Close
Hvis bare jeg havde vidst.. om tiden efter fødslen
facebook pinterest twitter

Hvis bare jeg havde vidst.. om tiden efter fødslen

Avatar
malenesverden 20 juli 2018, 21:26

 

Ting jeg ville ønske jeg havde vidst, inden jeg fødte

 

Du får endelig presset jeres lille vidunder ud. Stolt og følelsesmæssig overrumplet af kærlighed. En hård graviditet og de smertefulde veer er endelig overstået. Nu skal i være en lille familie. Du er overvældet af følelser. Få sekunder senere propper jordemoderen fingeren (evt. flertal?!) op i din nummer to. Suuuurprice og velkommen til moderskabet – fyldt med uventede overraskelser.

Her kommer den så. Som efterfølger til “bare jeg havde vidst.. om graviditet”. Min ukronede hitliste med overraskelser efter fødslen, jeg ville ønske andre havde fortalt mig om:

1. Finger i numsen

Kort efter fødslen vil størstedelen højest sandsynligt opleve, at jordemoder mærker på dig indvendigt. Ikke kun i den udgang din kærlighedsbaby netop er kommet ud af – også udgangen hvor processerede fødevarer forlader din krop. Selvom det ikke ser ud til, at man har fået rifter eller er sprækket (hvilket du nok mest sandsynligt vil være, hvis det er første vaginale fødsel), så kan man faktisk godt være gået i stykker indvendig. I mit tilfælde måtte jordemoder selvfølgelig lige dobbelttjekke. Tak.

2. Tis efter fødslen

I mit tilfælde måtte jeg ikke forlade fødestuen, førend jeg havde tisset. Ikke bare lige dryppet lidt i kummen. Men tisset RIGTIGT – for ja, man kan åbenbart tisse forkert? Nå, men når man sådan har fået lagt engangskateter op til flere gange under pressefasen, for at sikre det ikke er en fyldt blære der forhindrer baby i at bore sig ned i bækkenet, så er det altså ikke bare lige sådan, at levere en større portion i toilettet kort efter. Da jeg efter en time måtte konstatere, at der ikke skete noget på toilettet, kom jordemoderen igen svingende med et kateter og fortalte mig, at hun gav mig en halv time. Aldrig har jeg så hurtigt drukket tre liter vand. Men gæt engang; det lykkedes, med blod sved og tårer!

3. Blødning

No surprice. Du bløder. Meget. Rigtig meget. Og rigtig længe. Det er faktisk helt normalt at bløde op til otte uger efter fødslen. Jeg præsterede at udvikle allergi overfor bind i den periode, så heldig var jeg.. Og de der kæmpebind fra sygehuset er ikke til at opstøve nogen stedet på jordens overflade – husk at snige en ordentlig håndfuld med hjem!! Eller nu siger jeg håndfuld.. de bind er jo så store, så du kan nok alligevel ikke have mere en to bind i hver hånd. Så må vi jo ud og kigge alternativer. Åh ja. Tena inkontinensbind. Så har man ikke lyst til at handle i den lokale fakta igen. OG de er jo dyrere end bleerne til baby! Jeg nåede at overveje, om jeg kunne bruge min datters bleer, i stedet for de røvdyre pinlighedsbind.

4. Amning

Det er ikke altid bare lige at putte baby på patten og så kører det. Der kan gå længe inden mælken løber til. Ofte vil baby også tabe sig i starten. Du er i en sårbar position og din krop vil ikke samarbejde. Alt den stress får ikke ligefrem mælken til at løbe. Det er meget normalt at mælken først løber til efter 2-3 døgn. Og det gør ondt at lægge til og til og til. Baby tørsutter og det føles som om intet sker – udover de slidmærker du har vundet dig på dine nipples. Når din baby så engang får tænder og du stadig ammer, så får du nye fine mærker på dine nipples endnu engang.

5. Ødemer

Havde du væske i kroppen i graviditeten? Jamen så tillykke. Der kan sagtens gå op til et halvt år, før det forsvinder igen. Vanddrivende medicin? Når nej, ikke når man ammer.

6. Din krop post partum

Efter fødslen. Vand i kroppen, permanente strækmærker, spændte bryster som fra nu af kun bevæger sig længere syd på, tyk mave som var du gravid i uge 25, hæmorider efter graviditet og fødsel, løs hud – glemmer jeg noget? Hmm. Sandsynligheden for at bounce back til din førgraviditetskrop efter en uge er minimal (de billeder du har set på Instagram kan du ikke stole på!!). Efter et par måneder falder hormonniveauet i kroppen og du kan opleve massivt hårtab og utilregnelig hud. Tillykke med din morkrop og lær at elsk den. Du har så travlt med at amme og “sove når du kan”, at de løbeture du havde de bedste intentioner om, er en by i Rusland.

7. Tudeturen

Sådan cirka 3-4 dage efter fødslen sker der ofte noget inde i dit nybagte mor-hovede. Du bliver overvældet af følelser. Ubeskrivelige, store og uhåndterbare følelser, ofte ledsaget af uforklarlig gråd. Måske en blanding af kærlighed og angst. Det er en rigtig ubehagelig tilstand, som er svær at beskrive – men det er helt normalt, du er ikke kuk kuk, du er bare blevet mor!

8. De søvnløse nætter

Måske får du faktisk en baby som sover – well tillykke! Hvis mit barn sov skulle jeg alligevel vække hende hver 3. time, for at få amningen igang og sørge for, at hun tog på. Skæbnen ville at hun vågnede hver time, hele natten, hver nat uden undtagelse, det første halve år af hendes liv. Det er ikke for sjov, at søvnberøvelse bliver brugt som torturmiddel. Det kan gøre mennesker sindssyge. Den første uge måtte min mand løfte vores datter over til mig imens jeg så lå og ammede hende, hvorefter han måtte løfte hende tilbage (så vi ikke maste hende i søvne), fordi mit skræv var så medtaget efter fødslen, at jeg ikke kunne sidde op. Efter en uge vågner jeg af at vores datter græder i vuggen ved siden af mig. I sengen sidder min mand og vugger vores sengetæppe og fumler med sutten, og pludselig begynder han panisk at lede efter hende i sengetæppet. Han gjorde det i søvne. Tænk at mennesker med solid søvnmangel, faktisk må (skal) tage sig af en nyfødt. Jeg var faktisk nervøs for, om han kunne komme til at gøre noget i søvne om natten, til stor ubehag for os begge. Søvnmangel er ikke for tøsedrenge!

 

Men alt det her, er da små ofre, når vi kigger på de vidunderlige børn vi skaber.

Der er en grund til, at mange gør det igen og igen. Vi gjorde det igen. Kærligheden er større end de benspænd du havde på vejen.