Close
Den gode barsel
facebook pinterest twitter

Den gode barsel

Avatar
frugraakjaer 22 december 2017, 14:05

Jeg ved af erfaring at når jeg begynder at have tid til et bad imens at babyen sover og faktisk tør at gøre det. Når jeg er godt med når det gælder rengøring og vasketøj, samt begynder at kunne overskue den store verden udenfor, så er min barsel ved at være slut. Og det har fået mig til at tænke på det jeg ved nu om at holde en barsel og hvad jeg vidste da jeg holdte barsel med den første. Der er nemlig en meget stor forskel, selvfølgelig mest fordi at med den første havde jeg kun ham og ingen andre at skulle tage mig af. Men selvfølgelig også fordi at jeg er vokset med barsels-opgaven og allerede havde mistet min frihed med hans mindre brødre. For når man får den første handler det om SÅ meget mere, faktisk handler det om noget vigtigt – dig selv! Hele ens verden bliver ændret på 5 min. Og der er ingen vej tilbage! Nok kan man læse sig frem til meget og lytte til dem der allerede har børn, men der er bare ting man ikke kan forberedes på – din frihed og hvem DU er! Så den første barsel vil altid være den der er vil stå mest speciel og for mange den mest hårde. Hård fordi at man ikke kun skal undvære sin søvn i den periode, men også skal vænne sig til sit nye liv og at den frihed man tog for givet, nu altså er væk! Hvor meget den er væk, kommer an på dit barn og dig. Nogen babyer kan tages med rundt som det passer en, uden at han siger en lyd. Andre børn døjer måske med maven og derfor er kede hver aften. Børn er forskellige og man kan derfor aldrig sige på forhånd hvilken barsel man vil få. Men man vil oftes efter det første barn have en mere realistetisk ide om hvad der kan forventes.

Og nu sidder jeg så her med alle mine 4 drenge og tænker tilbage på hvor vild en oplevelse det var at blive mor for første gang, hvor rolig og selvsikker jeg var 2. Gang og hvor vild en oplevelse det var 3. Gang med 2 babyer på en gang..
1. Gang
Den første sov igennem da han var 5 uger gammel og sov 2-3 gode og uafbrudte lurer om dagen. Han var urolig når han var vågen og blev nem ked. Hadede sin autostol som pesten og var påvirket dagen efter et arrangement. Så vi måtte derfor skære ned på en del aktiviter og respektere at han ikke var en baby man slæbte med rundt til alt muligt. Efter nogle uger måtte jeg opgive amningen fordi at jeg troede at jeg ikke mættede ham. Desværre var det en blanding af manglende god rådgivning omkring amning det første stykke tid og så at han generelt bare var ked. Og så skulle jeg selvfølgelig vænne mig til en hverdag hvor jeg ikke bare kunne gøre hvad JEG havde lyst til.

2. Gang
Den mellemste og dermed nr. 2, sov utroligt dårligt dag og nat. Fra han var 3 måneder til at han var et år, vågnede han mange gange hver nat og imellem de 3-7 måneder varede alle hans lurer 40 min. grundet skiftning af søvnfaser. Men var ellers super nemt og var aldrig påvirket af omgivelserne. Jeg ammede ham til at han var 7 måneder uden problemer. Jeg hvilede meget i mig selv som mor, og nød vores amme-tid sammen.
3. Gang
En heeelt anden historie. Nu sidder jeg her 8 måneder senere og priser mig lykkelig for at deres brødre ikke var ens som babyer. Jeg har nemlig brugt erfaringen fra dem begge. De første 6 måneder var REN overlevelse!!! I dag sover og spiser de på samme tid. Deres lurer varer mere end 40 min nu. De er vågne 2 timer af gangen og ofte sover de middagslur på samme tid som deres 3 årige storebror. Det giver os en “break” midt på dagen, hvor vi evt. Ser noget på Netflix- ja, du læste rigtigt! Der er kommet mere ro over vores hjem.

Så hvordan holder man en god barsel?

1. Tag en dag af gangen!
Det er faktisk den vigtigste af dem alle. Lad være med at lægge planer imorgen eller gå i panik over om du nu for altid skal gå i joggingbukser og lugte langt væk af sved – det skal du ikke! Dit hus kommer til at ligne sig selv igen. Du kommer ud i den virkelig verden igen, dit hår bliver pænt igen

2. NYD den første måned med den lille
Den kommer ALDRIG igen! De første 4 uger er de mest magiske. Du sidder med det her lille ny smukke smukke væsen, som du HIGER efter at lære at kende. Det kommer du til, men det tager tid. Nyd roen, nyd babyduften, nyd det adrenalin din krop oser af, inden at trætheden for alvor tager over! Lad verden udenfor passere – også den verden der foregår på din mobil

3. TRO på dig selv
Om du giver flaske eller vil have en amning oppe at køre – TRO PÅ DIG SELV! Jeg vil dog råde til at rådføre dig med andre der har ammet eller har et ældre ammebarn end dig, da amning er en verden for sig selv. At amme er ikke bare at lægge baby til imens at du spiser en ostemad på en cafe efter 3 timers shopping – jo, når baby er ældre!!

4. Ingen dage er ens
Dette råd minder lidt om nummer et og udspringer også derfra. Baby ændre sig i hele tiden mentalt, specielt det første år, lad derfor være med at forvente så meget af ham. Sov han godt i går til middag, så er det kun et plus hvis han gør det igen i dag, men ellers går det jo nok! SE hver dag som en unik dag og læg ikke store planer for hvad du skal nå i morgen under hans lurer. Når du det, så når du det. Når du det ikke – så skide være med det. Man kan sagtens lave planer nogle dage frem sammen med andre, men hav´ i baghovedet at lige den dag er du måske for træt fordi at baby holdte fest den halve nat – det er OKAY at aflyse! Jeg troede ikke på at vi ville stå i HerningCentret her i december, før at jeg rent faktisk stod der med de 2 banditter i vognen.

5. Gå tidligt i seng
Det lærte jeg så først her 3. Gang. Babyerne sover endelig og NU har man lidt mig-tid i et par timer. Men men men, hvis man ved at man skal op et par gange i løbet af natten og baby vågner imellem kl.: 06-08, så kan det faktisk “redde” meget at gå tidligt i seng. De første 6 måneder så jeg ingen film om aftenen, og det er altså en TV-narkoman der skriver på denne blog! Når alle børn sov kl.: 20, så smuttede jeg selv i seng kl.: 21:30 – senest. Har du et flaskebarn, så lad far tage en flaske der om aftenen inden at han selv går i seng, det giver dig et par ekstra sammenhængende timer at sove i.

6. Afstem forventinger
Selvom at det kan svært som førstegangs at forstille sig hvilke problemstillinger man vil løbe ind i når baby kommer, er der dog ting man godt kan snakke om inden. Så sidder du med en forventning om at han hjælper om natten, så fortæl den kommende far det, så han i hvert fald er blevet gjort opmærksom på det. Men vær´ realistisk, mænd og kvinder er bare ikke ens. Han tænker ikke lige så mange tanker som dig, giv ham en chance og bær´ over med ham i pressede situationer.
P.S. Alt hvad der bliver sagt om natten, gælder ikke!!

7. Faser
ALT under en barsel er en fase – sig det til dig selv når du føler at det hele sejler

8. En bedre dag i morgen
For hver dag der går, jo tættere er du kommet om på “den anden side” af det at have et spædbarn/en lille baby. Var dagen ikke så god i dag, så kan den kun blive bedre i morgen

9. HUSK dig selv
Jeg har altid handlet stort ind hver mandag, ALENE! Find noget du kan gøre alene, som passer med det tidsrum du kan være væk fra din baby i. Eller tag et langt bad når farmand kommer hjem, og skru op for musikken så du ikke kan høre hvad der ellers foregår i dit hjem. Udnyt lurerne og læg dig på sofaen og se noget Beverly Hills 90210. (Ja, den køre også når du skal holde din barsel)

10. Tag det i dit tempo
Hold din barsel som du har lyst til og ikke efter hvordan andre holder deres. Er du til mange aktiviter om ugen og har en baby der kan klare det, så gør du det. Vil du hellere være derhjemme og se dagene an og tag det hele som det kommer, så gør du det. Gå gerne en tur hver dag, frisk luft kan ændre hele ens dag til det bedre.

11. Barsel kan være lidt ensomt
Med en baby der kræver dig 24/7 og som ofte giver dig dage hvor du ikke kan overskue så meget grundet træthed (ja, de fleste børn sover faktisk ikke 5-6 timer i streg!), så er det ikke i den periode hvor du ser mest til omverdenen. Og det kan godt føles lidt ensomt kun at se baby og farmand. Det er helt okay og meget normalt. I de perioder har jeg brugt de sociale medier en del eller gået nogle ture hvor jeg til tider stødte ind i folk jeg kendte. Bare 5 min snak nede i den lokale Brug’s gjorde en stor forskel på mine lidt ensomme dage. Husk at det hele bare er en fase.
12. Nyd din barsel
Selvom at den ikke blev som du havde drømt om inden babys ankomst, så har du jo alligevel hygget dig med hende/ham. Du har set den store udvikling på tæt hold, og været den første til at se det. I har grint og grædt sammen. I har lagt i ske til langt op af formiddagen i ro og mag uden forstyrrelser fra omverdenen. Du har set en lille baby gå fra 3500 gram til en grinende baby på 10 kg. Som du bliver forelsket i hver dag. Det er da en stor ting. Fuck de kager du ikke fik bagt, fuck de perleplader du aldrig fik fyldt ud og strøget. Fuck den væg inde i stuen der stadig er kridhvid med nu aftryk fra babyfingre. Fuck fliserne på væggen ude på badeværelset som stadig er lige så beskidte, hvis ikke mere. Fuck det bed der stadig bare ligner en sted hvor ikke en gang katten ville pisse i. DU har brugt tid på det allervigtigste – dit barn og hans trivsel.

Glædelig jul og nyd nu din nuværende eller kommende barsel – det bliver de vildeste måneder i dit liv <3
Fru Graakjær

3FE20D0B-5723-4F21-A3F8-9F356C30EA3F