Close
Fostervand – hvad er det?
facebook pinterest twitter

Fostervand – hvad er det?

Avatar
mageloesgraviditetsscanningdk 17 april 2012, 09:51

Fostervand?

Man ved ikke præcist, hvordan fostervand opstår, men vi ved, hvorfor det er der.

Fostervandets funktion er at give fosteret plads til at vokse og bevæge sig, lige som det beskytter mod stød eller slag.

Fosteret drikker af fostervandet og tisser i det. Fostervandet og babyens urin er sterilt – det er et lukket system, og fostervandet bliver på den måde hele tiden udskiftet. Ved scanning ser man altid efter, om fosteret har fyldt mavesæk og blære, da det er et tegn på, at denne cyklus fungerer, som den skal.

En sjov krølle er, at fosteret i uge 27-40 er i stand til at smage. Fosteret suger fostervandet ind gennem både mund og næse. Det er påvist, at smagsstoffer fra det mad, som moderen spiser, kan overføres til fostervandet. Så hvis du spiser krydret mad eller søde ting, så kan dit foster altså smage og dermed vænne sig til den type mad.
Mængden af fostervand

Fostervandsmængden er stigende indtil ca. uge 34, hvor der er 800-1.000 ml. I uge 12 er der ca. 60 ml. Fra uge 20 til uge 32 vil der være omkring lige så meget fostervand, som fosteret fylder. Fostervandet falder efter uge 34. Moderkagen er på dette tidspunkt i graviditeten ved at være slidt, og derfor bliver der ikke produceret så meget fostervand.

Fostervandsmængden vurderes mest præcist via ultralydsscanning. Dette kan gøres på to forskellige måder, men sidste udspil fra Dansk Føtalmedicinsk Selskab er, at det er bedst at måle den såkaldt dybeste sø eller lomme. Det vil sige, det sted, hvor der er mest plads mellem livmodervæggen og fosteret.

 

For lidt fostervand

Mængden af fostervand fortæller noget om fosterets tilstand.  Når der forekommer for lidt fostervand, kan det have forskellige årsager. Fx har flere studier vist, at der kan ske et fald i fostervandsmængden som sommeren, hvilket sandsynligvis skyldes øget hyppighed af dehydrering af den gravide i sommermånederne.

Indtagelse af visse lægemidler som bl.a. panodil, asirin og ipren, kan også forårsage et fald i fostervandsmængden. Der er derfor god grund til at holde igen med medicin, når du er gravid. I øvrigt bør du altid læse deklarationen, inden du indtager medicin.

Endelig kan både for lidt eller for meget fostervand skyldes sygdom hos moderen eller fosteret.

Kærlig hilsen
Linda Andresen


EN HELT SPECIEL OPLEVELSE

mageloesgraviditetsscanning.dk