Close
Spørgsmål og svar om graviditetsscanning
facebook pinterest twitter

Spørgsmål og svar om graviditetsscanning

mageloesgraviditetsscanningdk 31 marts 2014, 12:33

3d-scanning-mageloes-graviditetsscanning-02

I dette indlæg har jeg samlet en håndfuld spørgsmål og svar om graviditetsscanning.

 

FAQ om graviditetsscanning #1

Spørgsmål: Kan det på nogen måde være til fare for barnet at blive scannet? Er der nogen risici ved det?

Svar: Nej, ultralydsscanning er på ingen måde farligt eller skadeligt for fosteret, hvis scanningen sker via den rette maskine og af en uddannet og erfaren sonograf.

Der er nogle forskellige forhold i forbindelse med ultralydsscanning, som man skal være opmærksom på, når man foretager en graviditetsscanning.

Derfor er det vigtigt altid at sikre sig, at den person, der udfører scanningen, har den nødvendige faglige baggrund og erfaring.

Du kan fx spørge ind til baggrund og erfaring, når du ringer for at bestille en tid ved en privat scanningsklinik. Måske kan du også finde information på hjemmesiden.

Jeg skriver fx på min hjemmeside om min uddannelsesmæssige baggrund og erfaringer, og så har jeg lagt diplomer for kurser og lign. op.

FAQ om graviditetsscanning #2

Spørgsmål: Med hvor stor nøjagtighed kan man måle str. og vægt på barnet via scanning?

Svar: Det kan man gøre meget nøjagtigt. Man siger, at i tredje trimester er det med plus/minus 200 grams sikkerhed, man kan måle vægten. Men det kommer igen an på, hvor god oversigten er – her betyder fostervandsmængden, moderkagens placering og moderens BMI noget.

Og så spiller sonografens erfaring også ind her. Når vi skal bestemme barnets størrelse, måler vi forskellige dele af barnet.

Før 12. uge måler vi Crown Rump Length (fra hoved til bagdel). Efter uge 12 måler vi afstanden mellem barnets ører, omfanget af barnets mave og længden af barnets lårbensknogle.

FAQ om graviditetsscanning #3

Spørgsmål: Hvor tidligt man egentlig kan scanne?

Svar: I uge 5 har det befrugtede æg sat sig fast i den fortykkede slimhinde i livmoderen og cellerne begynder bl.a. at udvikle de forskellige vitale organer så som hjertet.

Jeg vil klart anbefale, at du er mindst 7 uger henne, hvis du vælger at betale for en tidlig scanning.

Det er altid meget bevægende at se det lille hjerte blinke for første gang. Har du tålmodighed til at vente til uge 8, vil det lille foster have en fin størrelse og ligne noget, der minder om en vingummibamse.

FAQ om graviditetsscanning #4

Spørgsmål: Hvad man kan se og ikke se ved en misdannelsesscanning (MD) særligt i forhold til organer og centralnervesystemet?

Svar: Ved en MD scanning i uge 19-23 kan man se rigtig mange organer.

Jeg har tidligere skrevet et mere uddybende blogindlæg om misdannelsesscanning, som du kan læse her.

FAQ om graviditetsscanning #5

Spørgsmål: Hvilket tidspunkt i graviditeten er det optimalt at få misdannelsesscanningen (MD) udført og hvorfor lige det tidspunkt?

Svar: Uge 19 er det tidligste tidspunkt i graviditeten, at man kan se organerne tydeligt. Derfor tilbyder man MD-scanning fra uge 19.
Har du andre spørgsmål om graviditetsscanning, er du meget velkommen til at stille dem her, så skal jeg besvare dem efter bedste evne.

3d-scanning-mageloes-graviditetsscanning-01