10 ting du (måske) ikke vidste om fødsler

Sandheden om fødsler

Mange tror de ved en hel del om fødsler. Efter fødselsforberedelse og diverse tv-dokumentarer tænker du måske, at det der føderi, det har du styr på. Der er dog en hel del ting, der sjældent bliver nævnt – hverken på TV eller af din mor og veninder. Så her kommer 10 skøre/sjove/vigtige facts om fødsler, som du kan glæde dig til at opleve.

jordemoder stine roswall baby fødsler 10 ting du ikke vidste

 

1: Når veerne starter er du i tvivl om det overhovedet er veer. Du tager dig selv i at tænke “Hehe det her klarer jeg da så fint. Hvem sagde veer gør mere ondt end man kan holde til?” Men veerne tiltager og på et tidspunkt vil du tænke “Det her holder jeg ikke til!”. Det ender dog alligevel med, at du holder til det 🙂

2: De fleste kvinder får kvalme undervejs i fødslen – mange kaster også op. Mange gange. Tag en brækpose med i bilen, når I kører ind til fødegangen.

3: Du aner ikke om du skal tisse, men jordemoderen trykker dig på blæren og fortæller dig, at du trænger. (Hun har ret).

4: Din kæreste må nærmest bære dig ud på toilettet. Du vil ikke have han går fra dig – heller ikke selvom I plejer at gå på toilettet alene og med låst dør.

5: Høflighed er en by i Rusland. Du er kommanderende, og fortæller uden omsvøb hvad du vil – og ikke vil! – have. Både til jordemoderen og din partner. De fleste kvinder føler trang til at undskylde efter fødslen, men bare rolig: Din jordemoder er ligeglad. Vi ved at veerne fjerner den “pæne pige” og efterlader en ur-kvinde, der arbejder i højeste gear.

6: Alle taler om “pressetrang”. Det er bare et pænt ord for, at det føles som om du har en lort på størrelse med en melon til at sidde derinde og presse på – afføringstrang er en langt mere korrekt beskrivelse af fænomenet. Lige når hovedet passerer åbningen til verden svier og brænder det. Det føles faktisk som om den der melon er smurt ind i chili.

7: Det er kun på amerikanske film, at alle på fødestuen er iført mundbind, operationshue og sterilt tøj. I virkeligheden har din partner sit eget tøj på, jordemoderen er stadig i den samme kittel og uden hue og mundbind og du er iført det tøj du kom i, en hospitalsskjorte eller (højst sandsynligt) splitternøgen.

8: Det er også (næsten) kun på film at vandet går med et kæmpe plask. Langt de fleste kvinder (ca. 85%) får veer først, og hos de få hvor vandet går først, er det oftest i en lille sjat og mange efterfølgende små skvulp. Faktisk er rigtigt mange kvinder i tvivl om vandet overhovedet er gået, eller om det bare er vandigt udflåd eller tis (oh yes! Husk at få gang i knibeøvelserne igen efter fødslen).

9: Det føles som om du føder ud af det forkerte hul og i dagene efter fødslen er bagudgangen meget øm. Det føles som om du har fået et ordentligt spark bagi. Et is-bind i trussen er ret fantastisk til at lindre ømheden.

10: Når baby endeligt kommer til verden er den helt blå. Det er normalt! Når barnet begynder at trække vejret bliver huden lyserød – først på hoved og overkrop og til sidst også på arme, ben, hænder og fødder. Hovedet bliver klemt sammen i fødekanalen, så det er foldet så det ligner en valnød. Det folder sig ud igen i løbet af få timer, men du føder altså en lille valnødeformet smølf.

 

11: Oplevede du flere ting under din fødsel, som du gerne ville have vidst på forhånd?
Del det med os i kommentarerne – så bliver vi alle sammen klogere 🙂

Hvis du kan lide mine krøllede ord, og har lyst til at høre mere om både jordemoder-liv og familie-liv, så giv mig et like på facebook. Så får du besked om nye indlæg her på bloggen direkte i din nyheds-strøm på facebook.