Close
Tv & diplomati for børn
facebook pinterest twitter

Tv & diplomati for børn

iltempofar 3 oktober 2013, 07:25

Min_mave_TV

Måske vil dette vække jeres forargelse. Andre vil bare trække på skuldrene. Men, det virker altså hjemme hos os: Hverdagens vækning af børnene med værdsat assistance fra vores kære stue-tv. Det er fint for børnene lige at nulre søvnen ud af øjnene og finde vej ud af dvaletilstanden, mens morgenens farverige børneprogrammer bræger løs på stuealteret, og der er ingen problemer når klokken slår og fjernsynet skal slukkes. I hvert fald ikke længere.

Hjemme hos os har vi kun DR-kanalerne. Jeg elsker DR for deres kompetente sans for børneprogrammer af høj kvalitet mikset med socialt ansvar. Værterne og tilrettelæggerne både taler til og lytter til børnene – og er ikke blege for at gøre nar af den selvhøjtidelige forældrerolle som er løbet løbsk i 00’erne. Særligt nul-sukker hypen fik en ordentlig overhaling af Rosa fra Roladegade og programmets kompromisløse brug af sukker.

Så gode var børneprogrammernes fokus, at DR måtte splitte børnenes æter i to halvdele afhængigt af aldersklasse: Ramasjang for de små, med blid retorik, Barbapapa, kæledyr, søde sager og runde hjørner. Ultra for de større med absurd komik, kant, konkurrencer, nyheder for børn, og de socialrealistiske undertoner i Pendlerkids.

Alt i alt en glimrende konstellation af børnenes sendeflade – men så opstår problemet: Vi har en pige på fire og en dreng på ni. Eller rettere sagt: En til Ramasjang og en til Ultra – og ét tv at deles om. En diplomatisk manøvre er påkrævet, så hvordan løser vi dilemmaet?

Vi løser det… Måske?

Morgenritualet må simpelthen gå på skift:

Mandag: Ultra.
Tirsdag: Ramasjang.
Onsdag: Ultra.
Torsdag: Ramasjang.
Osv, osv.

Men, hov hov –  familie-demokratiet skal dele rettighederne ligeligt, så ugen efter, er rækkefølgen forskudt:

Mandag: Ramasjang.
Tirsdag: Ultra.
Onsdag: Ramaultra….

…eller hvordan hedehulehelvede var det nu det var…? Lige uger, ulige uger? Skal der ligefrem laves et skema?

Kan den stressede og forjagede morgenhjerne virkelig huske hvem det var, som sidst så Ramasjang om fredagen, og hvem har nu tv-rettigheden mandag morgen? Tv-logistik kl. 6.30 om morgenen, mellem med madpakker, corn flakes, forhandling om påklædning, vandkæmmet morgenhår og en skarp bagkant..? Diplomatiets dæmon synker tænderne dybt i forældrenes uendelige retfærdighedssans, mens børnene erklærer deres ret til at bestemme. Ramasjang eller Ultra!!!

Hvad med den liberale løsning? At vi som forældre lader børnene finde ud af det, uden at blande os og regulere børnenes problemstillinger? Så kan de selv udvikle indbyrdes diplomati. Som, om! Med en dreng på ni år og en lillesøster på fire, er kampen ikke fair. Nærmere et darwinistisk symptom på tv-rettigheden i hjemmet, hvor den største tromler over den mindste.

Så tak til DR, for den minutiøse segmentering af jeres børneprogrammer. I gør det sgu godt. Men, i kagefordelingen skabte I altså også en periodisk morgenkonflikt i kaosfamilien, som I sikkert ikke havde forudset. Pyt. Problemet løser sig om nogle år, når lillepigens præference også er Ultra. Vi bider i æblet og lader fortsat børnene se morgen-tv.