Close
Børn og teknologi
facebook pinterest twitter

Børn og teknologi

Avatar
friluftsmor 15 februar 2016, 12:42

Jeg prøver at liste mig ud i denne meget omdiskuterede debat med børn og teknologi. Det er en af de emner som igen og igen kommer til overfladen sådan med måneders mellemrum. Og hver gang kan jeg mærke at der bliver talt meget ned til teknologien sammen med børn, eller børn der bruger teknologi.

Jeg føler mig ikke særlig ramt af alle disse opråb om at nærvær ikke har noget som helst at gøre med tv, ipad eller iphone. Jeg synes måske bare det bliver en smule firkantet (haha). Hvad sker der lige hvis det er, at vores børn er tiltrukket af tv, ipad og iphone eller teknologi i andre omfang? Det er vi jo altså også selv, så hvorfor skulle børn være anderledes?

Min søn bruger iPad

Min dreng er nu 17 måneder gammel og han har fattet hvad en iPad er. Han peger på den med interesse, hvorfor? Sikkert fordi han har set at mor til tider sidder med den i hånden og alt hvad mor røre ved er jo spændende. (Og jeg lyver ikke for han vasker også tøj sammen med mig, og hjælper med at hænge det op, tømmer opvaskemaskine mm)
Så derfor valgte jeg at kigge lidt rundt på app store efter et spil eller to. Vi startede med et par app’s som var gratis og så for at se om det vagte interesse.

Storm er så blevet meget glad for en app der hedder Spil for Børn (0-5 år). Den gratis version viser en lade, og denne lade ryster og man skal så trykke på laden for at få et tilfældigt dyr frem. Så siger app’en “Gris”, “ko” eller hvad der end kommer af dyr. Når alle dyr så har været fremme så kommer der en kendingsmelodi. Du bliver så ført ud til menuen hvor du kan vælge stalden igen eller du kan vælge et spil hvor du får tre muligheder og app’en spørger “hvor er koen”, når man så finder koen så kommer samme billede frem som da man fik den frem i laden. Efter seks spørgsmål så kommer kendingmelodien igen og spillet begynder forfra. Dog ikke med samme rækkefælge af dyr.

Storm er så glad for netop denne app at vi har låst op for de andre steder, der er blandt andet instrumenter, en garage og meget andet.

Storm sidder og spiller den før beskrevne app, han er syg og ligger ved mor.

IMG_2899

Hvorfor bruger min søn iPad

Ja og hvorfor har vi så givet ham adgang til en iPad i så tidlig i en alder. Jo det har vi fordi vi tror på at det ikke stopper her. Når han begynder i skole og måske endda allerede i børnhaven så vil der være en iPad. Og så føler jeg det er vigtigt at jeg og min kæreste har lært ham at omgåes en iPad ordenligt.
Det kan vi gøre nu i det omfang vi selv vælger fordi han endnu er så lille.
Han får ikke bare lov at sidde med den iPad og spille i alle døgnets timer, og han får den heller ikke stukket i hænderne hver gang han peger på den. Lige nu sidder han faktisk ikke med den uden at vi sidder ved hans side, og snakker med i spillet.
Det er super hyggeligt, og som så meget andet ‘legetøj’ så finder han det interessant i små 5-10 minutter og så vil han hellere lege lidt rundt på gulvet eller læse en bog.

En grund mere er også at jeg vil gerne være tro overfor min søn, jeg vil ikke skjule hvem jeg selv er og det vil hans far heller ikke. Og med mener jeg hvor kommer min kæreste og jeg fra? Hvad har vi af interesser der indebærer teknologi. Jo ser I, min kæreste er under uddanelse som it konsulent og arbejder ved siden af som junior konsulent. I sin fritid har han den hobby at være gamer. Og før folk nu himler op om alle de fordomme der er om gamere så skal det altså siges at det er ikke en fis anderledes end andre hobbyer. Det foregår bare foran en skærm og så bliver det åbenbart set ned på (jeg har været sammen med min kæreste i 10 år, jeg har hørt meget og det samme har han!).
Så med et job som det han får sig i fremtiden og med den hobby han har, og som mor fra tid til anden også prøver kræfter med. Hvorfor skal teknologien så gemmes væk for vores søn?
Storm har siden han ikke var ret gammel siddet hos sin far når far spiller og fulgt nøje med i den ‘tegnefilm’ der foregår på skærmen og de har bare hygget så meget omkring det. Er der noget galt i det?

IMG_2835

Hvad med nærværen

Jeg siger ikke at det er okay at sidde og glo ned i facebook når dit barn leger, eller sidde med den mens barnet åbenlyst har brug for hjælp. Ja, bare generelt være opslugt af teknologien og måske neglicerer barnet. Nej, det er jeg stærkt modstander af, og derfor er mobilen blandt andet også forbudt ved middagsbordet herhjemme.
Vi har nærvær, og vi elsker at lege med vores dreng. På gulvet, i sofaen inde i sengen eller hvor der nu lige bliver tumlet og leget. Men med så teknologiske forældre (jeg har også kontor arbejde), så kommer det sig helt naturligt, og så kan man spørge sig selv, jamen hvordan kan jeg være nærværende med mit barn i teknologiens verden?
Det hele synes jeg handler om ‘alt med måde’, og JA Storm bliver da skide sur når han peger på iPad’en og jeg siger nej. Men det er nok ikke sidste gang ham og jeg ikke er enige, og så trøster jeg ham, italesætter at det er okay at være sur, men derfor får han ikke lov at spille iPad lige nu. Jeg finder en bog og ser om ikke den kunne være sjov, og så er det faktisk overstået.

Jeg prøver at lærer min søn at omgåes teknologien korrekt og med måde. For om jeg vil det eller ej, så er den vej det går når skolen nærmer sig. Så hvorfor ikke begynde nu?