Close
Emetofobi
facebook pinterest twitter

Emetofobi

Avatar
listentoyourheart 10 august 2018, 11:05

EMETOFOBI

Hvad er dog det tænker du måske, eller også er du ganske udmærket klar over, hvad det er.

Du kan jo nok gennemskue, at det er angst/frygt for noget.

Det er en meget lidt flatterende fobi – og hvis du lider af den, så har du måske slet ikke lyst til at læse med.

Det handler om – opkast.

JA der findes faktisk en fobi for ”O” – Lad os bare kalde det ”O” i resten af indlægget. Jeg har det nemlig lidt svært med ordet og tanken om det, og haft det så længe jeg kan huske.

Jeg har dog først fundet ud af for ganske nyligt at der findes en fobi. Det vil sige – der kan gøres noget ved det. Det kan behandles. Det er irrationelle tanker der er på spil.

Nogle er så hårdt ramt, at de undgår alle steder og mennesker, hvor ”O” er mere sandsynligt, og det begrænser jo virkelig ens færden. Nogle oplever det så alvorligt, at de ikke spiser af frygt. Det kan være de undgår restauranter eller smider alt overskydende mad ud og så videre.

Det kan virkelig være hæmmende for de mennesker, der lider alvorligt af denne fobi.

Jeg har personligt aldrig haft det så slemt. Jeg blev ”bare” nærmest selv dårlig, når andre snakkede om det, eller jeg var vidne til det. Jeg fik fysiske symptomer og ondt i maven. Det er dog aldrig blevet til andet end symptomer og derfor giver det mening i dag – at det er angsten/fobien jeg mærker.

I forhold til ”O” og mig selv, så har jeg ikke oplevet det meget hos mig selv (og det er vist også en “symptom” ved fobien). Hvis jeg bliver dårlig, gør jeg meget for at undgå ”O”.

Tidligere undrede det mig også, når andre bare snakkede løs og detaljeret, og jeg bare sad og væmmedes, men tænkte bare, at det var sådan jeg havde det med ”O”. Jeg levede bare med det.

Da jeg var gravid, var det også en tanke der spøgte – hvad når børnene bliver dårlige? Hvordan klarer jeg det?

Det skete selvfølgelig og jeg klarede det rent praktiske til UG – men psykisk og fysisk var jeg helt til rotterne bagefter. Hele mit system reagerede og jeg fik ondt i maven. Angsten for om det skete igen og hvorhenne – den var stærk.

Da vi var på ferie sidste år, blev min søn dårlig 1 gang i bilen, og det er første gang det er sket og jeg klarede det også fint, men efterfølgende var jeg hele tiden på vagt og alle alarmklokkerne sad uden på tøjet. Er han nu okay? Sker det igen?

Og de efterfølgende køreture var jeg også i alarmberedskab, hvis han så meget som pippede om ondt i maven eller ikke lige helt var sig selv. Det tog noget tid, før jeg ikke længere gik i alarmberedskab.

Jeg tror nok jeg har fundet ud af, at det, som angsten handler om – er angsten for, at det kommer ud over det hele og jeg ikke har kontrol over situationen.

Jeg har selv arbejdet en del med det og fortalt mig selv, at jeg jo klarer det fint og det ”bare” er ”O”. Jeg kan også mærke, at det har hjulpet. Jeg får hurtigere ro på nervesystemet end tidligere. Men jeg er ikke sluppet fri af det endnu. Jeg arbejder videre med de værktøjer jeg har, når situationerne opstår.

Men jeg ville uden tvivl have søgt hjælp udefra, såfremt det havde været værre, og hvis det havde hæmmet mit liv som sådan, når jeg nu ved at man kan få hjælp.

Angst

Denne måneds tema på Min-Mave er ANGST og jeg lider ikke af angst – også alligevel. Jeg fandt jo ud af, at jeg faktisk nok har en mild grad af angst for ”O”

Det er jo ikke noget man snakker højt om – slet ikke hvis man har en fobi. Derfor tænkte jeg det var en god ide at dele min nyfundne viden om Emetofobi med dig.

Hvis du har opdaget du måske har emetofobi, så søg evt. hjælp hos en professionel, da det er en lidelse der kan behandles, som alle andre fobier. Du kan få det bedre.

Tak fordi du læste med, på trods af indlæggets ikke så indbydende emne 🙂

[custom-facebook-feed]