Close
Sådan gir’ du slip på dine “babykilo”
facebook pinterest twitter

Sådan gir’ du slip på dine “babykilo”

Avatar
loneladefoged 20 september 2013, 08:31

Kvinde på vægt

At blive mor er nok en af de største forandringer, der kan ske i livet. Med ét er alting totalt anderledes. Intet er som før og bliver det aldrig igen. Da jeg fik mit første barn, sagde jeg, at hvis jeg havde vidst, det var så besværligt, havde jeg nok ventet, men hvis jeg havde vidst, det var så vidunderligt, ville jeg helt sikkert gerne have haft hende længe før.

Den lykke, der følger med en baby er kæmpestor. Heldigvis. For den skal kompensere for den store indsats, det er at tage sig af et barn, og ikke mindst for alle de ændringer, der sker med ens krop. Det er ikke småting, vi skal vænne os til. Løsere hud, strækmærker, ny facon på brysterne og en bækkenbund, der nu skal trænes – for bare at nævne et par eksempler. Plus at den øgede vægt under graviditeten slet ikke altid forsvinder ved fødslen.

Det er vægten, det handler om her. For en graviditet og det at blive mor, kan være med til at sætte nye normer for din vægt. Og komme til at betyde en sej kamp senere.

 

En ny vinkel på vægttab

Accepterer du situationen og tænker, at du får din sædvanlige vægt igen om noget tid, er du heldig. For det skal nok komme til at passe. Men tænker du, at fra nu af bliver det svært og gad vide, om du nogensinde slipper af med de irriterende kilo igen, er du også heldig – altså hvis du læser med her. For så har nu nemlig chancen for at se på sagen med nye øjne og gøre noget ved det.

Vægten er en kompleks sag, fordi der er så meget, der påvirker den. I første omgang kan det ligne et simpelt regnestykke om indtagne og forbrugte kalorier – altså kost og motion. Men træder vi lige et skridt tilbage og kigger på, hvad der påvirker os til at spise, bliver det tydeligt, at der skal andet til end en almindelig slankekur.

Det betyder en verden til forskel hvad du tænker. Tænker du, at en mor skal være blød, vil det mønster styre, hvad du spiser. Og hvis du tror, det er svært at holde vægten, så får du ret. Selv en ”uskyldig” lille tanke om at man da siger ja tak, når man bliver budt, vil tynge på vægtskålen, hvis det sker flere gange om ugen.

Den slags tanker ændrer sig ikke, fordi du spiser broccoli og gulerødder i 3 måneder. Lige så snart du lander på den vægt, du stilede efter og beslutter dig til at leve ”normalt” igen, så er dine kilo på vej ”hjem”.

 

Her er 3 områder, der påvirker din vægt – og som du kan påvirke:

  1. Tankerne styrer meget mere end vi er klar over. De kan spænde ben for det, du vil – og de kan give dig medvind og indre ro. Derfor er det en vigtig del af en god løsning at vide hvordan du påvirker dine tanker. Det er ikke svært og det kan trænes.
  2. Hvad mener din krop om det du spiser? Kan den li det eller ej? Prøv lige at forestil dig, hvordan du vil ha’ det hvis du spiser 6 flødeboller? Kan din krop li’ det? Og hvad siger den til en god portion blandet salat? Helt sikkert noget andet. Du kan træne dig i at mærke de små nuancer, der tilsammen gør en stor forskel.
  3. Din omsorg for dig selv er helt afgørende. Vi kender det alle – når vi er inde i en god periode og har det godt, føles det nemt og naturligt at spise sundt. Men når stress, tristhed og træthed melder sig, er det en helt anden historie. Man orker det næsten ikke. Det er muligt at skrue op for kærligheden til dig selv, så de gode perioder fylder mest.

 

Det er altså ikke lige meget, hvordan du vælger at tabe dig. Du kan følge de opslidende kure, der snarere fører til årelange og fortvivlede kampe end til varigt vægttab. Eller du kan sige farvel og tak til kalorietabeller og løftede pegefingre, og gå til sagen på en mere kærlig måde.

Det her er ikke en hurtig og nem løsning. Det tager tid at ændre vaner – både spisevaner og tankevaner. Men det kan lade sig gøre. De kvinder, der følger metoden, fortæller at det ikke er svært, men at det kræver tid, tålmodighed og vedvarende fokus. Men sådan er det jo, når man vil opnå noget godt. Sæt hellere ind med én ny vane ad gangen, frem for at lade tiden gå med problematiske tanker, der alligevel ikke fører noget godt med sig.

Ja, du kan godt blive slank igen. Bare se dig omkring. Det er sket for masser af mødre i hele verden, og det kan selvfølgelig også ske for dig.