Juletraditioner og drillenisser

Da jeg for tre år siden, var gravid med Gabriel, der glædede jeg mig som en vanvittig til juletiden med børn. Jeg havde dengang nærmest allerede planlagt vores først jul sammen som familie. Jeg kommer nemlig fra en familie, hvor vi går meget op i juletraditionerne, og vi har vist efterhånden fået en del af dem. Jeg ville jo selvfølgelig gerne give alle de her små finurligheder videre til mine børn. Nu er Gabriel så blevet så stor, at nu begynder han at forstå hvad jul er for en størrelse.

20151124_114914

Hjemme hos os flyttede nissen ind lige omkring den første søndag i advent. Han laver små drillerier og giver gaver hver nat. Nogle gange er det legetøj og nogle gange er det rosiner eller pebernødder. Vi snakker om at nissen bor inde i væggen og at man skal være sød ved ham, ellers laver han ballade. Han har fx tryllet mælken grøn, taget alle Gabriels bøger og spredt dem ud på hele spisebordet og lavet mors lækre grøntsagssuppe om til en kæmpe portion risengrød.

Jeg skal gerne indrømme, at moren muligvis synes juletraditioner og drillenisser er noget sjovere end barnet gør, men come on, det er jo vildt hyggeligt!

Vi har aldrig haft en drillenisse hjemme hos os, i hvert fald ikke hvad jeg kan huske, men vi havde enormt meget julepynt, endnu flere småkager og adventsgaver. Adventsgaverne er vi faktisk først stoppet med at få sidste år. Herhjemme står den på kalendergaver, men der er jo også kun et barn der skal have. De fleste af dagene i hvert fald, for hver anden weekend skal mine bonusbørn selvfølgelig også have.

Bonusbørn. Det er altså lidt en svær konstellation at forholde sig til midt i alle traditionerne. For intet omkring bonusbørn og sammenbragte familier er traditionelt. I hvert fald ikke for mit vedkommende. Vi har ikke børnene juleaften i år, så det betyder at vi skal holde noget sammen med dem, inden d. 24 december. Holder man så en ekstra juleaften? Laver man en særlig aften for dem? Åbner de gaver den aften eller får det hele med hjem til deres mor (og så tilbage hjem til os igen)? Spiser vi julemad og danser om juletræ? Skal vores to fælles børn så også have gaver den dag, og dermed også holde “jul” to gange hvert andet år? Det er virkelig ikke nemt at navigere rundt i, og det bliver vist kun mere udfordrende jo flere børn og jo ældre de er. Men det er hvad det er, en udfordring. Jeg tvivler på at vi bare sådan lige finder på en løsning der fungere. Jeg tror vi er nødt til at prøve nogle forskellige ting af.

Hvordan holder I jul, både med eller uden bonusbørn?