Close
Mærker du nok liv?
facebook pinterest twitter

Mærker du nok liv?

Avatar
mitlivsomjordemoder 19 januar 2018, 09:51

Du skal mærke liv hver dag

Du ved det måske godt det der med “liv”, jeg gætter på din jordemoder har sagt det til dig. Fra graviditetens uge 24 skal du hver evig eneste dag mærke bevægelser fra dit barn. Hvis du en dag oplever færre bevægelser – eller slet ikke nogen – skal du straks kontakte fødegangen.

Hvad er der galt?

Din moderkage sender energi fra dig og til din baby. Babyen får både ilt og næring den vej, da den jo hverken trækker vejret selv eller spiser. Det er fuldstændigt ALT afgørende for baby, at din moderkage virker godt nok. Nogle moderkager virker bare ikke godt nok. Det er bestemt ikke alle det sker for, men hvert eneste år vil nogle kvinder opleve, at moderkagen ikke virker så godt længere og at deres barn enten er lige ved at dø – eller dør.

Det er barske realiteter, og det første en baby gør, når den ikke får nok ilt og næring er at ligge stille. Den sparer ganske enkelt på sine kræfter. Ligesom du ville gøre, hvis du ikke fik mad nok og havde svært ved at trække vejret. Du ville med garanti blive liggende helt stille i din seng og ikke røre dig ud af stedet.
Det signal din baby sender, når den bevæger sig mindre end vanligt, er et signal du skal tage alvorligt.

Hvis du er i tvivl, så er der ikke tvivl – ring til din fødegang og lad jordemoderen vurdere om alt er ok eller ej.

Hvis du er heldig, så tager baby en slapper-dag, og har det tip-top derinde. Han/hun hviler sig, men får rigeligt med ilt og næring.
Hvis du er uheldig, så er de manglende bevægelser et tegn på at barnet ikke har det godt i maven længere. Derfor vil man på hospitalet hjælpe baby med at komme ud – enten ved igangsættelse af fødslen eller ved kejsersnit.
Hvis du er mere end bare uheldig, så har din baby haft det så dårligt så længe at den nu er død.

Det er derfor du ALTID skal henvende dig til fødegangen når du en dag mærker mindre liv – det er absolut NO GO at gå i seng om aftenen, hvis du er i tvivl om baby har været aktiv som vanligt i løbet af dagen.

liv jordemoder Stine Roswall

Bliver du bange nu?

Det må du meget undskylde, jeg skriver ikke dette indlæg for at skræmme dig fra vid og sans. Men den barske virkelighed er omkring os, vi lever i den og agerer ud fra den. Jeg kører fx med cykelhjelm fordi jeg gerne vil passe på mig selv. Da jeg var gravid var jeg selv flere gange forbi fødegangen med mistanke om mindre liv – jeg var heldigvis i den heldige kategori, og kunne køre hjem igen efter et tjek med ro i kroppen og vished om at baby kun slappede af.

Pas på dig selv og din baby

 

Kærlig hilsen

jordemoder Stine Roswall liv

 

Hvis du kan lide mine krøllede ord, og har lyst til at høre mere om graviditet, fødsel og jordemoder-liv, så giv mig et like på facebook.