Close
Godnat og sov godt… virker!
facebook pinterest twitter

Godnat og sov godt… virker!

Avatar
friluftsmor 25 maj 2016, 20:46

Har jeg fået jeres opmærksomhed? Det var godt, og mange tak fordi I kigger med.

I dag har jeg stødt på flere medier der deler nyheden omkring det nye studie fra Australien der siger at ‘Godnat og sov godt’-metoden IKKE er skadeligt for dit barn. Har du ikke set det endnu, så kig fx her

Og med den artikel i baghånden vil jeg nu på bedste vis, ja nogen vil endda sige speltmor vis fortælle jer om hvad jeg personligt mener om denne metode.

‘Godnat og sov godt’-metoden i korte træk.

‘godnat og sov godt’-metoden er en søvntræning metode man kan bruge på spædbørn fra cirka 6 måneders alderen. Det handler i bund og grund om at lærer barnet at falde i søvn alene og af sig selv. (mange spædbørn bliver vugget, ammet eller på anden vis lullet i søvn, så kald denne metode, den ultimative kolde tyrker!).
Man putter barnet efter bedste evne, men begynder de at græde skal man ikke tage det op, man skal kun gå ind til barnet i bestemte intervaller. Disse intervaller stiger i minutter og længste interval er 17 minutter.

Jeg mener at huske at metoden skulle have en effekt efter cirka en uge, uden at have læst bogen.

Det virker

Ja! Selvfølgelig virker metoden, der er jo en grund til at den bliver benyttet af næsten 27% af alle forældre, ikke sandt? Men selvom metoden virker, og den virker HVER gang, så synes jeg man skal stille sig kritisk overfor det og spørge sig selv hvorfor det virker?

Med den sætning vil jeg gerne tage jer med til Uganda, jeg læste en artikel om en kvinde der til en støttekoncert snakkede med en frivillig der havde været på besøg på et børnehjem i Uganda (læs her, sjovt nok ligger den som link inde i artiklen om at ‘godnat og sov godt’-metoden ikke er skadelig.. hmm). Om den frivillige overdriver eller ej så forklarer han at han kommer ind i et rum og der ligger måske 100 babyer i små krybber. Lidt ligesom vi altid ser på film, på hospitaler typisk i Amerika.
Det der slår ham er at der er bumstille… som i at der er ingen af babyerne der græder…. De er bare stille.
“jamen sover de ikke bare?”
Tjoo 100 babyer på samme tid i samme rum, nej det er desværre ikke det der venter den besøgende som moderen taler med.
Medarbejderen på børnehjemmet fortæller at når de har været der i en uges tid og skreget og skreget så har de forstået at:

  • Der kommer ikke nogen
  • De bliver ikke hørt
  • De har givet op

Tlbage til metoden ‘Godnat og sov godt’. Er der nogen der kan forklare mig hvordan den er voldsomt meget anderledes end disse babyer fra Uganda? Jeg er udemærket godt klar over at man er forældre for sin lille purk i løbet af dagen, man elsker sit barn og man vil dem kun det bedste.
MEN! børn har ikke en tidsfornemmelse, heraf seperationsangsten som kommer omkring 10 mdrs alderen, de ved derfor ikke at du kun går uden for døren i få minutter, måske endda sekunder.

Kun du kender tiden

Nemlig, du kender klokken, det er kun dig der ved hvor længe du bliver derude foran døren. Men i din baby’s øjne så føles det som en evighed.

For mit vedkommende har det aldrig nogensinde været et spørgsmål om denne metode skulle bruges eller ej for jeg afskyr alt ved den. Jeg kan ikke holde ud når min dreng græder, og jeg vil på ingen måder lade ham ligge og falde i søvn grædende.
Jeg ville lyve hvis jeg sagde at mit barn er det nemmeste barn i verden at putte. Ja det var han engang, men han har også været inde i perioder hvor han render rundt i sengen. Skriger af sine lungers fulde kraft, eller bare ligger og synger og snakker i flere timer.

Det er hårdt, det er opslidende og det værste; er klart de putningen der involverer skrig og skrål!

De andre studier

Metoden har da også fået flere studier der vedrører hvor meget denne metode faktisk skader. Og dem vil jeg også gerne fortælle lidt om. Studierne er på mere langsigtet plan, her taler vi om stress niveauet når børnene bliver voksne. Det er her filmen knækker og børn, hvorpå metoden er blevet brugt, har en større tendens til blive stresset, ikke kunne overskue flere ting og der ses også underudviklede sociale evner.

Det var lige kort om de studier, og jeg vil egentlig ikke sige om de er rigtige eller forkerte, for det er kun op til dig selv at bedømme hvad der er rigtigt og forkert.
I mit hoved kan jeg bare slet slet ikke forstå at man kan få sig selv til at benytte den metode helt ned til 6 mdrs alderen??!!
Jeg er udemærket godt klar over at de fleste sundhedsplejere siger at når barnet er 9 måneder burde det sove igennem. Faktum er at det gør de ikke. Ikke engang DU sover igennem om natten, der vil altid igennem hele natten være små opvågninger, hos dig, hos mig og ja hos vores børn. Børn har dog en tendens til at vågne en lille smule mere op end vi gør. Vi kigger måske lige på uret, vender os og sover igen, men børn vågner måske og ved ikke hvor de er. Så derfor skriger de.
Så lad være med at gå i panik bare fordi dit barn på 12 måneder ikke sover igennem. Vores lille dreng på 20 måneder har nætter hvor han sover igennem, MEN han har også nætter hvor han bestemt ikke gør.

Utryg

Jeg prøver stadig på bedste evne at forstå hvad der foregår inde i hovedet på min lille gut, jeg er første gangsmor så jeg lærer hver eneste dag.
Men når vi har en aften hvor alt er kaos og han bare slet ikke vil falde til ro, så sidder vi inde ved ham til han er okay. Han opfører sig jo normalt ikke sådan, så hans skrigeri må jo bunde ud i en eller anden form for utryghed. Jeg vil sådan set skide højt og flot på hvad han er utryg over, for det er ikke det der er pointen. Pointen er at han græder fordi han enten er utryg, han er syg, han har smerter eller noget helt andet.

Børn uden ordforråd, altså også de børn som ‘godnat og sov godt’-metoden bliver brugt på. Hvad skal de gøre andet end at skrige af deres lungers fulde kraft når de har brug for mor og far?

Selvom man måske vil kalde mig sippet, hønemor eller endda speltmor der forkæler min dreng på det groveste så vil jeg altid stå ved at “trygge børn sover bedst”, og min dreng har da uden denne metode lært at falde i søvn selv. Til tider går der få minutter, andre gange går der en halv time, hvor han ligger i snakker og meget sjældent bryder han sammen og putningen er et helvede. Men sådan er det bare, har du aldrig en dårlig dag?

Børn som har lært at sove ved hjælp af ‘godnat og sov godt’-metoden er i mine øjne ikke trygge, de har blot givet op.

zzZzzZZZzzz Storm sover godt og trygt.

zzZzzZZZzzz Storm sover godt og trygt.