Close
Er du blevet screenet?
facebook pinterest twitter

Er du blevet screenet?

Avatar
listentoyourheart 23 april 2018, 11:57

Er du blevet screenet?

For hvad tænker du nok? Der findes jo utallige screenings-programmer, men de handler alle om at finde ud af om ”der er noget galt”. Nogle programmer er gode og hjælper til at opdage at noget er galt og så kan der tilbydes hjælp. Andre programmer skaber måske mere frygt for noget ”som måske sker”.

Lige den screening jeg snakker om, er en screening for dig som nybagt mor, som rigtig mange kommuner tilbyder, når dit barn er omkring 6-8 uger.

Er du som mor (eller far for den sags skyld) blevet tilbudt en test?

Der er heldigvis mange som kan sige ja til det spørgsmål, men også en stor del, som tænker ”hvad for en test”.

I en undersøgelse fra 2017, hvor 97 kommuner deltog var det 50 af disse som brugte Edinburgh Postnatal Depressionscore (EPDS) til at identificere sårbare familier. Testen bruges til at se om du er er i risiko for at udvikle eller har måske har en fødselsdepression. Flere af de andre kommuner i undersøgelsen brugte enten andre test eller andre metoder til at opdage sårbare familier.

Du kan bl.a. finde testen her, hvis du er nysgerrig. HUSK dog at en test aldrig kan stå alene.

Jeg har netop deltaget i et interview med to socialrådgiver-studerende, som undersøger hvilke indsatser der sker i dag og hvilke der kunne gøres. Indsatser både for at opdage mødre og fædre, som har det svært og for at hjælpe dem. Hvordan kan vi sikre at familier med spædbørn får en god start i livet.

Det var meget interessant. Jeg bor i en kommune, som gør virkelig meget på børneområdet og især forbyggende. Jeg tænker de har opdaget at forebyggelse betaler sig ?

Derfor har vi, som familie, fået virkelig meget hjælp i forbindelse med min efterfødselsreaktion. Jeg fik taget testen allerede ved sundhedsplejerskens første hjemmebesøg ca. 3 uger efter fødslen.

I dette interview blev jeg klar over, at det bestemt ikke er sådan i alle kommuner. Nogle steder er der stort set ingen hjælp at hente. Ved henvendelse til kommunen får man at vide, man må kontakte sin læge.

De af jer der kender lidt til at have behov for en psykolog ved også, at hvis det skal ske via lægen, så er der bestemte kriterier der skal være opfyldt for at man kan få det med tilskud. OG hvis det ikke er en decideret depression, men en reaktion i forbindelse med fødslen, så kan man IKKE få en henvisning. Der er ligeledes ofte lange ventetider.

Derfor sidder der desværre rigtig mange nybagte forældre/forældre til små børn, som ikke har mulighed for at få den hjælp de har brug for. Det er først den dag, de har det så skidt at de havner på psykiatrisk skadestue – der kan de få hjælp.

Men ville det ikke være langt bedre at hjælpen kom inden det kom dertil? Det har kæmpe store konsekvenser for den enkelte familie, men så sandelig også for samfundet, hvis vi ikke får ydet hjælpen til sårbare familier SÅ TIDLIGT SOM MULIGT.

En screening af nybagte mødre og fædre kan også være medvirkende til at opdage en mulig reaktion/depression hos forældre, som ikke selv er klar over, at det er det de kæmper med.

Hele dette område omkring at familielivet ikke altid er den svævende lyserøde sky, er jo yderst tabubelagt. Det er jo skønt at blive forældre. Det er jo et mirakel hver gang et barn fødes. Vi skal være taknemmelige for at vi har fået sunde og raske børn og jeg kunne blive ved. Du kender alle fraserne ?

Mere oplysning

VI har brug for noget mere oplysning. Information til gravide om, at der faktisk er ret mange mødre/fædre som får efterreaktioner og depressioner. Information om deres muligheder, hvis de oplever nogle af symptomerne. Hvor kan de gå hen?

Vi skal have gjort op med det skamfulde i at sige højt, når forældreskabet ikke bare er en dans på roser.

Jeg ved også der er forskning i gang omkring, hvilken forskel det gør at screene allerede i graviditeten og på den måde får lavet en tidlig indsats som gør, at udfordringerne er løst eller minimeret inden barnet kommer til verden.

HURRA siger jeg bare ?

Det er bare ærgerligt at muligheden for at få den rette hjælp afhænger af, hvilken kommune du bor i. Der burde være samme ret for alle – især på dette vigtige område. Hvis en familie ikke får den rette hjælp, kan det jo få katastrofale og langsigtede følger. Det har jo en betydning for den pågældende familie, men i min optik har det ligeledes konsekvenser for den næste generation – hvis der overhovedet kommer en.

Jeg ved, og det gør du sikkert også – at den måde vi er forældre på ofte ligner den måde vores forældre var mor og far for os. Derfor tager vi både det gode og dårlige med videre til næste generation.

Jeg vil gerne understrege her, som jeg har skrevet om i tidligere indlæg, der er ingen skyld. Det nytter ikke noget at vi giver nogen skylden, for så kan vi jo fortsætte baglæns i en uendelighed. Og hvad hjælper det? Hvem hjælper det?

Vi gør ALLE – uden undtagelse – det bedste vi kan med det vi har, på det pågældende tidspunkt.

Dette forstærker bare min iver for at få mere hjælp til sårbare familier. Første skridt er at få identificeret de familier og få skabt masser og masser af OPMÆRKSOMHED omkring at rigtig mange forældre har det svært, som nybagt familie.

Opfordring

Til sidst vil jeg komme med to opfordringer.

1. Hvis du selv eller en du kender har det svært (som gravid eller nybagt forældre) SÅ RÅB OP! DU ER IKKE ALENE. DET LOVER JEG DIG. DER ER HJÆLP AT HENTE.

2. DEL din historie – fortæl omverdenen hvordan du har det. Lad os få nedbrudt tabuet. Jeg ved det er svært, men i fællesskab kan vi få skabt endnu mere fokus på dette område.

Jeg håber i dag at være kommet lidt længere ud – måske til nogen som ikke kendte til området og til dig som kæmper en stille kamp derhjemme – ræk ud og bed om hjælp. Der findes fantastiske grupper bl.a. på Facebook, hvor du bliver støttet og mødt lige som du er – med alt hvad du indeholder. Det er fantastisk at føle sig set og rummet. Det ved jeg.

[custom-facebook-feed]