Hvis bare jeg havde vidst..

Om graviditetens skyggesider.. 

Der stod jeg. Endelig. Med en positiv graviditetstest. Den var længe undervejs. Men NU, nu må lykken have ramt os. En fantastisk rejse begynder. Glædesbobler og hele baduljen du! En fortryllende tid går os i møde.

Vi har vel alle set film. Måske din egen mor også har fortalt om sin fantastiske graviditet. Forventninger om, at nu skal jeg arbejde indtil barslen starter, derefter have tid til at pleje lidt hobbyer. Se maven vokse – og kun maven selvfølgelig! Kun lige tage de der 5-6 kg på, som svarer til baby, moderkage, fostervand og diverse, som følger med babys hybel. Presse baby ud, få koppen tilbage samme uge og så skal der bare hygges med baby og barnevogn!

Men realiteten kan bare blive en anden. Bare jeg havde vidst det. Hvorfor havde ingen fortalt mig, at graviditet slet ikke er så glamourøst?

Jeg blev faktisk i tvivl om, hvorvidt det bare var mig, som oplevede alle disse ubehageligheder. Men nej. Det er som om der findes er stort sort hul, i de der graviditetsfortællinger. Er det bare usagt? Er det blevet glemt med tiden? Eller er det bare et følsomt emne?

Lad mig dele nogle HELT NORMALE følger af graviditet med dig. For det ville jeg virkelig ønske, at andre havde snakket højt om, inden jeg selv stod i det og følte mig unormal.

 

Den tidlige graviditet 

Morgenkvalmen

Den har vi alle da hørt om. Men betegnelsen “morgenkvalme” er utroligt misvisende. Lad os kalde den heldagskvalme. Ja. Non-stop kvalme som påvirker hele din livssituation. Mange bliver faktisk sygemeldt med kvalme og/eller voldsom opkast og oplever dehydrering eller stort vægttab. Har du hørt om hyperremesis? Nogen bliver indlagt pga voldsomt opkastning.

Så glem alt om graviditetscravings. Man har ikke lyst til noget. Man er utroligt sulten, men kan ikke spise noget, hvilket gør kvalmen endnu værre.

Man går glædeligt og venter til, at man rammer uge 12, for SÅ skulle kvalmen jo forsvinde. Nope. Det er heller ikke altid en realitet. Måske den først forsvinder i uge 42..

Trætheden

Den KAN faktisk måle sig med de søvnløse nætter man oplever, når baby først er kommet til verden. Første trimester er ofte præget af træthed. Du har lyst til at sove og sove og sove. Puh, at bage en baby kræver meget energi. Men så kan du bare glæde dig til andet trimester, så skulle det hele blive bedre. Men glæd dig ikke for meget, for lige rundt om hjørnet ligger tredje trimester og lurer – og så kan trætheden vende tilbage! Denne gang kan du bare ikke sove.. fortsættelse følger..

Tissetrangen

Igen og igen og igen. Og den påvirker din nattesøvn. Måske du endda bliver nødt til at holde ind på bilturen, selvom den kun varer 15 min. Forvent en voldsom stigning af vandregning og forbrug at toiletpapir.

Følelserne

Du kan tude til alting. Hormonerne gør dig utilregnelig. Du kan blive irriteret over ingenting, bogstavelig talt. Tænk at de slipper gravide kvinder ind i supermarkeder – vi er tikkende bomber! Og alle de andre gener gør os ikke nemmere at omgås.

Graviditetsglød

Bullshit! Du kan opleve ekstremt uren hud OG ektremt tør og skallende hud på samme tid. Jeg lignede en teenager (bumser) med udtørret yoghurt rundt om munden (tør hud).

Tykt og kraftigt hår? Nok nærmere fedtet hår og fældning i store portioner.

Nogle kvinder oplever faktisk at få overskæg! Jeg fik bare en utrolig behåret mave. Ikke just særligt charmerende.

Og mørke pigmenter. Jeg blev totalt mørkhudet under armene, det lignede jeg aldrig havde barberet mig. Godt for mig, at vinteren var på vej da…

 

Andet trimester 

Koks i “systemet”

Nu har du nok taget graviditetsvitaminer i en god rum tid og påbegyndt jerntilskud. Ikke nok med, at graviditeten gør tarmsystemet langsomt, så smider man da lige lidt jerntilskud oveni puljen. Jeg kan anbefale magnesia. Forvent hård mave. De kalder andet trimester “den rolige periode”. Niks. Forvent sved på panden ved toiletbesøg. Det KAN faktisk sammenlignes med veer, det du oplever her. Og hvad kan dette medfører? Blødende rifter og hæmorider. Jeps. Og trykket fra livmoderen gør, at de satans hæmorider er blivende beboere hele graviditeten. Men bare rolig, det skal du ikke bekymre dig om når du smækker måsen op på briksen hos jordemoderen – hun har set det før. Det gør det vel ikke mindre ubehageligt? Faktisk kommer du garanteret til at døje med disse hæmorider resten af livet, hvis ikke du får det opereret. Vi ofrer os da mere for de skønne unger, end vi sådan lige regner med..

Følsomme slimhinder

Så hvis du pludselig oplever spontant næseblod, blødende tandkød eller blødning efter samleje. FRYGT EJ! Det er OGSÅ helt normalt!

Ligamentsmerter

Det kan du opleve gennem hele graviditeten. Livmoderen vokser. Baby vokser. Forestil dig ektremt voldsomme menstruationssmerter. Det kan faktisk sammenlignes med veer. Det kan være du hverken kan holde ud at sidde, ligge eller stå. Det er ikke for tøsedrenge!

Når du bliver syg af graviditet

Graviditet er ikke en sygdom. Nej nej. Men man kan få gener af graviditet, som kan fuldstændig invalidere dig. Altså.. du kan alligevel godt blive syg af din graviditet. Jeg nævner i flæng: bækkenløsning, svangerskabsforgiftning, hyperremesis, leverbetinget graviditetskløe, carpaltunnel syndrom, graviditetsbetinget diabetes, inkontinens. Bare gå i gang med at Google…

 

Tredje trimester 

Søvnløse nætter

Du er træt, men du kan ikke sove. Du vender og drejer dig og har stablet dig op med hvad der føles som en million puder. Du kan ikke sove på ryggen pga trykket fra livmoderen gør, at du ikke kan trække vejret. At vende sig fra den ene side til den anden føles som et maraton. Så skal du tisse, men dine delte mavemuskler gør, at du skal rulle ud af sengen. Det føles som et maraton. Så begynder baby at sparke. Ja. Det var den nattesøvn.

Trætheden

Den før omtalte træthed vender tilbage med dobbelt slagkraft. Men pga ovennævnte kan du netop ikke sove.

“Sov mens du kan”. Ja ja. Det kan de ikke-gravide jo sagtens sige.

Hvis du så endelig falder i søvn, så vækker du sikkert din partner med din nyopdagede snorken. Den øgede blodmængde i kroppen kan nemlig gøre dig tæt i næsen.

Lægkramper

Kramper og uro i benene er også meget normalt. Så til sidst tør du måske slet ikke falde i søvn, i frygt for at vågne med århundredes kramper i benene. Det er faktisk værre end det lyder!

Væske i kroppen

Måske du er så uheldig, at lide af det lægen beskriver som ødemer. Væske i kroppen. Er du gal det kan gøre ondt! Elefantfødder får en ny betydning. Ingen sko passer. Du kan knap nok bøje fingrene. Hvis du er ligeså heldig som mig, så resulterer væsken i +25 kg og carpaltunnel syndrom. Og det forsvinder IKKE bare lige efter fødslen. Det er helt normalt at døje med væske i op til et halvt år efter fødslen. Og hvis jeg vil af med mit carpaltunnel (smerter og følelsesløshed i fingre og hænder), så kræver det operation – Well, bare tilføj det til listen med hæmoriderne!!

Kroppen gør sig klar

Og som om ovenstående ikke var nok, så forbereder kroppen sig lige på den forestående fødsel. Du kan forvente diarré, øget mængde udflåd, tegnblødning, plukkeveer and you name it.

 

Glemmer man?

Måske.

Jeg har sikkert lykkeligt glemt en masse.

Og den lykke vi ender ud med, med små, søde og raske babyer, det må være det hele værd – hvorfor skulle en kvinde ved sine fulde fem, ellers gennemgå det her mere end én gang? Fordi udkommet er fuldstændig fantastisk.

Og hvis du ikke er en af dem, som har oplevet noget af ovenstående, så skal du bare vide, at majoriteten misunder dig!

 

Fortsættelse følger i: “bare jeg havde vidst.. om tiden efter fødslen”.