Det evige Carte Blanche – gravidklichéer er der nok af

“Ejh er det ikke fedt at du kan spise lige hvad du har lyst til i 9 måneder?” “Nu kan du jo bare smide stængerne op og hvile dig de næste 9 måneder.. ”  … Not so much, vel?

Gravidklichéer er der nok af!

og jo, ind i mellem skal man da udnytte det carte blanche der følger med… fx. lad nu de andre venner om at tilbyde flyttehjælp, eller få den mindre gravide partner til at støvsuge og vaske gulv. Men man er jo for pokker ikke syg bare fordi man er gravid. Eller hvad?

Det føles sommetider lidt ligesom dengang jeg gik på min uddannelse.. den evige dårlige samvittighed over at jeg burde læse noget mere..

Jeg burde dyrke mere motion. Jeg burde også kun spise fuldkorn, grøntsager og drikke en masse vand.. Det er en fin balance mellem at gøre det nødvendige for at undgå forstoppelse og ødemer og overdrevet vægtøgning, men også at undgå yderligere belastning af bækkenet, og at blive syg i låget over at skulle lege sundhedshelgen.

For NEJ, det er bare ikke godt for nogen at leve af chokolade, cola og hvidt brød.. men det var det heller ikke før graviditeten vel 😉  Og vi VED det jo godt. men alligevel tager lasterne over for fornuften. Kroppen hungrer efter de letoptagelige kulhydrater og pludseligt synes gulerødder, æbler og kildevand pissehamrende ligegyldigt. Jeg vil have cheerios, kakaomælk og is, tak..ikke nødvendigvis på samme tid dog. Men så ved jeg godt at mavepinen står for døren de kommende dage. Så lidt selvkontrol har jeg faktisk!

Hormonella, som hun hedder i dette hjem, kom frem en aften under et besøg hos hele svigermekanikken, hvor min søde, omsorgsfulde, men ikke særlig kloge, kæreste, får det til at lyde som om at jeg spiser slik og søde sager hver dag og at det er det eneste jeg “craver”. Nævnt som om det skulle være lidt nuttet.

Hold nu fest, jeg blev stram i betrækket. For jo, altså jeg kan virkelig godt lide alt det der, men jeg vil hellere anerkendes for min kæmpe indsats for at spise sundt og varieret. Jeg går ligesom og skaber et lille menneske her, og nu tror hele svigerfamilien at jeg er en gris der har lavet sin baby af slik og kage. Idiot. Jeg spiser sundere end han gør! Så jeg lod Hormonella dampe af inden jeg, med bævende stemme fortalte ham, at han simpelthen ikke må forråde mig på den måde, og at han hellere skal være min advokat, og sige hvor dygtig jeg er i stedet, når folk tror jeg kun gufler kage.

Tanken om at jeg kunne blive så ked af det, over den bagatel, havde selvfølgelig aldrig strejfet ham og han blev meget ked af det. Han er sgu altid på min side, det skønne menneske. Ind i mellem tænker vi os jo bare ikke lige om, og det er et perfekt eksempel på at folk forventer at gravide ikke kan styre cravings, hormoner og what not.

Lad os lige bryde med den fordom snart tak? Man bliver jo heller ikke skingrende vanvittig 24/7 af at være gravid, som mange også fejlagtigt tror.. (jeg har det fra en pålidelig kilde, at jeg ikke er mere tosset end jeg plejer at være. Men måske ligger niveauet højt i forvejen 😉  well )

Det er svært at være gravid uden at få læst og påskrevet om kost og motion.. og fysioterapeuten i mig er vild med at Min-Mave fx, gør så meget ud af motionsråd og sunde opskrifter. Men er det så ikke lidt skægt at store dele af ens omgangskreds sidder fast i en forventning om, at det bare er ok at give slip på sig selv og være ligeglad mens man er gravid? … Så længe man selvfølgelig ikke ryger, drikker alkohol, spiser upasteuriseret ost, tun, nordsølaks, og 4000 andre ting..

Chokolade, hormonelt betinget galskab og berettiget dovneri er fordomme jeg støder på tit, og det er bare ikke nødvendigvis særlig sandt.

Så når man faktisk kommer til at ligne en hvalros i vakuum pga. væske og stor mave, er det svært for mig ikke at få dårlig samvittighed, selvom mit naturvidenskabelige selv, godt ved jeg ikke kan gøre for det.

giphy

Nye mantraer verden skal lade blive norm må være: “Ejh tillykke med graviditeten, så er det igang med råkosten hva? ” eller “Wowses, du må sige til hvis vi skal ud at gå nogle bakketure sammen. Jeg hører det er så godt at få pulsen op under graviditet.”

Vi der er gravide, eller har været det, ved sgu godt hvor svært det kan være at holde den sunde linje og leve op til sundhedsvæsenets forventninger til os. Ros os lige for at forsøge i det mindste, hva?

En rigtig kaloriebombe som skulle nydes med 100km/t ved siden af en burger m. fritter.

En rigtig kaloriebombe som skulle nydes med 100km/t ved siden af en burger m. fritter.

og det der fylder mest i hverdagen: grøntsager og vand. Det blev til friske forårsruller. en vidunderlig spise!

og det der fylder mest i hverdagen: grøntsager og vand. Det blev til friske forårsruller. En vidunderlig spise!

Hvad synes I egentlig?

Er det egentlig fedt nok, at folk forventer at du lever af kage og slik og sidder med benene oppe hele tiden, mens du er gravid?

Eller ville det være rart nok at opleve flere forventninger om at gravide godt kan finde ud af at spise sundt og dyrke motion i passende mængder?

Hvem oplever du, har fordomme om kost, motion og hormoner? ikke nogen måske?

Kan du flere sjove gravidklichéer? Kom med dem i en kommentar herunder 😉