Motoriske tics hos børn.
Tics er ufrivillige sammentrækninger i muskulaturen. Tics ses hos mange børn, især hos drenge, som et forbigående fænomen (hos ca. 10-15 %)
Motoriske tics:
Motoriske tics kan være simple eller komplekse. Ved simple tics er kun en enkelt muskelgruppe involveret, f.eks. hvor det ses ved grimasseren eller øjenblinken. Forbigående motoriske tics er ofte simple og ses ofte i 10-12-års alderen og varer typisk et års tid.
Kasper på 6 år med simple tics.
Kasper kommer til klinikken med hans mor. Han er lige startet i skole og har pludselig fået enorme tics ved øjnene. Kasper blinker konstant, og er upåvirket af om det er dag, aften eller weekend. Forældrene oplever ikke nogen forskel.
Kaspers mor fortæller, at Kasper lige er startet i skole og oven i dette mistede han sin farmor. Derudover er hans mor sygmeldt med stress, så der har været en del i den unge mands liv på det sidste.
Jeg behandler Kasper første gang, og i de efterfølgende dage efter behandlingen, er moderen bortrejst og kan derfor ikke sige noget om, der er sket en ændring med Kasper, da de kommer til anden behandling.
Jeg behandler Kasper anden gang og aftaler en tid med moderen for sidste og tredje behandling. Af principielle grunde behandler jeg kun 3 gange og forventer i denne periode en stor forbedring. Hvis det ikke sker stopper jeg forløbet.
Da Kasper ankommer til 3. behandling, og efterfølgende kommer til en samtale der handler om opfølgning på forløbet, er tics væk og har været det siden.
Citat fra Kaspers mor:
Min søn havde en periode hvor han blinkede meget med øjnene. Det gjorde ikke ondt på ham, men jeg kunne se, at der var noget der generede ham. Lægen kunne ikke hjælpe og bad os gå til øjenlægen. Øjenlægen undersøgte ham. Synet var ok, og der var ingen betændelse i øjnene, så konklusionen blev, at det var nogle tics. ‘Hvor længe kan det vare? – spurgte jeg’ og fik svaret at det kunne tage et halvt år! Derfor valgte jeg at forsøge at hjælpe min søn på anden vis – og heldigvis kunne Jannie hjælpe. Efter 3 behandlinger og en enkelt opfølgning er vi fri for tics.
Komplekse motoriske tics
Ved komplekse motoriske tics inddrages flere forskellige muskelgrupper i kroppen, som kan ses ved; hoppen, spytten, hovedkast og hoveddrejninger.
For et halvt år siden kommer Emil til min klinik med begge hans forældre. Han har i et stykke tid haft komplekse motoriske tics, der giver sig til udtryk i hoveddrejning og skulder bevægelser. Emil får en behandling og vi aftaler at se tiden an. Jeg får efterfølgende at vide igennem Emils farmor, at problemet er løst.
Forleden dag kommer Emil så til endnu en behandling.
Emil startede i skole i december og problemet er så småt ved at komme tilbage. Jeg har igen behandlet Emil , og også denne gang forsvandt det med det samme.
Citat fra Emils mor
Emil begyndte med pludselige bevægelser der startede med at han hele tiden hev op i sin trøje omme ved nakken. Efter et stykke tid, blev det også skulderen, han begyndte at “løfte”. Der var ikke noget i klemme, som gjorde ondt, men der var bare noget, som irriterede. Efter vi var ude hos Jannie Arvad første gang, hvor han blev “rettet ud” og fik behandling, forsvandt det med det samme. Efter skolestart D. 1/12, som var en stor omvæltning for ham, begyndte det igen, men efter endnu en behandling, er han igen stoppet med det J
Hvorfor får nogen Tics:
Det er min vurdering, ud fra de tilfælde jeg har behandlet, at der har der været tale om, at hjerne nerverne har være påvirket og dermed forsaget, at børnene har fået tics.
Hvorfor bliver hjerne nerverne påvirket?
Vores hjernenerver er en del af vores central nerve system og disse hjernenerver kan blive klemt af kraniet, hvis kraniet har fået et slag eller der helt fra fødslen har været en skævhed.
Så der kan være tale om en fysiologisk eller psykisk påvirkning.
Som beskrevet i de 2. tilfælde med Simon og Emil. Har de begge været ude for en omvæltning i forhold til skole start og andet.
Det kan i dag være en stor mundfuld at komme i skole. Der bliver sat enorme krav til børnene, og dette kan i mange tilfælde stresse dem. Ligesom vi voksne får spænderinger når vi er stresset , vil børn opleve det på samme måde.
I tilfælde som disse, har det givet sig til udtryk gennem tics. Udefra kommende stress påvirker, at der opstår spændringer i nakken, ryggen samt kraniet. Derved bliver hjernen påvirket og signalerne ud til musklerne kan komme til udtryk som tics.
Det er min erfaring, at der ikke skal mange behandlinger til for at løse problemet. Så mit råd vil være at opsøge en Kranio-Sakral terapeut.
Men kan afvente, og se om det fortager sig, som lægerne anbefaler. Men mit råd er at få gjort noget ved problemet.
Tics er blot et udtryk for, at der er noget, som generer kroppen og selvom tics stopper, er det ikke sikkert at problemet er væk.
Dysfunktionerne kan så senere vise sig som eks.: Indlærings problemer, maveproblemer og søvnproblemer, der alle kan være forbundet med stress i systemet, og som ikke altid kommer til synligt udtryk igennem tics, men kan være problemer, der stammer fra den samme dysfunktion.
Desuden kan perioden på ca. 1 år, være lang tid for et barn, hvor han/hun i hele denne periode føler sig anderledes, og kan opleve at blive drillet af andre fordi, han/hun har tics, hvilket jo ikke ligefrem gør problemet mindre.
Hvad kan man selv gøre.
Som forældre til et barn med tics, kan man hvis det er muligt forsøge at ændre på nogle af de faktorer der evt. er med til at stresse barnet, hvis dette er årsagen til problemet
Derudover kan det være en god ide at finde en form for afslapning, som virker for barnet. Dette kan fint passes ind i forbindelse med senge tiden. Det kunne være en massage specielt på ryggen og nakke området. Afslapnings musik er også super godt. Løser dette ikke problemet så søg professionel hjælp, det er min erfaring, at der ikke skal så meget til, hvis blot man går til en kvalificeret kranio- sakral terapeut.