Close
En kop i brusenichen
facebook pinterest twitter

En kop i brusenichen

Avatar
listentoyourheart 20 november 2017, 19:31

HVAD ER DET FOR EN KOP?

Kop MM

Hvorfor står der en kop ude i brusenichen? Det skal jeg fortælle dig om lidt.

Vores børn går i børnehave og der lærer de en masse nye ord, også nogle af de knap så pæne. Når de siger dem første gang, så synes vi det er lidt sjovt. Men når de begynder at kalde dig fucke-lortemor, så er den mest almindelige reaktion, at det skal de ikke bryde sig om og ”tal pænt”.

Men hvad er egentlig den bedste måde at omgås de her famøse bandeord? Er der nogen af dem som er okay og andre som er helt uacceptable? Først og fremmest vil jeg sige, at vi som forældre indbyrdes skal være enige om, hvor grænserne går. Også skal vi mærke efter, hvad der virker hos os i vores familie.

Fx synes jeg nogle bandeord godt kan være okay. Og vi bruger dem alle sammen. Når du for 7. gang banker tåen ind i stolen, så tør jeg godt vove at påstå, der kommer bandeord ud af de flestes mund. Det gør der af min! Ellers hvis et eller andet er helt fantastisk godt, så giver det altså lidt ekstra med et lille bandeord. Der er i min verden forskel på bandeord. Er det ord vi bruger om situationer, ting eller om andre mennesker.

Hvis mine børn så kalder naboen for en lort, så synes jeg personligt ikke det er så smart – men jeg er også tilhænger af, ikke at gøre mine børn forkert. For mig er det vigtigt at påtale det de siger, men samtidig huske på, at det er mig der har en udfordring med det de ord der kommer ud af deres mund. De øver sig jo bare i at udvide deres ordforråd med nye ord.

Mange af børnene ved slet ikke, hvad alle de her ord betyder. Det tror jeg lidt vi voksne glemmer i farten. Vi ved jo godt, hvad de betyder. De synes bare det er spændende, og de kan jo mærke og se, der kommer reaktioner, når de bruger dem.

Vi skal nok starte med nysgerrigheden – spørge ind til om de ved, hvad ordene betyder, og hvad de gør ved det menneske de siger dem til?

Får du bandeord i hovedet, når du sætter grænser for dine børn eller siger nej? Prøv at sæt nogle andre ord på i stedet. Anerkend at det også var ærgerligt eller øv, at de ikke måtte få en is eller se mere fjernsyn og ignorer at de sagde lorte mor. Anerkend den følelse der ligger bag brugen af bandeord.

Tilbage til koppen….

Hjemme hos os har vi indført en bandekop. En kop, hvor man kan få afløb for alle de bandeord der har hobet sig op inde i en – og den bruges af både børn og voksne. På samme måde, som vi, når vi bliver vred kan slå eller råbe i en pude eller trampe hårdt i gulvet. Vi må alle sammen gerne blive vrede og have lyst til at råbe en masse bandeord. Det gør os ikke forkerte. Vi skal bare have nogle rammer, som gør, at ingen kommer til skade eller bliver kede af det, når følelserne skal have afløb.

Hvad gør I hjemme hos jer?

[custom-facebook-feed]