Close
Menneskelige relationer
facebook pinterest twitter

Menneskelige relationer

Avatar
listentoyourheart 23 oktober 2017, 19:42

Relationer mellem mennesker

Når kvinden aldrig når til at nyde, og manden aldrig når til at yde – kender du det?

Jeg har kendt min mand i 15 år. Derfor tør jeg godt udtale mig om, hvad jeg ser der sker i relationer mellem mænd og kvinder. For at gøre mine pointer tydeligere, vil jeg nok overdrive lidt.

En af de markante forskelle, som jeg ser det, på mænd og kvinder er, at mænd er vanvittig gode til at nyde, nyde, nyde og hov, så nåede han sørme ikke lige at yde i dag. Mens vi kvinder vi yder, yder, yder og hov, nu er jeg helt smadret, så jeg går i seng – jeg må dyrke yoga i morgen (eller i overmorgen).

Jeg tror rigtig mange genkender ovenstående scenarie og begge dele er noget skidt. Vi kunne faktisk lærer noget af hinanden – kvinder og mænd. I stedet for ofte at bekrige hinanden og vil have det på min måde – og kan du ikke se, at…

Noget af det kvinder er gode til – mig selv inklusive, er at ville lave om. Hvis bare lige manden gør sådan i stedet, eller siger sådan – så er alt godt. Men det fungerer bare ikke. Vi skal selvfølgelig indgå kompromiser, men vi er først og fremmest nødt til at kigge på os selv og tage ansvar – 100%. Ikke bare 50%. Tage 100% ansvar for vores del af relationen. Hvis vi er utilfredse, så må vi sige det – men blive i vores egen have. Hvad er det der sker hos mig, når han gør/ikke gør? Hvordan er det rent faktisk jeg føler.

Når vi endelig tager de der ”svære samtaler”, så vær åben og modtagelig for det vores partner siger.

Vi kan ikke ændre på, at mænd og kvinder er forskellige – det er der skrevet tonsvis af bøger om. Det ville egentlig også være lidt kedeligt, hvis vi var ens. Derfor tror jeg, vi skal være bedre til at hylde forskellene og sætte pris på dem, i stedet for at prøve at fjerne dem. Vi kvinder skal elske vores mænd, fordi de er så gode til at lukke alt ude, og koncentrere sig 200% om en ting. De er fuldstændig til stede i nuet, og vi skal øve os i at gøre det samme. Sætte hjernen på pause og være til stede i nuet. Det er en af de ting jeg synes er fantastisk ved mænd. At de bare kan sidde midt i hurlumhejet, og være fuldt til stede i det de sidder med. Det vil jeg gerne lære.

Egentlig er det jo ikke så mærkeligt, at vi er forskellige og at det kan syntes rigtig svært at ændre nogle mønstre. De her mekanismer går jo helt tilbage til urtiden. Manden gik på jagt og skulle kunne lukke alt andet ude, og have fuld fokus på at fange sit bytte. Mens kvinden skulle have overblikket over familien, og vide om der manglende forråd. Hun skulle have øre og øjne på alle fingre – hvis hun ikke vidste hvor børnene var – så kunne det være livsfarligt.

I dag er det sjældent at vores liv er truet på den måde – men disse mønstre ligger så dybt i vores hjerner, at vi ikke bare kan ændre dem. For mig har det givet god mening at kende denne baggrund. Jeg ved hvorfor vi er forskellige, og hvad meningen var.

Jeg ved at vores parforhold bliver bedre, når vi accepterer, og måske oven i købet sætter pris på hinandens forskelle. Når vi taler fra vores hjerte og vores egen have i kommunikationen. Når vi undlader at give skyld og pege fingre.

En af de ting vi herhjemme har meget fokus på i forhold til vores børn – er anerkendelse af det de gør godt. At rose dem, når gør de ting, vi gerne vil have. ”hvor var det dejligt, at du sagde tak for mad”, ”hvor er du god til, at hjælpe din søster/bror”

I stedet for altid at tale om det de gør forkert, og det vi ikke vil have. I denne verden, hvor vi er så gode til at finde fejl – er det faktisk en svær opgave at gå i gang med. Så det kræver øvelse – men det er der jeg vil hen. Jeg ønsker at mine børn automatisk ser det gode og det der virker. Denne tankegang kunne jo også overføres til parforholdet. Hvad med at vi lægger mærke til det vores partner gør godt, og det som virker i vores parforhold? Hvad tror du det ville gøre? Både ved dig og ved din partner? Der er vist de fleste, som vokser lidt af, at få anerkendelse og ros. Det gør jeg i hvert fald.

Tænk hvis din og min familie var et sted, hvor vi gik mere op i at sætte pris på hinanden og gøre gode ting for hinanden – end at finde fejl og irettesætte.

Jeg ved godt at der altid vil opstå konflikter i familier. Men når vi alle har fået tanket op på kontoen af anerkendelse og ros, så kan vi meget bedre (alle sammen) håndtere konflikter og uenigheder.

Jeg har haft det svært med konflikter og nok undgået dem, hvis jeg kunne. Jeg har været klar over, at det ville jeg helst ikke ud i, så jeg er gledet af, eller har overskredet min egen grænse for at undgå dem. Men jeg vidste ikke hvorfor – kun at det ikke var rart. Det er stadig et mønster jeg arbejder med – men jeg er et helt andet sted i dag.

En af de oplevelser der viste mig – hvor meget jeg har tilpasset mig og fuldstændig gemt mit indre væk – var at jeg skulle ende en relation. En relation – hvor mit hjerte i et indsigtsfuldt øjeblik viste mig, at den relation ikke var god for mit selvværd. Jeg havde tanker, som gydede olie på mit lave selvværd. Jeg besluttede mig for at ende bekendtskabet og gjorde det på en respektfuld måde for begge parter, og jeg fik også et respektfuldt og forstående svar fra modtageren. Så i princippet efter bogen. Det der så skete bagefter var, at jeg begyndte at tvivle, stille spørgsmål ved, om det nu ikke bare var mig, der var sart og jeg blev også ked af det.

Den reaktion blev endnu en øjenåbner for mig. Den viste mig – hvor meget jeg i mit liv har indordnet mig og sagt ja. Jeg har stort set aldrig afvist nogen eller sagt fra. Jeg var bange for at blive ”udstødt”, bange for at miste. Men det der i stedet skete var, at jeg mistede mig selv. Jeg lukkede så meget af for mine behov, at jeg til sidst bare slet ikke mærkede dem. Jeg vidste ikke hvad der var godt for mig. Jeg kunne vitterligt ikke mærke det. Hvis nogen sagde – gør noget godt for dig selv, så kunne jeg ikke mærke hvad det var. Virkelig skræmmende.

Men i dag ved jeg det og som jeg har skrevet før – så elsker jeg indsigter og jeg elsker hvert et skridt på min rejse og at jeg har fået mulighed for at dele dem med dig, og måske give dig noget med på din rejse – det er bare fantastisk.

Må du og dine have en dejlig aften, og husk på at alt hvad jeg skriver, er min version og mine oplevelser og du har dine – og det er som det skal være. Alt er godt.

relationer mm

[custom-facebook-feed]