Close
Nakkefoldsscanning
facebook pinterest twitter

Nakkefoldsscanning

Avatar
jordemoderlinda 4 november 2013, 20:45

baby

 

I TV-avisen viste de et portræt af en familie med to børn – det ene barn var en dreng med Downs syndrom. Moren havde været til nakkefoldscanning og fået at vide at tallene var fine, alt så normalt ud på ultralyd og alligevel fødte hun et barn med Downs syndrom….

Det er meget vigtigt at understrege, at det sker ekstremt sjældent. Så vidt jeg ved fødes ca. 60.000 børn årligt i DK og 23 børn blev i 2012 født med mongolisme. Det er MEGET få børn! Men er det 23 for mange, eller er det et for lille tal?

Kernen i udsendelsen handlede som udgangspunkt om, at børn født med Downs syndrom er blevet langt færre efter at man indførte nakkefoldscanning. Landsforeningen for Downs Syndrom synes det er problematisk. Her fokuserer man på at det alligevel, på trods af, hvad de fleste tror, lader sig gøre at få et godt liv, med en høj livskvalitet og masser af kærlighed.

Da jeg blev uddannet jordemoder i 2003, var det ikke et tilbud til alle gravide at få foretaget nakkefoldscanning, – kun for kvinder over 35 år, da de er i større risiko, eller hvis der var Downs syndrom i nær familie. Det var helt almindeligt at man ikke krævede yderligere undersøgelser og pludselig blev det et tilbud til alle gravide.

Teknologien bliver hele tiden bedre, mere forfinet og mere præcis. Nu undrer man sig nærmest over hvorfor man kan finde på at fravælge nakkefoldscanning, – fordi det nu er blevet normen. Men nakkefoldscanningsen er ikke en garanti, – det er en såkaldt risikovurdering, som kan ende med at invitere til mere invasive undersøgelser, som indeholder en lille risiko for at abortere. En risiko som vi skal kunne leve med konsekvensen af, hvis uheldet er ude.

Så måske skal man give det en ekstra tanke, snakke med sin partner inden man vælger til og fra.