Close
Inspiration – ja tak
facebook pinterest twitter

Inspiration – ja tak

Avatar
listentoyourheart 13 juli 2018, 08:50

Inspiration – ja tak

Jeg elsker simpelthen at blive inspireret. At få ny viden (for mig ny), som giver mig en større forståelse.

I dag vil jeg gerne dele den viden jeg har fået i en artikel jeg netop har læst.

Jeg kan næsten ikke vente.

Den viden jeg har nu giver mig en helt ny ro i maven, når børnene græder, skriger eller raser ”uden grund” (Der er jo altid en grund – vi kan bare ikke altid se den).

Og det er faktisk det som jeg har lært i dag – grunden og en meget vigtig en – til at vores børn græder, skriger og raser (når det ikke er det indlysende).

Vi starter lige fra starten (du har jo ikke læst artiklen ?)

Alle kender til at helt små børn uden sprog, græder, når de har behov for ”noget”. Når vi har stillet deres behov, så stopper gråden (som regel).

Men puha det kan være opslidende med gråd, skrigeri og raseri og vi vil helst have det ”går væk”. Faktisk er vi mestre i at finde på ting, at sige og gøre, for at få det til ”at holde op”.

Det er jo ubehageligt, og du er måske ikke selv blevet rummet i de stærke højlydte følelser, som barn, og derfor kan du også have svært ved at rumme dine egne børns stærke højlydte følelser.

Men kender du også til den anden årsag?

Det gjorde jeg ikke.

Faktisk er gråd og raseri ENORMT selvhealende og selv-regulerende på hele vores væsen – krop og sjæl. Det hjælper børnene (og de voksne for den sags skyld).

De prøver faktisk ihærdigt at regulere en ubalance i deres væsen.

Min søn kan nogle gange finde på at rejse sig fra middagsbordet og bare ryste på kroppen og i starten var det lidt – øh hvad laver du? Men det er jo også bare en måde at komme af med overskudsenergi (tænkte jeg). Jeg ved det jo ikke og det er også lige meget. Hvis det hjælper ham, så ”go for it”.

Og det giver jo endnu mere mening nu ?

Der er forskere, som har fundet ud af, at i visse slags tårer findes der et stof, som også findes i stresshormoner, så en bestemt slags gråd er altså en af kroppens måder at komme af med stresshormoner på. Hvor smart er det lige ?

I vores ”ur-hjerne” har vi ”kæmp eller flygt” systemet, som gavnede os rigtig meget i ur-tiden, da vi kunne risikere at møde livsfarlige dyr. Det var sindssygt smart, at vi havde en automatisk reaktion der gjorde at vi meget hurtigt valgte at flygte eller kæmpe. (så man ikke skulle stå og tænke – ”skal jeg løbe eller hvad er lige smart at gøre her. Lad mig lige opstille plusser og minusser”)

I dag er det knap så tit, vi oplever livstruende situationer, men vi oplever psykisk stressende situationer, og der reagere kroppen ud fra samme system og ofte er det ”frys” responsen vi bruger. Dvs. vi lukker ned og bliver handlingslammet. Vi tænker og tænker.

Vi kommer ikke af med stresshormonerne – de ophober sig i kroppen (og sætter sig måske som sygdom). Jægeren som løb fra den farlige tiger i urtiden fik hormonerne ud af kroppen ved bevægelse og sved.

Du kender måske til at opleve en farlig situation – måske har du prøvet det, når du var ude at køre bil?

Jeg har i hvert fald oplevet farefulde situationer, og jeg lagde også mærke til min krop bagefter. Den rystede og hjertet bankede derud af, og jeg har også oplevet voldsom gråd, som reaktion. Kroppen forsøgte at komme af med stresshormonerne og bringe min krop tilbage i balance.

Fantastisk klog krop vi har ?

Derfor lad børnene reagere – lad dem få stressen ud af kroppen. De er jo faktisk ret gode til fra ”naturens hånd” at regulere sig selv (ubevidst). Det er gennem samfundets påvirkning, at børn lærer at lægge låg på kroppens helt naturlige selv-healende mekanismer.

Jeg tror vi alle har set et barn være dybt ulykkelig eller rygende rasende, for 2 minutter senere at grine og lege som intet var hændt?

Der har jeg oplevet hos mine børn, og jeg vidste jo godt, at det var fordi de var kommet ud med de følelser de havde. De tillod dem – uden filter. Men jeg tænkte mest på, at det gav dem følelse af selvværd, og at være god nok, når jeg forsøgte at rumme dem.

Men nu er der da en endnu vigtigere grund til at give følelserne plads, og det har i hvert fald givet mig en bedre forståelse af, at det faktisk gavner kroppen og sindet rigtig meget at give den lov til at udtrykke sig.

Jeg håber også du er blevet inspireret og måske lærte noget nyt.

Jeg har i hvert fald lært noget nyt i dag og det er så fantastisk.