Close
Ferie med børn
facebook pinterest twitter

Ferie med børn

Avatar
listentoyourheart 18 juli 2018, 11:03

Sommerferie med børn

I disse uger har næsten halvdelen af Danmark sommerferie. Hold da op.

Og hvad står ferien så på rundt omkring? Mange er ude at rejse – fly, bil, bus, tog, cykel. Mange holder ferie ”hjemme” i skønne Danmark.

I år er man næsten et skarn, hvis man tager udenlandsk ? Ups jeg melder mig som skarn ?

Det var jo ikke til at vide, vil ville få denne ”ikke til at forestille sig i sin vildeste fantasi-sommer”, så vi er sikkert mange som har bestilt ferie for længe, længe siden.

Vi har ikke ferie endnu, så vi nyder de små bider af den danske sommer, vi nu kan komme til.

Vi har ikke skole-søgende børn endnu, og derfor kan vi stadig vælge at holde ferie i de lidt billigere uger. Det er dog slut til næste år – øv.

Det bliver meget mærkeligt at skulle til at holde ferie i juni/juli.

Vi har ALTID (næsten) holdt ferie i august, så det skal vi lige ”lære”.

Vi har også skulle lære at holde ferie med børn. Hvor meget og hvor lidt skal det være på børnenes præmisser? Skal rammerne udelukkende handle om dem? Eller er der også plads til det de voksne gerne vil?

Krav

Jeg tror mange børnefamilier kæmper med mange krav til ferie.

Krav fra omverden – BØRN HAR BEDST AF 3 UGERS SAMMENHÆNGENDE FERIE og hvad der ellers bliver prædiket.

Undskyld mig – men jeg er snart ved at kaste op over, at medierne og alle andre skal blande sig i, hvordan og hvor meget den enkelte familie holder ferie. Der er sørme nok pres på, hvad der er ”rigtigt og forkert” i ”Familien Danmark”.

Vi behøver ikke lægge mere skyld og pres på familier, der i forvejen kæmper.

Jeg er overbevist om, at alle forældre ville ønske de kunne holde 3 ugers sammenhængende ferie med deres familie.

Nogle gange er det bare ikke muligt – eller det er ikke det, som er bedst for lige denne familie. Alle andre kender ikke til, hvad der sker i lige netop det hjem og den familie.

Vi holder fx kun 2 ugers sommerferie og altid kun gjort det. Jeg ville ikke overleve 3 uger i træk. Jeg ville gå ud af mit gode skind. Jeg ville absolut ikke være god ved mig selv, og dermed ville jeg heller ikke være en god mor. Hvis jeg ikke har det godt, så har mine børn det heller ikke godt.  OG det skal ingen andre blande sig i.

Det tjener ikke NOGEN at presse de familier, som ikke holder 3 ugers sommerferie. For jeg tror faktisk at nogle familier bukker under for presset og ender værre ude på den anden side af ferien. De lider hver eneste dag i 3 uger.

Disse familier har brug for at blive set og få hjælp til at klare hverdagen – ikke at få lagt skyld og skam på sig.

SÅ er der KRAV fra OS SELV.

MINE/VORES krav til hvordan ferien skal være.

De kan også ødelægge det hele – når vi ikke kan leve op til de tårnhøje forventninger vi har til ”at nu har vi ferie, og så skal vi dit, dut og dat”

Mange ser frem til ferien og at få slappet af – men jeg har personlig oplevet flere ferier med børn, hvor jeg var mere træt bagefter end inden ferien.

Små børn kræver bare mere af dig, og hvis du glemmer ”mig-tid”, så kan du blive helt stresset af at holde ferie.

Derfor forsøger jeg ihærdigt at ferie både er ”familietid” og ”mig-tid”. At jeg TAGER tid til mig – til at gå en tur alene, side og læse alene, bede farmand om at tage børnene på legepladsen osv. AT finde de små åndehuller, som giver mig overskud til at være en glad mor sammen med mine børn.

Mange laver en masse aktiviteter i ferien, og for nogen børn er det bare for meget. Børn har faktisk også brug for at ”lave ingenting”. Der sker rigtig meget for dem i hverdagen, så de har ligesom du og jeg brug for at koble af.

Dog tror jeg faktisk det kan være svært for både børn og voksne nogle gange. Vi lever i så højt et tempo, så at skulle lave ”ingenting”. Det kan være helt angstprovokerende. Jo sværere det er – jo mere tror jeg, vi har brug for det ?

Vi har brug for at ”kede os” – alle sammen.

Vi har brug for at hjernen også kan holde ferie – dvs. få frit spil og tage os derhen, hvor den lyster.

 

Hvad virker for jer?

I vores familie har det lidt været sådan, at vi har lavet større aktiviteter/ture hver anden dag og slappet af ”hjemme” og bare været, hver anden dag. Det har fungeret for os ?

Det er jo det man skal finde ud af i SIN familie – hvad virker for os? Glem hvad ”alle andre” gør. Afprøv forskellige muligheder, og det som ikke virker – smid det væk og prøv noget andet.

Hvis det ikke fungere for jer at sove længe (børnene bliver kropumulige og sure, fordi de får en skæv rytme), så stå op tidligere, hvis det gør dagene lettere. Mor og far kan måske skiftes til at sove længere.

Børnene vil bare gerne være sammen med mor/far. De har brug for din udelte opmærksomhed. At du er til stede 100% i det I laver sammen.

Prøv at lave elektronik-frie dage ? og vær oprigtig til stede med dine børn. Find noget som interesserer både dem og dig. Hvis du ikke gider spille fodbold, så læs i en bog med dem, eller find noget af det gamle legetøj frem. Det vigtigste er at I laver noget sammen med fuld fokus. At du er deltagende og lytter til dem – sådan rigtig lytter.

Vi kender det selv – følelsen af at blive lyttet helhjertet til og bestemt også det modsatte. Veninden eller vennen, som skeler til mobiltelefonen, mens I snakker. Der er kæmpe forskel ?

Har du meget små børn har de måske allermest brug for deres faste rytmer. Sove- og spiserutiner. Det ved du bedst. Sørg for at du kan holde ferie, så rytmerne kan tilgodeses. Gå ikke på kompromis, hvis du ved, at det er det som er bedst for dit barn.

Er du alene med børnene i ferien, så stiller det endnu større krav til at du er kreativ og finder åndehullerne. Måske kan du holde ferie sammen med andre, så I kan aflaste hinanden ind i mellem. Eller som nogen gør – tage et par dage før og efter ferien alene. Det tager jeg hatten af for. Jeg ser det som en mor/far, som umådelig gerne vil være glad og i overskud sammen med sine børn i ferien, og derfor sørger for at få ladet egne batterier op INDEN (og efter). Det er da at gøre det bedste for sine børn.

Sænk forventningerne, og husk at alle i familien skal ”vænne” sig til at være sammen 24/7. Det skal der også være plads til ?

Evaluér

Når ferien er slut og det er tilbage til dagligdagen, så kunne det være en god ide at kigge tilbage og se på, hvad som virkede, og hvad som ikke virkede. Hvad skal vi gøre mere af næste ferie, og hvad skal vi bestemt ikke gøre? Men samtidig huske at børnene bliver ældre og nogle ting vil ændre sig og skal prøves af på ny.

Jeg håber du har/har haft/får en fantastisk ferie, og husker på at gøre noget andet, hvis det du/I gør ikke fungere.

  • Skift fokus.
  • Brug din fantasi og gør noget andet.
  • Start forfra.
  • Gør tavlen ren og glem de dårlige dage/oplevelser.
  • Start på en frisk.
  • Søg gode råd hos nogen du ved, vil dig det bedste ?

 

Hvis du har fundet noget, som virker fantastisk for jer, når I holder ferie, så del endelig, så jeg og andre kan blive inspireret ?

Masser af sommerkram herfra

 

[custom-facebook-feed]