Derfor er Kvindernes Kampdag vigtig!

Kvindernes Kampdag er lige rundt om hjørnet, og jeg synes at alle kvinder burde fejre dem selv en ekstra meget denne dag. Og deres mænd ligeså.

Hvorfor?

Vi laver børn, vi arbejder, vi er en del af en familie, et samfund (på mikro- og makro plan) – vi jonglerer med SÅ meget i vores liv. Mange er udsat for modgang af den ene eller anden art, udelukkende på grund af at være kvinde, og mange kæmper kampe hver dag.

Indre kampe, ydre kampe, sociale kampe på flere niveauer, kampe med andre kvinder (desværre), urealistiske kropsidealer, moderrollen, kønsrollekampe på arbejdspladsen og i hjemmet, sexchikane, upassende/nedladende kommentarer på baggrund af køn etc. – og ikke mindst taburiserede emner, som vi hver især går og kæmper med som kvinder.

Jeg er kvinde, jeg er mor, jeg er datter, søster, veninde, svigerdatter, svigerinde osv.

Og jeg ønsker, at alle kvinder tager ansvar for vores køn, og støtter op om andre kvinder.

Sidste år brugte vi hashtagget #minmavedkminkvindekamp på Instagram – og jeg opfordrer til at vi gør det igen i år. Del DIN kamp – så kan Minmavedk reposte dit billede på Instagram, og vi kan sammen sprede de forskellige budskaber og kampe vi som kvinder har.

Jeg håber, at vi kan ryste posen og vinke farvel til mange af de situationer, som mange kvinder er udsat for i hverdagen. Privat, på arbejde, i medierne, på de sociale medier.

Jeg støder som kvinde SÅ ofte på diskrimination i større og mindre grad, kommentarer jeg undres over/sagtens kunne undvære, og jeg er blevet sat i grænseoverskridende situationer, udelukkende på grund af at være en (ung) kvinde.

Min mand kan – og hvad kan jeg som kvinde?

I dagligdagen er det så tydeligt for mig, hvordan man i vores samfund generelt ser på fx kønsrollerne i hjemmet. For at nævne få kommentarer, jeg har fået for nyligt:

‘Hvor er det flot, at din mand har været alene med børnene i 3 timer OG har lavet mad til dem’.

‘Hvor er det flot, at din mand tager en barn syg-dag’.

‘Wow. kan han lave mad og vaske tøj?’

Virkelig??!! Så alt dette er flot og overraskende – fordi han er en mand?

Er det ikke en selvfølge, at ens mand/partner tager en aktiv del i familielivet? At en mand kan sørge for sig selv?

Hvorfor er det forventeligt i vores samfund, at kvinden primært står for alt det huslige/familiære?

Min kvindekamp

Hvad gør jeg så, som er ‘flot’, fordi jeg er kvinde?

  • Jeg er mor til 2 drenge – og jeg ser det som en af mine fornemmeste opgaver at opdrage dem til bl.a. at være ansvarsfulde, selvstændige, hjælpsomme og respektfulde mænd. Dét synes jeg er flot og utrolig vigtigt.
  • Jeg siger fra, når jeg som kvinde er udsat for upassende kommentarer og situationer. Dét synes jeg også er flot, for det er svært at lære at sige fra, hvis man ikke har lært det helt grundlæggende.
  • Jeg stopper mænd, når de går igang med at “mansplaine” i samme åndedrag som de siger en sætning med indhold, de åbenbart ikke mener jeg er med på, fordi jeg er kvinde. Det finder jeg nødvendigt, for det er ærlig talt møghamrende provokerende og nedværdigende i min optik.
  • Jeg har stillet utallige modspørgsmål til både mænd og kvinder, der mener, at nogle jobs/arketyper/musikgenrer og ja sågar farver er henholdt til ét køn. Det synes jeg også er vigtigt, for det rusker op i vores samfunds konservative billede af dét at være mand/kvinde/dreng/pige. Og det trænger vi til!

 

Ovenstående er essensen af MIN kvindekamp, som jeg pt. føler er vigtig. #minmavedkminkvindekamp

Hvad er din?

Masser af kærlighed herfra – og god kampdag på fredag den 8. marts! ♀️

Pssst.. Kom og følg mig på Instagram!