Close
Oversigt over fostrets udvikling i graviditeten 1:3
facebook pinterest twitter

Oversigt over fostrets udvikling i graviditeten 1:3

mageloesgraviditetsscanningdk 23 september 2014, 07:47

Scanning i de første 12 uger

 

Første trimester (uge 1-12)

Uge 1-5:

Fostret vokser meget hurtigt i denne periode. Det første, man kan se, er de ydre kendetegn som ansigt, øjne, ører, arme og ben. Hjertet er et af de første organer, man kan se, og det begynder at slå omkring uge 5+3-4. Efter dag 28 begynder hovedet at vokse og tidlige tegn på ører og øjne kan anes.

Uge 6:

Ansigtstræk begynder at forme sig, næsebor og hals og kæbe udvikler sig. Man kan nu nemt se, hvad der er hoved og hale. Størrelse: 2-4 mm fra hoved til hale.

Uge 7:

Nu ligner fostret en lille bønne med et hoved, der er meget større end resten af kroppen. Halen forsvinder langsomt, og der er mørke pletter på siden af hovedet, hvor øjnene udvikler sig. Hjertet er ved at få fire kamre og det slår med omkring 150 slag i minuttet – dobbelt så mange som moderens. De indre kønsorganer er ved at være færdigudviklede.  Størrelse: 4-5 mm fra hoved til hale.

 

Graviditetsscanning fra uge 7

Du kan få en tidlig scanning fra uge 7-14. I en tidlig scanning kigger vi efter liv med hjerteaktivitet og antal fostre. Vi måler fosterets størrelse og bestemmer terminen. Du får nogle 2D-billeder med hjem.

Uge 8:

Øjnene er nu åbne, mens øjenlågene lige kan anes, og arme og ben er synlige og fostret kan bøje hænderne ved håndleddet. Størrelse: 14-20 mm fra hoved til hale.

Uge 9:

Nu begynder fostret at ligne en baby. Halen er væk, arme og ben er meget længere og fingre og tæer er næsten helt udviklede. Størrelse: 22-30 mm fra hoved til hale.

Uge 10:

Nu er fostret officielt et foster. Øjenlågene er nu vokset helt ud, og øjnene åbner først efter uge 24. Foden er ca. 2,5 mm lang. Størrelse: 31-42 mm fra hoved til hale. Vægt: 5 gram.

Uge 11:

Fostret har nu udviklet alle vitale organer, men i et umodent stadium. På en graviditetsscanning kan man se alle fingre, og fostret kan synke, gabe og sutte. Størrelse: 44-60 mm fra hoved til hale. Vægt: 8 gram.

Uge 12:

Fingre og tæer er nu adskilt, hår og negle gror og knoglerne bliver hårdere. Kønsdelene er nu helt udviklede. Arme og ben bevæger sig rigtig meget. Størrelse: 61 mm fra hoved til hale. Vægt: 8-14 gram.
I starten af andet trimester begynder babyen at hoppe, og den bruger livmoderens vægge som springbræt. Det er reflekser, som er ved at udvikle sig.

Billedet: Et foster i uge 10-11

Kilde: Watch me … grow! af professor Stuart Campbell