Close
Kan far få en fødselsdepression?
facebook pinterest twitter

Kan far få en fødselsdepression?

Avatar
helenachamma 22 oktober 2017, 08:30

Det var faktisk noget jeg blev ret overrasket over. Hvorfor? Hvorfor skulle far få en fødselsdepression? Det er jo ikke ham der skal presses ud over alle og enhvers normale smerteterskel og efterfølgende igennem en hormonel rutjebane. Men alligevel sker det faktisk ret ofte, at fædre får en efterfødselsreaktion. Det skete for min kæreste Joey.

IMG_6143

Vi har ret travlt med at gøre hele forløbet med graviditet, fødsel, amning og hvad end der ellers står på den liste, om os selv. Det gjorde jeg hvertfald, og det er vel egentligt også ret forståeligt. Det var jo mig der gik igennem det, så jeg glemte ret hurtigt de følelser J oplevede da Mase kom til verdenen.

Fra det øjeblik han blev født drejede hele min verden sig om ham. Jeg fik ikke ret meget søvn, og jeg skulle finde min plads som mor. Det var ikke så nemt som jeg havde troet, så jeg havde ikke overskud til andet. Per instinkt var der ikke noget der var godt nok til Mase, og uden selv at ligge mærke til det – så fik jeg også J til at føle sig således. Han følte sig ubrugelig, unødvendig og overflødig. Mens han tikkede om min opmærksomhed, synes jeg at han var egoistisk. Jeg var træt, og følte at det var forkert af ham at bede mig om, fordi han jo godt vidste hvor lidt søvn jeg fik og hvor meget Mase krævede af mig. Det skal lige siges at jeg fuld-ammede, så han kunne altså ikke hjælpe til om natten eller på noget andet tidspunkt hvor Mase var sulten. Han prøvede at tale med mig, men jeg blev vred og var uforstående overfor hans følelser.

image1

Når folk siger at et barn er hårdt et forhold, så ved jeg hvad de mener nu. Jeg er ret pylre-mor har jeg ladet mig fortælle (læs: ikke ifølge mig selv) og jeg har skulle lære at gøre plads til mit forhold. I mange tilfælde går par fra hinanden, fordi de har forskellige meninger om hvad der er vigtigst. Og nu forstår jeg faktisk godt hvorfor. Min kæreste mente at vores forhold var vigtigst mens jeg mente at Mase burde være vores førstepriviotet. Det resulterede hurtigt i, at jeg blev vred over at han ikke havde det på samme måde som mig. Jeg følte at han ikke elskede Mase lige så højt, og at han var ligeglad med om han var ked af det, så længe han selv fik “alene-tid” med mig. Når jeg tænker over det nu, og læser det jeg skriver her, så lyder det jo ret ånssvagt at blive sur over at din kæreste gerne vil have tid sammen med dig. Men indeni var det et beskyttelsesinstinkt jeg havde for Mase, og det var (og er) en ekstrem stærkt følelse.

Heldigvis er J ret god til at hive fat mig når jeg bliver for meget. Ikke på en “fald lige ned” måde, som jeg helt sikkert ville reagere negativt på, men på en meget voksen “Husk også at elske mig” måde. Ja der er altså ingen tvivl om, at han er den voksne i vores forhold. Jeg er generelt ret dårlig til at tale om følelser, og har altid været det – så det er heldigt at han kan finde ud af det. Heldige mig!

Hvis du har læst mit første indlæg ved du, at Joey er film instruktør og manuskript forfatter. Han har skrevet og instrueret en kortfilm om de følelser en far kan gå igennem og hvor slemt det kan være og føles. Jeg har været så heldig at få lov til at være med i den, og endda sammen med Mase! Jeg har faktisk også fået lov til at dele et link til den herinde, selvom den ikke er ude endnu. Ja nogle fordele skal man vel have når man er kæreste med instruktøren fnis fnis.

Hvis du har lyst til at se den så følg linket HER og brug adgangskoden “Strangercard”. Det er iøvrigt navnet på filmen.

Her kan du se en lille trailer: