Close
Kranio-Sakral terapi og særligt sensitive børn
facebook pinterest twitter

Kranio-Sakral terapi og særligt sensitive børn

kraniosakralterapeuten 15 september 2014, 10:48

Sensitive børn får behandling

Mit navn er Mette Dam Larsen og er uddannet Kranio-Sakral terapeut med særlig fokus på behandling af spædbørn og børn.

Jeg behandler i egen klinik og underviser på Stanley Rosenbergs instituttet i blandt andet Kranio-sakral terapi til børn.

I klinikken møder jeg mange sensitive børn og nogle af dem, vil jeg betegne som særligt sensitive børn. Disse børn kan ofte have meget stor gavn af KST behandling.

 

Hvad er sensitive børn

Grundlæggende kendetegn ved særligt sensitive børn er, at de er født med et nervesystem, der bearbejder indtryk med større dybde.

Nogle af børnene kan hurtigere komme op i gear, når de bliver stimuleret af omgivelserne, fordi de kan have en lavere tærskel for en høj arousal.

En høj arousal vil sige hjernens vågenhed eller modtagelighed for sanseindtryk.

 

Forskelle og nuancer

Der er mange forskelle og nuancer på sensitivitet. Det er en god ide, at de voksne omkring barnet har et nuanceret billede af de områder, hvor barnet er sensitivt og derved kan give barnet den bedste støtte.

Børn kan være særligt sensitive på flere måder og det kan inddeles i nogle overordnede grupper, som dog ikke skal tages for bogstaveligt, da et barn godt kan have aspekter fra flere grupper samtidig.

  • personligt sensitive. Deres humør påvirkes let og de har let til tårer, latter, begejstring og vrede. De kan være yderst fantasifulde og kreative.
  • fysisk sensitive. Det eks. være stor følsomhed overfor tøj der kradser, smerte, lys, lyde og temperatur.
  • socialt sensitive De ”mærker” andre mennesker og kan føle sindstilstande hos andre og kan blive meget påvirket af det. De kan være forsigtige og generte og har brug for trygge rammer.
  • ideologisk sensitive Børnene tager i tidlig alder stilling til sociale og samfundsmæssige problemer og kan blive stærkt påvirket af eksempelvis naturkatastrofer, krige og dyrevelfærd. De kan også være tiltrukket af en indre fordybelse.

 

Hvordan foregår en KST behandling

Først og fremmest er en uddybende samtale med forældre, før behandlingen, grundlaget for opfattelsen af barnet og vurdering af sensitivitetens omfang og nuance. Når barnet kommer i klinikken sammen med sine forældre, er det først meget vigtigt at skabe en god kontakt til barnet og skabe trygge rammer. Hvis det er ok for barnet, ligger barnet på briksen, ellers sidder det ved mor eller far, mens jeg behandler det.

Behandlingen vil være afbalancering af nervesystemet, som ofte er stresset efter at have været på overarbejde på grund af for mange sanseindtryk. Det vil være ganske let berøring på barnets krop og vil typisk være på kraniet, rygsøjlen, korsbenet og maven. Alt efter hvor meget tid, vi bruger på indledende tryghed tager en behandling 35-45 minutter.

 

En far fortæller:

En lille fortælling om Ida’s forløb hos Mette. Rigtig meget var svært for Ida, som er født 6 uger for tidligt. At gå i dagpleje, at finde ro derhjemme, at sove, at være sammen med mange mennesker, at rumme nye ting og så videre.

Efter mange frustrationer over Idas voldsomme temperament og dårlige sovevaner, valgte vi at bestille en tid hos Mette. Nok med håbet om, at der ville være en markant ændring at mærke på Ida, nærmest inden vi havde afsluttet behandlingen den første dag. Den kom dog ikke -tvært i mod var Ida om muligt mere pylret og havde endnu sværere ved at være i sig selv.

Alligevel – efter nogle dage kunne vi fornemme, at det var lidt nemmere for vores lille pige at mærke verden. Vi tror, at grunden til at Ida var ekstra pylret efter behandlingerne hos Mette, netop var fordi Mette havde fået fat i de steder i kroppen, som har været generende for Ida, hvilket efterfølgende har arbejdet i hendes krop. Det forsvandt i løbet af nogle dage.

Vi fik også forskellige øvelser af Mette, som vi kunne prøve på Ida og vi er ikke i tvivl om, at Ida meget hurtigt nærmest selv opsøgte situationer, hvor vi kunne lave disse øvelser.

De var rigtig gode for hende. Efter 5 behandlinger hos Mette, har Ida efterhånden ændret sig til en lille pige, som hviler meget bedre i sig selv, leger godt og er super dygtig motorisk.

Lige så langsomt er det også blevet nemmere for Ida, at rumme de andre børn i dagplejen. Det har været rigtig rart for både Ida og os som forældre, at komme hos Mette. Der er altid en behagelig atmosfære og al behandling har forgået helt på Idas præmisser og i hendes tempo.