KOLIK – Fra den mest ulykkelige baby til verdens gladeste dreng.

Kolik

Cirka hvert tiende barn får kolik ifølge Sundhed.dk. Afmagt og ængstelse præger de hårdt prøvede forældre og de trøstende ord om, at det går væk, når barnet bliver 3 mdr., kan virke som flere år ud i fremtiden. Jeg hedder Mette Dam Larsen og er uddannet Kranio-sakral terapeut med specialuddannelse i behandling af babyer og børn.

I min klinik i Viborg, har jeg ofte talt med grædende mødre eller desperate fædre, der simpelthen ikke kan mere. I dette indlæg kan du læse om årsager og behandling af kolik, samt en beretning fra en glad og lettet mor, hvis søn slap af med kolikken.

Hvad er definitionen på kolik?

Kolik defineres som anfald af gråd i mere end 3 timer pr. dag i mere end 3 dage pr. uge hos et i øvrigt raskt barn.

Hvad kan årsagen være til at et barn får kolik?

En fødsel er det naturligste i verden, men der kan opstå vrid og låsninger i barnets bløde led og kranie. F.eks. kan en forskudt nakkehvirvel betyde at, at dele af nervesystemet hindres i at samarbejder optimalt med organerne. Herved kan mave- tarmsystemet blive påvirket med kolik og mavesmerter som følge.

Hvad gør en Kranio-sakral terapeut?

En kranio-sakral terapi behandling vil foregå blidt og nænsomt. Behandlingen består i henholdsvis at teste og behandle. Hvis jeg konstaterer, at den øverste nakkehvirvel sidder skævt, vil jeg forsigtig arbejde på de dybtliggende nakkemuskler og opnå en afspænding, så nakkehvirvlen glider på plads.

Jeg vil tjekke kraniet for at se, om der kommet overlap mellem kranie pladerne under fødslen og tjekke skulderparti, kraveben, mave, ryg og hofte. Behandlingens formål vil være at barnet bliver forløst i sit nervesystem og at det fine bløde kranie og skelet kan genfinde den oprindelige tilstand.

Hvad kan du selv gøre?

Barnet kan blive ængsteligt og bange pga. mavesmerterne, så tryghed, varme og tæt kontakt, er det bedste du kan give dit barn. Du kan stryge blidt hen over mave, ryg, hofter og lænd på barnet.

I stedet for at gå rundt med dit barn i timevis og blive øm og spændt i hele kroppen, kan du skåne dig selv ved at sidde og bevæge dig på en pilates bold. Det kan give den samme beroligende effekt på barnet.

En mor fortæller. ”Skrigende spædbarn 6 uger gammel”

Da Nicolaj var 6 uger gammel kontakter jeg Mette, med henblik på at komme til behandling med ham. Han havde indtil nu skreget næsten alle hans vågne timer, og vi mistænkte hans mave for at være årsagen. Vi gik til læge og sundhedsplejerske, men de kunne ikke hjælpe os da han kom fint af med afføring, selvom det er grønt. Min far foreslår så, at jeg skal prøve Kranio-sakral terapi.

Lidt skeptisk kontakter jeg Mette og får en tid til ham. Da jeg kommer ud til Mette, er det med en dreng der bare græder og græder, det eneste der hjælper lidt, er at vi går rundt med ham på armen. Samtidig er han fyldt med hormonknopper, hans afføring er grøn, han sover max 2 timer i træk ad gangen og vil under ingen omstændigheder ligge på maven.

Under det første besøg ved Mette skriger han uafbrudt (men det er jo ikke noget nyt), så jeg siger til hende at hun bare skal fortsætte. Nicolaj sidder ved mig størstedelen af besøget så han er mere tryg. Det er ikke små ting Mette finder af problemer, der er en nakkehvirvel der er skæv, han er helt spændt ved kravebenet, hans mave er spændt og hans ryg er spændt.

Hun masserer og trykker forskellige steder på hans krop for at afspænde og for at få nakkehvirvlen på plads. Det hele er meget blide berøringer, og det virker ikke til at han græder mere end normalt pga. hendes berøringer. Vi aftaler at jeg skal komme igen om en uge.

Nicolaj falder i søvn på vej hjem og sover et par timer. Samme eftermiddag er han mere rolig og han sidder ved mig i en halv time uden at græde, hvilket på daværende tidspunkt ikke er sket før. Om natten sover han 3 timer og 1 kvarter i træk og vågner ikke med at skrig, som han hidtil har gjort. Den nye adfærd fortsætter 3 dage, men det går så lidt ned ad bakke igen.

Under andet besøg ved Mette græder Nicolaj ikke ret meget og hans hormon knopper er helt forsvundet. Mette foretager samme behandlinger som sidste gang, og vi aftaler at der skal gå to uger før jeg skal komme igen. Denne gang er Nicolaj meget mere tilpas de efterfølgende dage, han græder slet ikke lige så meget.

Hans afføring ændrer også farve tilbage til gul. Vi kan nu lægge ham i seng uden problemer og han sover gradvist længere af gangen. Han begynder også at kunne ligge på maven uden gråd. Det er en meget gladere dreng vi har fået os.

Tredje besøg ved Mette. Nicolajs nakkehvirvel kommer helt på plads og han har ikke spændinger i kroppen længere. Han er glad under hele besøget. Vi aftaler at dette besøg er det sidste.

Hvis vi får problemer igen, skal jeg selvfølgelig bare ringe og få en ny tid. Men der har ikke været problemer siden overhovedet! Han vågner aldrig mere med at skrig, men ligger i stedet og pludre og smiler til os, og det er intet mindre end fantastisk!

Mette var super sød og opmærksom gennem hele forløbet, hun tog sig rigtig god tid til at ’snakke’ med Nicolaj og sørge for at alt omkring os var trygt og roligt. At tage min dreng med ud til Mette er simpelthen det bedste jeg har gjort. Nicolaj er gået fra at være den mest ulykkelige baby til at være verdens gladeste dreng.

Skrevet af Mette Dam Larsen