Close
Oversigt over fostrets udvikling i graviditeten 3:3
facebook pinterest twitter

Oversigt over fostrets udvikling i graviditeten 3:3

mageloesgraviditetsscanningdk 14 oktober 2014, 07:55

I den sidste del af graviditeten kan du få en  fuld scanning 3D eller 4D

Tredje trimester (uge 25-40)

Uge 25:

Blodkar i lungerne fortsætter med at udvikle sig. Næseborene begynder at åbne sig. Nerverne omkring munden og læberne er mere følsom, og de fleste vitale organer er veludviklede på nær lungerne.

Navlesnoren er livlinen, der giver ilt og næring. Størrelse: 22 cm fra hoved til hale. Vægt: 700 gram.

 

Graviditetsscanning fra uge 25

3D-4D scanning: Luksus-scanning ‘alt inklusive’. I denne scanning kigger vi alt igennem, og du får et helt fantastisk kig ind til fosteret. Mellem uge 25 og 32 er det mest optimalt at få gode 3D og 4D billeder.

Ved en 3D scanning ser man babyen næsten som på et fotografi. 4D scanning optages med bevægelser. Du får en fotomappe med 2D- og 3D-billeder og en dvd med 4D-videosekvenser med hjem.

 

Udvikling uge for uge

Uge 26:

Rygraden bliver stærkere og bedre til at støtte den voksende krop. Fostret kan holde sine fødder og samle fingrene til en knyttet næve. Selv om der ikke er luft i lungerne, laver fostret vejrtrækningsbevægelser. Det hjælper med at modne lungerne, så det kan udvide sig ved fødslen. Hvis man lægger øret på moderens mave, kan man måske høre hjerteslag. Størrelse: 23 cm fra hoved til hale. Vægt: 910 gram.

Uge 27:

Øjnene er nu helt færdigudviklede. Øjenlågene åbner en gang imellem.  Der kommer mere fedt på fostret, som bliver mere rund i det. Størrelse: 24 cm fra hoved til hale og 38 cm lang med udstrakte ben. Vægt: 1 kilo.

Uge 28:

Fostret kan godt lide at høre forældrenes stemmer.  Det vejer nu ca. en tredjedel af estimeret fødselsvægt. Lungerne kan nu trække vejret, men hvis barnet blev født nu, ville det kræve hjælp at trække vejret. Huden er rød og helt dækket af vernix, et beskyttende lag hudfedt. Størrelse: 25 cm fra hoved til hale. Vægt: 1,1 kilo.

Uge 29:

Der er ikke så meget plads i livmoderen til at bevæge sig, men fostret kan stadig strække arme og ben – og sparke en sjælden gang. Hjernen vokser meget hurtigt nu og kan kontrollere vejrtrækning og kropstemperatur. Størrelse: 26 cm fra hoved til hale og 43 cm lang med udstrakte ben. Vægt: 1,25 kilo.

Uge 30:

Det fine dun, lanugo, der dækkede kroppen, forsvinder. Håret på hovedet er tykkere. Huden ser ikke så rynket ud længere, fordi der er mere babyfedt på kroppen. Finger- og tånegle gror. Fostret sparker, når det hører en lyd. Størrelse: 27 cm fra hoved til hale og 43 cm lang fra top til tå. Vægt: 1,36 kilo.

Uge 31:

Hjernen skaber konstant nye forbindelser. Der begynder at komme farve i øjnene, men først når barnet er 6-9 mdr. gammelt, kan man se den endelige farve.  Øjenlåg er åbne, når fostret er vågent og lukkede, når det sover. Størrelse: 28 cm fra hoved til hale. Vægt: 1,59 kilo.

Uge 32:

Fostret kan nu se, høre, smage, lugte og røre. Arme, ben og krop er nu i proportionel størrelse med hovedet. Det sover omkring 90-95 % af dagen, men når det er vågent bevæger det sig. Som forberedelse til fødslen ligger fostret nu med hovedet nedad i livmoderen. Men kan stadig sparke op mod moderens brystkasse. Størrelse: 29 cm fra hoved til hale. Vægt: 1,8 kilo.

Uge 33:

Knoglerne er fuldt udviklede, men stadig bløde. Lungerne er stadig ikke helt udviklede, selv om fostret laver vejrtrækningsbevægelser. Huden er mere lyserød og der kommer mere fedt på kroppen. Størrelse: 30 cm fra hoved til hale og 43 cm lang fra top til tå. Vægt: 2 kilo.

Uge 34:

Immunsystemet udvikler sig. Fingerneglene har nu nået fingerspidserne og er skarpe. Knoglerne i kroppen er hårde på nær knoglerne i kraniet, der kan bevæge sig ind over hinanden. Det gør det nemmere at komme ud af fødekanalen. Størrelse: 32 cm fra hoved til hale og 44 cm lang fra top til tå. Vægt: 2,3 kilo.

Uge 35:

Fostret bliver mere og mere buttet i takt med, at der kommer mere fedt på kroppen, som senere skal hjælpe med at regulere kropstemperaturen. Der er næsten ikke plads til at bevæge sig. Størrelse: 33 cm fra hoved til hale. Vægt: 2,55 kilo.

Uge 36:

Fostret har nu næsten nået sin fødselslængde. Fostret kan ikke bevæge sig omkring, men det kan sparke. Det tager meget på. Størrelse: 34 cm fra hoved til hale og 45-50 cm lang fra top til tå. Vægt: 2,75 kilo.

Uge 37:

Fra nu af kan barnet blive født når som helst. Det tager på og hjernen fortsætter med at udvikle sig. Immunsystemet udvikler sig hurtigt for at kunne beskytte barnet, når det er født. Størrelse: 35 cm fra hoved til hale og 47 cm lang fra top til tå. Vægt: 2,95 kilo.

Uge 38-40:

Alt er nu fuldt ud udviklet og barnet er klar til at blive født. Fostret har flere knogler end voksne, da de vil vokse sammen efter fødslen. Fostret har over 70 reflekser, som skal hjælpe det med at klare verden uden for livmoderen. Størrelse: 37-38 cm fra hoved til hale og 48 cm lang fra top til tå. Vægt: 3,25 kilo

Billedet: 3D scanning af et foster med åben mund, uge 27-28.

Kilde: Watch me … grow! af professor Stuart Campbell