsikringsselskab, når du anmelder skaden til dem.

Hvis det er din bils tag, der har fået besøg af en raket, så kræver det, at du har en kaskoforsikring, hvis du skal have dækket skaden. Hvis raketten har knust en rude i bilen, dækker kaskoforsikringen også det. Dog overstiger selvrisikoen ofte udgiften og skaden kan påvirke forsikringens pris i længden til det dyrere, hvorfor nogle har valgt at tegne en udvidet glasforsikring. Hvis du har sådan en, vil skaden ikke belaste din kaskoforsikring, og du kan få repareret din rude uden at skulle betale selvrisiko.

 

Øget risiko for nytårstyveri

Pas i øvrigt på indbrudstyve – det er ikke kun i juledagene, at de er ekstra aktive. Hvis du ikke er hjemme, sørg da for at lade noget lys være tændt og tænd evt. dit tv eller radio.