Close
Kontrol dag på Riget
facebook pinterest twitter

Kontrol dag på Riget

Avatar
friluftsmor 9 november 2017, 15:31

I dag lød på en hel dag på Riget med kontrol, der skal ikke herske nogen tvivl om at jeg var meget nervøs for den stærke viking havde været syg og havde kastet virkelig meget op. Den stakkel! Og når man er en viking med en kronisk sygdom og i forvejen har svært ved at tage på ja såååh.

Ultralyd

Vi skal en gang i mellem til ultralydsscanning men det havde den stærke viking bare været til nogle uger forinden jeg blev lidt nervøs over hvad dælen det nu skulle til for. Lægen der scannede ham sagde dog med store ord til mig at han bestemt ikke fandt noget kritisk så han vidste ikke hvorfor de havde bedt om en mere efter så kort tid. Han så ikke noget alarmerende. Pyyyh!

Blodprøver

 

Så var det blodprøver, og fordi den stærke viking havde haft trylleplaster på (emla hedder det rigtigt) så skreg han overhovedet ikke. Han var bare mega sej og vi lå og snakkede mens de blev taget, det var super nemt. Da vi allerede var færdige med blodprøver og ultralyd kort før kl 10 så havde vi tre timer at slå ihjel ude på Riget og det er bare ikke det mest spændende sted. Vi skulle først til kontrol hos den stærke vikings læge kl 13…

Kontrol

Tiden gik heldigvis og vi tog til kontrol. Hans læge ville gerne scanne ham med en fibroscanner, det er en scanner der måler stivhed i det her tilfælde leveren. Det der er farligt for den stærke viking er hvis hans lever danner arvæv (skrumpelever) så er vi pludselig tæt på en levertransplantation. Tallene der kommer ud af sådan en maskine skal gerne ligge under 7, det er normalen for os alle. Og Magne scorede sku en median på 5,5 hans læge var så begejstret hun sagde jeg var nødt til at tage et billede af det. Så det gjorde jeg.

Tallene over til højre bliver til medianen på de 5.5, alt under 7 er normalt.

Jeg var lykkelig! Så videre til vejning, og ja sølle 50 gram på 6 uger er jo ikke noget at råbe hurra for, men hans læge var ikke vildt nervøs. Den stærke viking havde haft nogle hårde dage med masser af opkast og noget sygdom så hun var glad for han var sig selv igen og  ville spise. Til sidst kom så blodprøverne og der var kommet svar. En vigtig blodprøve den stærke viking får taget er et levertal som kaldes ALAT, det fortæller noget om hvor mange celler der dør i leveren. Og ved normale mennesker skal det tal ligge under 45, den stærke viking og andre med hans diagnose (galdevejsatresi) kan godt ligge mellem i0-90 hvor man siger det er acceptabelt så længe de andre levertal også er ok og ikke voldsomt forhøjet. Den stærke viking har aldrig haft en ALAT under 45 tror det tætteste vi har været på er 59, og han er også blevet udskrevet på en på 89… Men igen han har også en diagnose…

Den stærke vikings ALAT I dag… 39!!!! 

39!!¡ Jamen hallo! Hans andre levertal var også snorlige og både lægen og jeg klappede sku i vores små hænder!!! Det betyder altså at den stærke vikings krop accepterer den operation han har fået da han var 6 uger. Det går i den grad den rigtige vej!! Så vi smiler!

Smiler!