Close
Velkommen til Min Maves stofble-blog – dejligt at du er interesseret
facebook pinterest twitter

Velkommen til Min Maves stofble-blog – dejligt at du er interesseret

godtigangmedstofbleer 17 december 2013, 08:25

stofble 1

Der er mange gode gyldige grunde til at vælge stofbleer… om du så tænker på barnets sundhed, miljøets sundhed eller såmænd din økonomi.

Stofbleer – det sundere valg

Stofbleer indeholder ikke de mængder af plast og sundhedsskadelige stoffer du finder i engangsbleer. Og går du efter de økologiske stofbleer indeholder de slet ingen kemiske reststoffer.

Stofbleer ånder væsentligt bedre end engangsbleer, og er dermed også køligere for barnet. Tests viser at der er 3-5 grader varmere i en engangsble end en stofble – og der forskes i, om det skal have indflydelse på drengebørns sædkvalitet…jeg vælger ikke at tage chancen.

Der er naturligvis forskel på, om du vælger økologiske bomuldsbleer med uldblebukser eller syntestiske stofbleer i mikrofiber. Men går du efter anerkendte mærker og kigger efter f.eks. økologi-mærkning eller oekotex-mærket kan du regne med, bleerne ikke indeholder kedelige kemiske stoffer. Er du i tvivl, så spørg forhandleren!

Stofbleer – gavner også miljøet

Stofbleer belaster miljøet væsentligt mindre end brugen af engangsbleer gør – selv når man tænker vask ind i regnestykket. Forskning har vist, at der er ca. 20% lavere energiforbrug ved stofbleer, når man regner alle aspekter med fra produktion, brug og bortskaffelse – og her er ikke taget højde for hvis man oveni

købet vælger at bruge bleerne til flere børn eller sælge dem brugt. Dog knækker den gode kurve ved brug af tørretumbler, så det anbefales ikke.

Når man taler miljø, er kemi naturligvis også en faktor, og især den kemi der udledes i forbindelse med produktionen. Hvis du vælger de økologiske stofbleer, behøver du ikke tænke på det, da der er strenge regelsæt om produktionen. Mange stofbleer er dog ikke økologiske, men de større anerkendte stofblemærker har selv en holdning til kemi, der gør at deres produkter er i orden og trygge.

Og det med tegnedrengen…

Der kan være mange penge at spare med stofbleer – jeg sendte for nyligt et helt bleudstyr af sted, hvor regningen endte på ca. 1300 kr for onesize bleer og tilbehør. Du kan sagtens bruge mange tusinde kroner, men også få hvis du går efter bestemte bletyper som f.eks. prefolds.

I gennemsnit bruger et barn bleer i ca. 3 år og med 7-8 bleskift om dagen løber det op i 7600-8000 engangsbleer. Til en pris på ca. 1,5 kr pr. stk. for de billigere løber det op, selvom man nok ikke tænker på det i det daglige.

Vælger du at spendere op mod 5-6000 på stofbleer kan du vælte dig i nogle af de lækreste på markedet, vaske i maskinen og stadig have penge til overs 😉 En gennemsnitlig blepakke med alt hvad du har brug for, for at komme i gang vil løbe op i 2500-4500 kr. for de dyrere stofbleer – vælger du de billigere prefolds og separate blebukser kan du komme i gang for omkring 1000 kr. for et fuldt blekit.

Vasken ligger på omkring 700-750 kr. om året – naturligvis alt efter hvilket vaskemiddel du bruger og hvilken maskine du har.

Vil du vide mere – så spørg, spørg, spørg!

Det er den bedste måde at blive klogere på, og du er ikke den første der har syntes, at stofbleer er en hel jungle. Jeg vil gerne gøre hvad jeg kan, for at gøre det mere overskueligt og indlysende – og ikke mindst nemmere at komme i gang…