Close
Screening del 2
facebook pinterest twitter

Screening del 2

Avatar
listentoyourheart 15 maj 2018, 12:09

Screening del 2

Måske læste du med i mit indlæg omkring screening, ellers er det måske en ide at du læser det først ?

Der var nogle som havde oplevet, at screening ikke havde hjulpet dem i forhold til at opdage en fødselsdepression/reaktion og det er selvfølgelig ærgerligt.

For mig er det bare med til at understrege, hvor komplekst et område (efter)fødselsreaktioner er. Vi er individuelle individer, og det vil til enhver tid være umuligt at proppe alle i en eller anden kasse. Det gælder jo uanset, hvad det handler om.

Du kan nok sagtens remse en liste op med tilfælde, hvor ”kassetænkningen” ikke giver mening.

Men den gør måske alligevel noget godt? Jeg mener absolut ikke den kan stå alene. Det vil altid kræve at der er personlig kontakt og personlig involvering. Og det er så her det ikke kan undgås, at der sker forskelsbehandling.

Du har måske den mest fantastiske sundhedsplejerske, som bare forstår dig, og som du kan fortælle alt – også det mindre flatterende.

Eller også kan du slet ikke snakke med hende – hun forstår dig ikke, og siger måske du bare skal tage dig sammen.

Det er jo ikke ”nogens skyld”, om vi har en god eller dårlig relation.

Kæmper du?

MEN, hvis du synes du kæmper, og ikke føler dig forstået af dine professionelle omsorgspersoner (læge, sundhedspleje m.m.), så har du ansvaret for at finde nogen som forstår dig. At slå i bordet indtil du bliver hørt. Du må råbe højt, indtil du bliver hørt. Find evt. grupper på Facebook, hvor du bliver mødt med det du kommer med, og som den du er – uden at blive dømt. Her kan du få råd til hvad du kan gøre og hvad andre har gjort for at få hjælp.

Der findes også en anden gruppe nye mødre, som måske ikke kan nås med denne test eller anden form for screening fra sundhedsplejen.

Det er mødre, som ikke er bevidste om, at de har det sværere end gennemsnittet og det ikke ”bare” er almindelige nybagte mødre udfordringer. At der rent faktisk er hjælp at hente. At det ikke er meningen at det skal være sådan. De tror måske bare det skal være sådan?

Mødre, som gemmer deres følelser og tanker i en sådan grad, at de ikke selv er klar over der er noget galt. Det er nok meget naturligt – at prøve at gemme det skamfulde og ubehagelige væk.

Ræk ud

Men kære mor – hvis du nu sidder og tænker, at det hele måske er lidt hårdere og sværere end det burde – så ræk ud. Bed om hjælp. Jo mere du rækker ud og beder om hjælp, jo mere hjælp kan du få.

Jeg tror på at screeningerne er med til at få øjnene op hos nogle mødre, som ellers ikke ville bedt om hjælp.

Mere oplysning

Men jeg tror også på, at der skal informeres/oplyses meget mere til vordende mødre. Selvfølgelig oplever langt de fleste mødre ikke disse tilstande – men derfor bør de alligevel vide, at det kan ske og hvad man så skal gøre.  Hvad er tegnene på, at man som mor er ved at udvikle reaktioner, som der kan gøres noget ved. Kender du dem?

Der forskes i øjeblikket i, om der blandt andet kan være hormonelle årsager til, at nogen mødre får en fødselsdepression. Er det simpelthen de drastiske skift i de kvindelige kønshormoner, som er medvirkende årsag til vi får fødselsdepressioner? Læs mere her.

Det er meget spændende og fantastisk at der forskes i dette område. Det er så vigtigt at den tidlige kontakt mellem mor og barn bliver mest mulig optimal, for barnets videre udvikling.

Kommenter hjertens gerne. Jeg vil elske at høre hvad du oplever eller har oplevet. Jo flere nuancer jo bedre.

[custom-facebook-feed]