Close
Graviditetsscanning – fra lægefagligt behov til underholdning
facebook pinterest twitter

Graviditetsscanning – fra lægefagligt behov til underholdning

mageloesgraviditetsscanningdk 1 februar 2013, 10:09

Graviditetsscanning

Er graviditetsscanninger ved at bevæge sig fra seriøs undersøgelse til poppet underholdning?

Baggrunden for tilbuddet om to graviditetsscanninger i offentligt regi er, at man ønsker at hjælpe de mødre og fostre, som måske lider af alvorlig sygdom. I min private scanningsklinik kommer der mange gravide, som er nervøse for, at der er noget galt med det lille liv i maven. De ønsker vished.

 

Når scanning også bliver til en hyggelig oplevelse

Med tiden har scanningerne dog også fået et andet og mere let skær: Man vil gerne have et kig til den lille i maven, man er nysgerrig efter at kende kønnet og måske vil man gøre graviditeten mere håndgribelig for far og søskende. Disse scanninger bærer ofte præg af, at moderen har en stærk formodning om, at alt er okay med den lille i maven. Og for nogen bliver scanningen kombineret med fx en frokost eller andre hyggelige aktiviteter.

Jeg synes, det er dejligt, hvis man på en god måde kan gøre scanningen til en dejlig og speciel oplevelse. Dog tror jeg, det er vigtigt at huske på den oprindelige årsag til, at vi udfører graviditetsscanninger – nemlig at holde øje med at foster og mor har det godt.

Slut shoppeturen af med en scanning

I USA er der er et fænomen, som hedder ”Mall-scanning”. Som navnet antyder, kombinerer man en scanning med en shoppetur. I min research fandt jeg ud af, at disse ”scannings-steder” ofte ikke havde uddannet scanningspersonale, og derfor opdagede de ikke eventuelle faresignaler. Det betød en masse sagsanlæg og efterfølgende lukninger af scannings-stederne.

Dog faldt jeg over en artikel på nettet, som antyder, at fænomenet er kommet tilbage. Læs artiklen her: http://blogs.babycenter.com/celebrities/scott-wolf-baby-kelley-boy-06222012-ultrasound-the-mall/

Hvordan bliver fremtidens scanninger?

Ofte kan vi gætte på, hvordan udviklingen vil blive herhjemme ved at kigge på USA. Og de byder ikke bare på scanninger i indkøbscentre.

Lektor ved Syddansk Universitet Charlotte Kroløkke har fulgt en række amerikanske vordende forældre. Hun fortæller: ”De er foran i USA. Man kan bestille folk fra klinikkerne til at komme ud i private hjem og lave scanninger til for eksempel fødselsdagsfester eller de baby-fester, der er så populære i USA.”

Mon det fænomen nogensinde breder sig til Danmark? Både som sonograf (dvs. en der er uddannet til at foretage graviditetsscanninger), som sygeplejerske og som menneske håber jeg det ikke. Jeg frygter alt for mange triste oplevelser på den konto.

Husk at få tjekket den faglige baggrund på den person, der scanner dig i privat regi. Personens viden og erfaring er afgørende for en scanning, du kan være tryg ved.

 

 

Kærlig hilsen
Linda Andresen


EN HELT SPECIEL OPLEVELSE

mageloesgraviditetsscanning.dk