Close
Kolik? – Hold dit barn i fødderne med hovedet nedad
facebook pinterest twitter

Kolik? – Hold dit barn i fødderne med hovedet nedad

kraniosakralterapeuten 17 februar 2014, 07:19

kranio

Før i tiden, når børn blev født, var det kutyme, at jordemoderen/ fødselslægen holdt barnet i fødderne med hovedet nedad efter dets fødsel (Innervation), således at alt slim kom fri af barnets svælg. Hvad man måske ikke vidste dengang var, at det at holde barnet på hovedet også havde en rigtig god fysiologisk effekt.

Når man tidligere lavede en Innervation af et barn, skete der det, at de låsninger i bevægeapparatet, barnet måtte have påført sig ved at ligge sammenpresset i livmoderen, eller ved dets passage gennem fødselskanalen automatisk selv kunne løsne sig op.

Ifølge sundehed.dk viser de seneste tal, at ca. 10 % af nyfødte udvikler kolik. Der er til dags dato i følge lægevidenskaben ikke defineret hvad årsagen til kolik er. Det er dog min erfaring gennem behandling af mange kolik børn, at de blandt andet har en tendens til at være låst i visse dele af bevægeapparatet, især omkring nakke/rygsøjle. Disse fastlåstheder omkring nakken kan udvikle sig til maveproblemer, da disse 2 områder er tæt forbundet med hinanden.

I dag er der desværre for få jordemødre, som praktiserer teknikken. Så derfor vil jeg gerne opfordre forældre til at tage denne teknik i brug, jo tidligere jo bedre, så evt. fastlåsninger ikke får lov til at forplante sig til resten af kroppen. Der er intet skadeligt ved at hænge sit nyfødte barn med hovedet nedad, og jeg har aldrig oplevet et barn, der ikke kunne lide det.

Teknikken er simpel. Du holder blot dit barn op i anklerne.

Hvad kan man se ?

Når barnet så hænger med hovedet nedad, skal det hænge helt frit og slappe af i ben og arme. Ryggen skal være lige, og hovedet skal kunne rotere frit fra højre mod venstre.

Hvordan Vurderer man, om der er nogle låsninger i barnet krop?

Det er meget nemt for en Kranio-sakral terapeut at vurdere, om der er en dysfunktion i dit barns bevægeapparat. Men som forældre skal du kigge på følgende faktorer.

Barnet må ikke

  • Trække det ene ben til sig når det hænger
  • Bøje ryggen alt for meget bagover
  • Trække den ene arm til sig
  • Hænge som en banan
  • Knække i nakken/skal kunne rotere hovedet til begge sider

Jeg tror på, at kroppen er rigtig god til at helbrede sig selv, men nogen gange er den nødt til at have lidt hjælp i den rigtige retning. Denne teknik kan godt i sig selv være en stor hjælp. Så prøv den af et par gange hver dag i en uges tid og afvent og se om der kommer en bedring.

Oplever du ikke nogen forbedring inden for den første uge, anbefaler jeg dig at du kontakter en behandler for at få problemet løst.

Af Kropsterapeut Jannie Arvad