Close
Dine tanker bestemmer hvad du vejer – og alt muligt andet
facebook pinterest twitter

Dine tanker bestemmer hvad du vejer – og alt muligt andet

Avatar
loneladefoged 14 november 2013, 10:35

Young cheerful woman, choosing between apple and cake

Tanker har så meget magt, at de suverænt bestemmer, hvordan du har det. Hver eneste lille bitte tanke betyder noget. Tankerne afgør om dit liv føles nemt eller svært. Og tankerne styrer for resten også din vægt.

Når du tænker at noget er godt, får du en god følelse. Og når du tænker at noget er svært, er følelsen en anden. Det, du tænker, bestemmer din tilgang til sagen. Du kommer altså uvilkårligt til at bakse mere, når du tænker, at noget er virkelig svært.

Det er altid kun tankerne, der kan forstyrre. Aldrig virkeligheden, for den er, som den er – uden at give sig ud for andet. Den kan man aldrig vinde over. Eller ændre på. Men når du med dine tanker dømmer, at noget er positivt eller negativt, vil du opleve en reaktion fra dig selv. I sidste ende er det tankerne – din dom, – der bestemmer humøret og dermed reaktionerne – og livet.

Tankekværnen kører helt af sig selv. Den holder sjældent pause. Nogen mener, vi tænker 60.000 tanker om dagen. De fleste er genbrug. Og virkelig mange er negative.

Vi er så vant til at tænke de samme, gamle tanker, at vi ikke lægger mærke til det. Det kører som det plejer og som det altid har gjort. Det føles trygt. Også, selv om det betyder, at vi har det dårligt. Men det betyder også, at alting bliver ved med at være som det plejer.

Alle de daglige tanker kører i hovedet uafbrudt og sætter baggrundsstemningen. Vi bliver hele tiden påvirket – og det borer sig dybere og dybere ind. Vi skænker det ikke en tanke, at det kan blive anderledes, hvis vi i stedet vælger at tænke nye tanker.

For der skal tænkes nye tanker for at ændre noget. Og derfor er det en god idé at sætte spørgsmålstegn ved de tanker, der giver dig uro eller holder dig tilbage fra noget, du gerne vil. Fx

  • Det er svært at komme ned i vægt – og blive der for altid.
  • Det er så kedeligt at lave mad.
  • Usundt mad smager bedst.
  • Når først man har været gravid, er det virkelig svært med vægten
  • Man er nødt til at undvære alt det gode, når man vil ned i vægt

 

Og kender du den smøre her: ”Åh, hvor har jeg altid travlt, der er så meget at gøre altid. Og når jeg endelig får mig sat ned om aftenen, passer det altid med at ungen vågner. Der er tusind ting, der skal gøres. Alle vil ha’ noget fra mig. Jeg orker det ikke. Jeg får ALDRIG tid til mig selv. Jeg kæmper med vægten, og det bliver ALDRIG bedre. Jeg ved det, for jeg har prøvet ALT, og INGENTING virker for mig.”

Disse tanker, som jo nok bliver tænkt flere gange hver eneste dag, kan ikke undgå at påvirke hende, der tænker dem. Hun har det ikke godt. Hvis hun virkelig tager sig sammen, kan hun sagtens tabe sig, men hun tager helt sikkert på igen. Med de tanker.

Hun mener, at ro og varigt vægttab er en umulighed, og det har hun ret i. Hun får ikke naturlig vægt, før hun har taget nye og bedre tanker til sig. Tanker, der tager hende væk fra kampen og slankekursmentaliteten og hen mod mere glæde og frihed.

Hun skulle prøve denne her: ”Jeg vil ha’ min naturlige vægt – og den skal jeg nok finde. Jeg prøver mig frem med nye måder at tænke på – for det er tankerne, der afgør, hvordan jeg har det og hvad jeg spiser. ”

Hvordan gør man så? Første trin er at stoppe den gamle tankerække. Altså sætte spørgsmålstegn ved, om det behøver at være sådan. Og lade tvivlen få lov til at komme frem. Næste trin er at formulere det, du hellere vil tro på – altså fortælle dig selv, det du gerne vil hen til i stedet for.

Det er altafgørende at du ser det for dig, du ønsker. Sæt ord på. Se billedet helt konkret og vend tilbage til det hver dag. Jo mere du dyrker det, du ønsker, jo mere motiveret bliver du. Og jo mere naturligt vil det føles for dig at gøre det, der skal til.

Der er mange mentale tricks, der giver medvind i processen. Der findes fx en proces, hvor du kan udskifte en gammel tanke på ca. 10 minutter. Når jeg præsenterer det for mine kursister, ser de som regel skeptiske ud. Efterhånden som vi skifter tanker ud – person for person – viger skepsis for forundring. Og selvom jeg har set det mange gange, er jeg stadig forundret hver eneste gang. Ikke fordi det er overraskende, men fordi det bare er forunderligt at se, hvordan en gammel hæmmende tanke holder op med at styre – og den nye og bedre tanke tager sin plads. Det er fantastisk hver eneste gang.

Tanker er ikke toldfri. Hver tanke betyder noget. Men det er ok at tage små skridt. At skifte en enkelt tanke ud ad gangen. Og længere fremme vende sig om og se tilbage på en vej, der gav mere og mere frihed. Og naturlig vægt.