Så lad da vær’!

I de hårde år, hvor jeg forsøgte at blive gravid, først på naturlig vis og senere ved fertilitetsbehandling der heldigvis bar frugt, har jeg måttet høre på mange kommentarer, såsom: ”Skal I ikke snart have børn?”, ”I bliver jo ikke yngre”, ”Det er så fantastisk at få børn” og mere i samme stil. Og jo, vi ville rigtig gerne have børn, og nej, vi blev jo ikke yngre, men det var vi jo udmærket godt selv klar over. Der var ikke noget, vi ønskede os mere end at blive forældre, og nu hvor vi har fået vores guldklump, forstår vi, hvorfor vi ønskede os det så brændende. Det ER jo virkelig fantastisk! Men i de år hvor vi ikke var så heldige, og hvor vi gang på gang oplevede nederlag, var det bare ikke sjovt at få alle de kommentarer.

Det kan jo ikke være rigtigt, at man er nødt til at dele sine mislykkede forsøg på at blive gravid og behandlingsforløbet med hele verden for at man kan slippe for alle de spørgsmål. Min kæreste og jeg har siddet til forsamlinger med flere par og hørt på spørgsmålene om, hvornår vi mon selv skal i gang om og om igen. Også fra personer vi slet ikke kender!

Efter jeg selv har prøvet, hvor hårdt det er, kunne jeg ikke drømme om at spørge ind til andre barnløse par, og min bøn til jer er også at lade vær. Der kan jo være mange årsager til barnløsheden. De kan fx have valgt det selv, eller det kan være de gerne vil vente lidt. Det kan også være de ikke kan og måske forsøger ihærdigt eller helt har opgivet håbet. I det tilfælde er det sidste de har brug for kommentarer om, at de er ved at være gamle, og at de skal se at komme i gang. Og uanset hvad årsagen er, så kommer det faktisk ikke os andre ved. Så tænk lige over det næste gang du sidder til et selskab med nogen i den fødedygtige alder, der endnu ikke har børn.

 

angry-2191104_960_720