Close
Jul med en kolik baby
facebook pinterest twitter

Jul med en kolik baby

Avatar
kolikmor 4 december 2014, 09:11

jul med baby og kolik

Det kan godt virke fuldstændig uoverskueligt at holde jul med en kolik baby på armen. Sidste år var det mig der stod der.

Jeg overlevede.

Hvilket kom bag på mig.

Jeg vil endda gå så vidt, som at sige at min lille dreng havde en god dag.

Her er et par tips til hvordan du også kommer igennem julen, uden at brænde sammen.

 

Hvor skal julen holdes

Det kan være en stor fordel selv at lægge hus til. Du skal ikke ud at køre langt (hvilket kan være stort set umuligt hvis din kolik baby ikke er gode venner med autostolen). Du sætter selv rammerne, tidspunkter og regler (og hold så fast!).

 

Sig ja og nej

Det er vigtigt du melder klart ud. Sig ja til den hjælp du har brug for. Holder i juleaften hjemme hos dig selv, så sørg for at alle gæster ved at de skal hjælpe. Der er som regel nogen der kan hjælpe med madlavningen, borddækning, opvasken osv.

Sig ja tak til al den hjælp du kan bruge, og sig nej til det, der ikke reelt hjælper dig.

Mærk efter om der er overskud til overnattende gæster, eller diverse julearrangementer i dagene efter jul.

Sig nej, hvis det dræner mere end det giver dig. Du har kun så meget energi, og det er vigtigt du bruger det på din baby og dig selv. Alt andet kommer i anden række.

Husk at næste år, der får du mulighed for at holde jul med en smertefri lille dreng/pige, som vil elske julelys og gaver, og alt det andet der følger med.

 

Julemad uden mælk

Nogle babyer der har kolik reagerer kraftigt hvis mor spiser mælk. Nogle babyer tåler heller ikke frugt. Det går simpelthen via modermælken til babyens lille sarte mave.

Min lille dreng fik det meget bedre da jeg fjernede de to ting fra min kost. Han var på ingen måde kolikfri, men han kom ned på et niveau hvor vi rent faktisk kunne trøste og distrahere ham.

Så mor her måtte tænke kreativt i forhold til madlavningen.

Julemad uden skrig:

 • Man kan sagtens lave en god sovs på rismælk. Ingen kunne smage forskel.
 • Undlad ribsgele i sovsen hvis baby ikke tåler frugt/bær.
 • Brunede kartofler kan laves med sukker og lidt olie.
 • Vælg en rødkål der ikke indeholder smør.
 • Undgå selv at spise rødkål, hvis baby ikke tåler frugt/bær.
 • Undgå selv at spise æbler og svedsker fra anden.

 

Du kan altså få and, steg, sovs, hvide og brunede kartofler -uden din kolik baby skriger!

 

Juleslik

Der er godt nok mælk i meget slik. Husk at læse indholdsfortegnelser på alt. Og husk at om kort tid, så kan du spise alting igen.

Her er et par forslag til mælkefri slik:

 • Kongemandler
 • Det meste mørke chokolade, ca. 70 %
 • Plamil smørechokolade
 • Nødder
 • Brunkager
 • Franske vafler

 

Indkøb

Med kolik og jul kombineret så er stressniveauet højt nok i forvejen. Det kan derfor være en fordel at købe ind på nettet (ALLE mine julegaver blev købt sådan sidste år).

Det er altså også dejligt nemt at handle dagligvarer sådan. Ofte kan man også læse indholdsfortegnelsen for varerne, og dermed nemt undgå mælkeprodukterne, hvis det er nødvendigt.

 

Fest og gæster effekten

Heldigvis er det sådan at nogle kolikbabyer liver op og glemmer smerterne, når der sker en masse. Fest og gæster, det er et hit.

Det kommer selvfølgelig an på hvor ondt baby har. Men man kan være heldig at nye glade mennesker og masser af liv, distraherer baby fra smerterne.

Det virker naturligvis kun et stykke tid, og ja, bag efter kommer regningen ofte, på grund af ekstra træthed og brugt energi. Men mon ikke det er rart med en pause og fokus på noget andet, også for den lille baby.

Vi havde i hvert fald en rigtig dejlig juleaften her sidste år.

Bedsteforældrene overøste vores lille dreng med en glæde og begejstring, som det kan være svært at finde som forældre, efter 4 måneders søvnmangel og skrig. Han nød det, den bette. Selv om det var noget af en mundfuld at lægge hus til juleaften midt i kolikken, så fortrød vi bestemt ikke.

Det var i øvrigt den første aften (og eneste gang indtil han blev et år) at min dreng sov 7 timer ud i ét. Uden at vågne. Se DET er et julemirakel!