Hæmorider – den lille følgesvend, der er svær at slippe af med

Hæmorider – mange har det, men få taler om det.

Man ved ikke helt præcis hvor mange der har hæmorider, men man regner faktisk med, at det er ca. hver tredje dansker.

Det er godt nok mange! Flere end du havde troet, ikke? Tænk på din folkeskoleklasse – hvis I sad 24 små glade børn på første skoledag, så vil 8 af dem i løbet af livet få en hæmoride. Jeg krydser fingre for, at det i hvert fald er Sebastian, der gjorde livet surt for mig i 5. klasse, som går rundt med en i dag – hævnen er sød. Gnæk gnæk.

Det er almindeligt at få en hæmoride, mens man er gravid, eller under fødslen i forbindelse med pressefasen.

Hæmorider er en åreknude, der sidder i tarmen – så de er ikke så anderledes end åreknuder på benene, de sidder bare i numsen, og derfor har vi ikke lyst til at tale om dem (eller vise dem frem)

Selvom du kan have smerter, blødning og ubehag fra din hæmoride, så er det ikke nogen dødsdom at have fået sådan en klam lille fætter i bagpartiet. Der er nemlig rigtigt meget du kan gøre, for at mindske dine udfordringer og leve et normalt liv.
Tænk bare på, at 1/3 af danskerne har en – men det er ikke 1/3 af alle, der “Går rundt og ser ud som om alting gør ondt” (Tak, Krumme!).

hæmorider

Du kan selv gøre noget!

For at forebygge hæmorider, eller behandle hæmorider er der nogle ret få ting, som gør en ret stor forskel.

 •  Sørg for at det er nemt at gå på toilettet – din afføring skal være blød
  • Drik rigeligt med vand 2-3 liter dagligt
  • Spis mad med meget fiber i – fx rugbrød og grove grøntsager eller tag HUSK et naturligt fibertilskud (fås på apoteket og i føtex)
  • Sveskejuice og stærk kaffe hjælper din afføring til at blive glat
  • Gå på toilettet når trangen melder sig i stedet for at holde dig til du kommer hjem om 4 timer.
  • Hvis ikke de tre punkter er nok så brug evt. afføringsmidler – fx magnesia, som man gerne må tage som gravid. Tal med din læge om det.
 • Undgå at presse, når du sidder på toilettet. Når du har afføringstrang sætter du dig på toilettet, slapper af i din bækkenbund og lader tarmen skubbe lorten ud – ikke noget med at sidde og trykke med mavemusklerne.
 • Dyrk motion – det hjælper din tarm til at arbejde effektivt
 • Hvis du har fået en genstridig hæmoride, så tal med din læge om medicinsk behandling – man kan få salve både til at bedøve og til at krympe hæmoriden.

 

Hæmorider er heldigvis ikke verdens undergang – du er ikke alene, og der er meget du kan gøre.
God bedring!

 

Kærlig hilsen
jordemoder Stine Roswall

 

Hvis du kan lide mine krøllede ord, og har lyst til at høre mere om både jordemoder-liv og familie-liv, så giv mig et like på facebook. Så får du besked om nye indlæg her på bloggen direkte i din nyheds-strøm på facebook.